Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '12

 
Kategori
Okullar
 

CHP, süresi içinde bitirilmeyen okul inşaatlarını denetledi

CHP, süresi içinde bitirilmeyen okul inşaatlarını denetledi
 

CHP, süresi içinde bitirilmeyen okul inşaatlarını denetledi

İ.B.B. İl Genel Meclisi CHP Gurup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, CHP İstanbul İl Eğitim Sekreteri Füsun Sökmez ve İ.B.B. İl Genel Meclisi üyesi İlyas Yılmaz; İstanbul, Beykoz'da bulunan Paşabahçe İlköğretim Okulu, Ferit İnal Lisesi ve Kavacık İlköğretim Okulu’nda inşaat tespiti çalışmasında bulundular.

Grup Başkan Vekili Ertuğtul Gülsever, halihazırdaki İhale Kanunu uygulanmaya devam ettiği sürece Türkiye’de okul inşaatlarının süresinde bitirilmemesi olgularının da normal olduğunu belirtti.

Okullar teslim süresi içerisinde bitirilemiyor; veliler isyanda!

Paşabahçe İlköğretim Okulu’nda yaşananlar

Ek binada tek bir duvarın güçlendirmesi yapıldı

Füsun Sökmez, Ertuğrul Gülsever ve İlyas Yılmaz’ın ilk tespit noktası, kısa bir süre önce kamuoyu gündemine yerleşen Paşabahçe İlköğretim Okulu oldu. Okulun ana binasının hemen yanı başında bulunan  ek hizmet binasının güçlendirme çalışmalarının bitmemesi nedeniyle 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin servis araçları ile kendi okullarından alınarak, Şahinkaya İlköğretim Okulu’na götürülmeleri, velilerin şikâyetlerine konu olmuştu.

Heyet; veliler ve Okul Aile Birliği Başkanı ile görüştü

Yaşananlardan rahatsız olan öğrenci velileri ve Okul Aile Birliği temsilcileri, CHP’li heyete yaptıkları bilgilendirmede, konu ile ilgili olarak Beykoz Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduklarını ve bu makamların da kendilerine “ İnşaatın bitirilmesi ile ilgili sürecin erkene alınması yönünde destek vereceklerini söylediklerini” ifade ettiler.

Naci Candaş ve Hüseyin Karababa da katıldı

Paşabahçe İlköğretim Okulu’nda inceleme yapan CHP heyetine daha sonra Beykoz Belediyesi Meclisi üyeleri Naci Candaş ve Hüseyin Karababa da katıldılar.

Yasal olarak süre Aralık’ta dolacak

Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Akdemir, burada yaptığı açıklamada,  güçlendirme ve onarım işini yapan şirketin söz konusu ihaleyi 26 Haziran 2012 tarihinde aldığını; bunun üzerine de 178 gün’lük bir ihale süresi konulduğunu kaydederek, ek hizmet binası güçlendirme inşaatının yasal bitirilme süresinin Aralık 2012’de dolduğunu ifade etti.

Firma, Ekim sonunu vaad etmiş!

İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün firma yetkilileri ile telefonda görüştüğünü ve şirket yetkililerinin de kendisine ‘ İnşaatı Ekim sonunda tamamlayacaklarını’ söylediklerini ifade eden Okul Aile Birliği Başkanı, “ İnşaat içindeki çalışmaların son birkaç gündür oldukça hızlandığına” dikkat çekti.

Okul Aile Birliği’nde endişe yaratan husus…

Konuşmasında, öğrencilerin Şahinkaya İlköğretim Okulu’na taşınması ile ilgili olarak yapılmış bulunan servis aracı ihalesinin, inşaatın yasal bitirilme süresi olan Aralık ayı düşünülerek imzalanmış olduğunu hatırlatan Okul Aile Birliği Başkanı Akdemir; bu durumun, inşaatın Ekim ayında bitirileceği vaadi ile ilgili olarak kendilerinde bir tereddüt oluşmasına sebebiyet verdiğini ifade etti.

