Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '18

 
Kategori
Güncel
 

CHP' nin Sınavları

CHP' nin Sınavları
 

Kurultay partisi olan CHP' de her dönemde olduğu gibi bu dönemde de kurultay kavgası yaşanıyor. Kurultaya gitmek istemeyen mevcut yönetim ile Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce' nin öncülüğündeki muhalifler arasındaki mücadelede parti yönetimi şimdilik kazanmış görünüyor.

 

Seçimli olağanüstü kurultay için 622 imza gerekiyor. Muhaliflerin topladığı geçerli imza sayısı parti yönetimine göre 569. 31 imza da geri çekilmiş. Bu yüksek sayıya rağmen yönetim kurultay kararı almıyor.  AKP yönetimini yıllar boyunca % 48' i yok saymakla itham eden CHP yönetimi kendi içerisindeki % 48 muhalefeti yok sayıyor. Demokrasiyi ağızlarından düşürmüyorlar ama kendi iktidarları söz konusu olunca tek adamlıktan ve otoriterlikten geri durmuyorlar. 

 

Samimiyet Sınavı

Biri birine neredeyse düşman olmuş iki grup arasından kurultayı kim kazanırsa kazansın kaybedenin CHP olacağı açık. Çok ciddi bir kamplaşma olduğu görülüyor partide. Daha 2 ay önce Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdikleri Muharrem İnce' yi istenmeyen adam ilan ettiler. Öyle olunca da sormazlar mı, partinin başına geçirmek istemediğiniz birini Cumhurbaşkanı adayı olarak neden gösteriyorsunuz diye. Zaten İnce' nin adaylığını açıklarken kullanılan dil ve hitap şekli '' Gel bakalım'' olunca çok da bir şey beklememek gerekir. Samimiyet sınavından kalmış oluyorlar böyle yaparak. 

 

İcraat Yapabilme Sınavı

CHP' li yöneticiler, belediye başkanları, milletvekilleri seçimlerin seçim günü kazanılacağını sanıyorlar. Seçim tarihi belli olduğunda reklam ve propaganda çalışmalarıyla iktidara gelebileceklerini düşünüyorlar. Özellikle yerel yönetimlerin, yönetim süreleri boyunca yeterli performansı gösterememeleri onlar ve parti için kötü bir referans oluyor.

 

Yerel yönetimler özellikle CHP gibi uzun yıllardır iktidara gelemeyen partiler için icraat makamları. İktidara gelirlerse neler yapabileceklerini seçmene gösterebilecekleri bir fırsat. Burada başarılı olurlarsa seçmene karşı olumlu bir izlenim bırakıyorlar. Seçmen de verilen sözlere değil icraata bakıyor ve oyunu  ona göre veriyor. Muhalefet partisi oldukları için iktidarın olanaklarından faydalanamadıklarını, yeterli yatırım yapamadıklarını söyleyen pek çok partili var. Onların karşısına anti tez olarak CHP' li belediye olan Eskişehir ve Yılmaz Büyükerşen' in icraatları ortaya çıkıyor. Dolayısla diğerleri icraat yapabilme sınavından kalmış oluyorlar.

 

Tutarlılık Sınavı

CHP' nin iktidara karşı yaptığı en büyük eleştirilerden biri sanatçıları, sporcuları ya da vatandaşları siyasi görüşlerine göre kategorize etmeleridir. Muhalif sanatçıların iktidar belediyeleri tarafından konserlerinin iptal edilmesi ya da onlara iş verilmemesinden rahatsız oluyorlar. Ama CHP' li Silifke Belediyesi Fettah Can konserini iptal ediyor ve CHP' den hiç ses çıkmıyor. İptal sebebi Fettah Can' ın Zeytin Dalı Harekatına destek olmak için sınıra gitmesi. Böylece tutarlılık sınavından da kalmış oluyorlar.

 

Birlik Beraberlik Sınavı

Milletvekili ya da belediye başkanı olamayan partililerin parti lehine çalışmadıkları önceki seçimlerde defalarca görüldü. Parti içindeki grupların kendi grubundan olmayanlara destek vermemeleri partinin potansiyel gücünü azaltıyor. AKP gibi birlik içerisinde hareket eden organize bir partiye karşı kazanma şansları hiç kalmıyor. CHP birlik beraberlik sınavından da kalmış oluyor.

 

Karne Zamanı

Bir partinin karnesi seçimlerdir. Bu kadar sınavdan kalan CHP' nin karnesi nasıl olabilir ki?

 

 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..