Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '11

 
Kategori
Güncel
 

CHP’de inançlı ve çağdaş bir vicdan!

CHP’de inançlı ve çağdaş bir vicdan!
 

CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Muhammet Çakmak’ı Trabzon’daki KESK’in dayanışma gecesine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Canalioğlu sayesinde tanıdım. 

Sayın Çakmak’la ayaküstü tanışmamız, daha sonra Saray Köfte Salonu’nda sevgili Eşref Keskin’in davetiyle geniş ve sıcak bir sohbete dönüştü. 

Elazığ’ın sevilen, gönül adamı Nakşibendî Şeyhi Halit Hoca’nın torunu olan “gakgoş” Muhammet Çakmak 1969 doğumlu, genç, dinamik ve de yakışıklı bir ilahiyatçı akademisyen. 

Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Çakmak, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, hem ülkemizde hem de ülkemiz dışında din sosyolojisi alanında ses getiren çalışmalara, araştırmalara imza atmış değerli bir aydınımız. 

Hemşerisi Eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’a ve TESK’e danışmanlık yapmış. 

Deniz Baykal’ın dikkatini çekince CHP’ye davet edilmiş, Baykal’ın dini bilgisine güvendiği isimlerden biri olmuş. 

Gürsel Tekin’in de yakın dostu olan Prof.Çakmak’ın hazırladığı raporları, yaptığı konuşmaları değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son kurultayda ilk sıralardan parti meclisine girmesini sağlamış, kendisini CHP’de danışmanlıktan “elini taşın altına koyacak” bir konuma getirmiş. 

Prof. Çakmak, “Türkiye’nin modernleşmesini sağlayan CHP’nin, toplumsal eşitsizliği giderecek, gelir dağılımını düzeltecek, sosyal adaleti sağlayacak yegâne parti olmasına rağmen halktan yeterli desteği almamasının önemli bir nedeni, partinin halkın değer yargılarına mesafeli durması olmuştur.” tespitini yapıyor. 

“CHP’nin sorunu sosyolojik değil, ontolojiktir.” diyor ve 

“CHP’nin halkın inanç ve değerlerini gözetecek şekilde bir dil kullanması, halkla bütünleşmenin önadımıdır, çünkü anlayan ve güvenen halk gereğini yapacaktır.” diye sürdürüyor konuşmasını Çakmak Hoca. 

Sayın Çakmak’ın “halkın değer yargılarını önemseyen” bu açılım önerisi, CHP’nin yönetimden uzaklaştırılan kadim “politbürosu” tarafından “laikliğe sıkılan bir kurşun” olarak nitelendirilmiş. 

Bir röportajda söylediği “Fethullah Hoca Türkiye'de bir fenomendir; kimsenin görmezden gelemeyeceği bilge bir adam; fakir halkın çocuklarının okuması için sonsuz gayret gösteren biri, iyi şeyler yapıyor; insanlar mesailerini, paralarını bireysel dünyanın görkemlerine harcarken, Fethullah Hoca Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde okullar açıyor.” sözleri nedeniyle yine aynı kesim tarafından “CHP’nin Fethullahçısı” şeklinde damgalanmış. 

Çakmak Hoca’nın hal ve duruşundan, hitabetinden, nezaketinden iyi bir aile terbiyesi aldığını, okuyan, aydın dindar bir çevrede yetiştiğini daha ilk tanışmada hissediyorsunuz. 

Bu bilgili, samimi, saygılı ve alçakgönüllü kişiliğin siyaset içerisinde bulunması, hem siyasi hayatımız için hem de CHP için ciddi bir kazanımdır diye düşünenlerdenim. 

Sayın Çakmak’a Gümüşhane’ye yaptığı ziyareti sordum. 

Eşi ve 11 yaşındaki oğlu ile birlikte ilk kez Gümüşhane, Kelkit, Şiran, Kürtün, Torul’u dolaşıp, partisini ve programını anlatmış. 

Çakmak Hoca, “Çok iyi, çok olumlu tepkiler aldım, kendi adıma da partim adına da verimli bir iş yaptığımı düşünüyorum.” 

“Yeter ki vatandaşlarımıza elimizi uzatalım, onlarla dertleşelim, acılarına, sevinçlerine ortak olalım, mutlaka karşılığını alırız.” 

“Gezim boyunca hiçbir yabancılık çekmedim, yöre insanının samimiyetine, mertliğine, konukseverliğine hayran oldum.” diye duygularını ifade etti. 

CHP PM üyesi Muhammet Çakmak, Gümüşhane gezisi boyunca hem konferanslar vermiş hem de camilerden taziyelere, esnaf tanışmalarından sivil toplum kuruluşlarına hiçbir kesimi atlamadan insanları ziyaret etmeye özen göstermiş. 

Cenazesi olanların evine gitmiş, acılarını paylaşmış ve Kur’an okumuş; camilerde vatandaşlarla saf tutup, dini sohbetlerde bulunmuş; parti olarak yoksullara, mağdurlara sunacakları hizmetleri anlatmış; bazı akşamlar kahvehanelerde vatandaşlarla okey oynamış. 

Siyasetin ve CHP’nin hizmetine bu denli “aşkla” koşan bu düşünce ve inanç adamını tanıdığıma çok memnun oldum. 

Umarım CHP yönetimi de değerini bilir, eski “patolojik” alışkanlıklarını tekrarlamaz. 

 
Toplam blog
: 152
: 700
Kayıt tarihi
: 17.07.08
 
 

Trabzonluyum ve bu kentte yaşıyorum. Kamuda inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. Resmi görevimin..