Okul Aile Birliği’nin bu konudaki endişesi ise; “ Eğer inşaat yasal süresinden önce yani Ekim sonunda bitirilecek olursa, bu durumun mevcut taşıma ihalesine zarar vereceği düşüncesiyle; yetkililerin inşaatın da taşıma ihalesi ile aynı sürede bitirilecek olmasını kabullenmeleri” ihtimali noktasında ortaya çıkıyor.

İdare, bunu halleder

Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Akdemir’in bu yöndeki endişesini dile getirmesi üzerine İ.B.B. İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever,  kendisine şu açıklamayı yaptı: “ Taşımalı sistem ile ilgili sıkıntıyı çözerler. İnşaatın erken bitmesi halinde, taşıma ihalesinde taşıma süresinin daha aşağı çekilmesi konusunda bir madde vardır. Eğer böyle bir madde yoksa bile, özel ilişkiler ile çözüyorlar. Bunlar çözülebilir diye düşünüyorum.”

600 öğrenci, servis araçları ile taşınıyor

Yaklaşık bin 200 öğrencisi bulunan Paşabahçe İlköğretim Okulu’nun 5., 6., 7., ve 8. sınıflarında okuyan toplam 600 öğrenci, önce okullarına geliyor; sıralarına giriyor ve burada resmi törenlerini ifa ettikten sonra Şahinkaya İlköğretim Okulu’na gitmek üzere kendilerini okullarının kapısında beklemekte olan servis araçlarına bindiriliyorlar.

Veliler durumdan oldukça şikâyetçi

CHP heyetini okulda inceleme yaparken gören bazı veliler, heyetin yanına giderek, şikâyetlerini dile getirdiler. Öğrenci velisi Esma İlhan, inşaat alanında uzun bir süre işçi çalıştırılmadığını iddia ederek; “ Şirkete sorduğumuzda bize; ‘ Bizim zaten süremiz var; bizi neden sıkıştırıyorsunuz?’ diyorlar” açıklamasında bulundu ve CHP’li heyetten sürecin hızlanmasına katkıda bulunmalarını rica etti.

Bunun üzerine Ertuğrul Gülsever, veli Esma İlhan’a hitaben şu açıklamayı yaptı:“ Bizim burada bulunma nedenimiz, sizin sesinizin yankılanmasını sağlamak. Bu ihaleyi müteahhit firmaya İl Özel İdaresi verir. Burada bir sıkıntının olduğunu gördüğümüz için, biz Özel İdare’nin müteahhit ile konuşarak, onun işi daha hızlandırmasını ve çocukların bir an önce okullarına dönmelerini sağlayacak koşulları erginleştirmeye çalışıyoruz; onun için buradayız. İnşallah da bunu başaracağız diye düşünüyorum.”

Velilerin şikâyetleri şu noktalarda toplanıyor:

CHP’li heyetin okul bahçesinde sohbet ettiği velilerin şikâyetleri ise şu noktalarda toplanıyor:

“ İhaleyi alan şirket, çocuklar mağdur durumda iken, neden yasal sürenin dolmasını bekliyor; işi neden çabuklaştırmıyor?”

“ En azından çocuklar servis araçlarına binerken eşlik etsin diye Emniyet’ten bir trafik görevlisi istedik. Sadece iki gün verdiler. ‘ Şu an bir Emniyet görevlimiz yok; eleman sayımız yetersiz’ diye, o görevliyi alıp gittiler. Şimdi bu konuda da dilekçe verdik.”

“ Çocukların servis araçlarına bindirilmeleri zaman aldığı için, bir kısım çocuk, eğer hava yağmurlu ise ıslanıyor ve hasta oluyor.”

“ Öğrenciler serviste ayakta gidiyorlar.”

“Çocuklar gidiş gelişlerde çok zaman kaybediyor ve eve gelişlerinde yorgun oluyorlar; ders çalışmak istemiyorlar. Bu durum da aramızda sorun yaratıyor.”

“ Trafik yoğun bu bölgede çocukların okul servis araçlarına bindirilmeleri sırasında başlarında birer öğretmen bulunmasına rağmen, tehlike yaşanıyor.”

 “ Servislerin okul önüne ve yakınlarına park etmeleri, zaten trafiği sıkışık olan Paşabahçe’de bu sorunu derinleştiriyor.”

“ Şu anda saat 13: 00. Yani, normalde çocukların derste olma saati ama onlar şu anda servis otobüslerine biniyorlar!”

“ Yağmur yağdığı zaman çocuklar servise binmek için sıra beklerlerken, ıslanıyor ve hastalanıyorlar. Şu anda havalar güzel gidiyor. Ya havalar soğuduğunda ne olacak?”

“ Öğretmenlere de yazık değil mi? Çocukları araca bindirmeye uğraş; sonra o yorgunluğun üstüne bir de sınıfta ders anlat!”

“ Sonuçta ek hizmet binasında sadece bir duvarın güçlendirmesi yapılıyor. Niye bu kadar uzun sürdü?”

“ Bir çocuk, geçen gün servis aracına binerken tehlike atlattı. Sonuçta cadde üzerindeyiz.”

İlyas Yılmaz: Sorunu gerekirse Vali’ye götüreceğiz

İ.B.B. İl Genel Meclisi üyesi İlyas Yılmaz, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“ Burada bir eziyet, bir mağduriyet var. Öğrenciler ve veliler ciddi bir sıkıntı yaşıyor. Burada ciddi bir koordinasyon problemi var. Bu sorunu sadece Beykoz’da değil, diğer ilçelerde de yaşıyoruz.”

Paşabahçe yolu birinci derece önemdeki yoldur

“ Olası bir deprem anında çadır kurulması gereken yerler ve acil ulaşım yolları vardır. Beykoz’un acil ulaşım yolu ise, bu Paşabahçe güzergâhıdır. Bu yolda araba park edilmesi aslında kesinlikle yasak! En önemli yol burası olmasına rağmen, en çok sıkışan yol da yine burasıdır!”

İlyas Yılmaz, okul bahçesinde veliler ile görüşürken yaptığı açıklamada ise; “ Sorunu İl Genel Meclisi’ne götüreceklerini ve gerekirse İstanbul Valisi ile görüşeceklerini” ifade etti.

Ferit İnal Lisesi

Tamamlanma tarihi; Şubat 2013?

Paşabahçe İlköğretim Okulu’nda incelemelerini tamamlayan heyet, daha sonra güçlendirme inşaatının henüz tamamlanmamış olması nedeniyle öğrencilerinin iki eğitim dönemi boyunca Kavacık’ta bulunan Celal Aras Anadolu Lisesi’ne gönderilmekte olduğu Paşabahçe Ferit İnal Lisesi’nin inşaat alanını gezdi.

Tamamlanma tarihi Şubat 2013’e uzatıldı

Lise’nin bahçesinde Beykoz Güncel Haber’e açıklamalarda bulunan Ferit İnal Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Ziya Sökmez; “ Güçlendirme ve onarım inşaatı ihalesinin yasal süresinin 22 Ağustos 2011 tarihinde dolduğunu” ifade ederek, yeni tarihin ise Şubat 2013’e uzatıldığını belirtti. Sökmez, Mezunlar Derneği yönetimi olarak, bu konuda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya gideceklerini de kaydetti.

Daha önce Vali de gezmişti

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Haziran ayında Beykoz’da yaptığı okul inşaatları teftişi sırasında, Ferit İnal Lisesi’ne de uğradığını hatırlatan Ziya Sökmez, firma yetkililerinin burada Vali Mutlu’ya, inşaatın “ Eylül ayında bitirileceği” bilgisini verdiklerini ifade ederek, “ Maalesef okullar açıldı; ancak inşaat daha bitmedi” dedi.

İhale sistemi yanlış

Ferit İnal Lisesi’ne yaptıkları ziyaret ile ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Ertuğrul Gülsever ise, Türkiye’nin ihale sistemindeki yanlışlıklara vurgu yaparak, mevcut İhale Kanunu’nu şu sözler ile eleştirdi: “ İhaleler, ‘ En fazla kırım’a veriliyor.En fazla kırım’ demek, kalitesiz inşaat demektir! O bedel ile yapılamayacağını bile bile, müteahhidin bu işi alması demektir. Neden alıyor peki? Müteahhidin o sırada başka yerlerde başka işleri var; burada zarar edeceğini biliyor ancak ‘ Burada bir şey yaparım; aldığım bu hakedişi öbür tarafa aktarma ederim; tıkanacağı yere kadar gitsin!’ mantığı yapılan bir yöntem. Bu İhale Kanunu sürdüğü müddetçe, bu sıkıntıların hepsini yaşayacağız. Sonuçta müteahhitler ya malzemeden çalınıyor, ya da bırakıp kaçıyorlar!” 

Paşabahçe İlköğretim Okulu ihalesini alan da aynı firma

Ferit İnal Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Ziya Sökmez, Lise’nin güçlendirme ve onarım inşaatı ihalesini alan firmanın; aynı zamanda Paşabahçe İlköğretim Okulu’nun ihalesini de kazanan firma olduğunu belirtti.

Kavacık İMKB İlköğretim Okulu

Bittiğinde çok güzel bir okul olacak!

Gülsever, Sökmez, Yılmaz ve Candaş’tan oluşan CHP heyetinin bir sonraki ve son durağı ise Kavacık İMKB İlköğretim Okulu oldu.

Resmi olarak 28 Ağustos 2012’de tamamlanmış olması gereken okul inşaatının henüz bitirilmediğine dikkat çeken CHP’li heyet, bir yandan kendilerine bilgi verecek olan yetkili ile tanışırken, diğer yandan da Beykoz Güncel’in sorusunu yanıtladılar: 

‘ Paramı alamıyorum’ diyen müteahhit doğru söylemiyor!

İ.B.B. İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, buradaki tespit çalışmaları öncesinde, şu açıklamayı yaptı: “İl Özel İdaresi’nden iş alıp da, ‘Paramı alamadım’ diyen müteahhit doğru söylemiyor. İşini zamanında yapmayan müteahhidin cezai müeyyideleri var. Bu müeyyideleri karşılamak zorunda kalıyor. Onun dışında işini düzgün yapan herkes, hak edişlerini zamanında alır. Dolayısıyla bu işleri bitirememelerinin sebebi, beceriksizliklerinden ya da doğru hesap yapamamalarından; çok yüksek kırımlar vermelerinden kaynaklanıyor.  Hesap doğru olmayınca, işin altından kalkamayacaklarını görünce de işi bırakıyorlar. Bu sefer yeninden ihaleye çıkmak zorunda kalınıyor. Yeni müteahhit, yeni yer teslimi; dolayısıyla işlerin gecikmesi hep bundan kaynaklanıyor.”

Heyet, okulu gezdi

CHP’li heyet, daha sonra okul inşaatının içine girerek, okulda incelemelerde bulundu. Firma yetkilisi, burada yaptığı bilgilendirmede, heyete; süreç içerisinde ruhsat, trafo yeri, hava koşulları ve NATO boru hattı gibi konular başta olmak üzere birtakım aksilikler yaşadıklarını ifade etti.

Koskoca Vali Bey’e verilmiş bir söz var

Kavacık İMKB İlköğretim Okulu’nun, Beykoz’da gerçekleştirdiği inşaat teftişi ziyareti sırasında İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya “ Zamanında yetişecek” şeklinde takdim edildiğini hatırlatan CHP’li İl Genel Meclisi üyesi İlyas Yılmaz ise, inşaat alanının hemen yanı başında bulunan ve öğrencilerin eğitim almakta oldukları Kavacık İlkokulu ve Ortaokulu’na işaret ederek, çalışmakta olan iş araçlarının gürültülerinin okul öğrencilerini rahatsız edebileceğini söyledi. Yılmaz, “ Koskoca Vali Bey’e verilmiş bir söz var!” dedi.

Okuldan etkilendiler

Okulun içini gezerek, ilgili yetkiliden bilgi alan heyet, bitirildiği takdirde burada okuyacak olan öğrencilerin şanslı olduğunu belirterek, ziyaretini noktaladı.

Haber: Arzu Başlantı

arzubaslanti@yahoo.com

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..