Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi Yenimahallelileri dinledi

İlçemiz Beykoz başta olmak üzere ülke genelinde de 68 ilimizi ilgilendiren 2B ve beraberindeki orman, sarı alan ve diğer mülkiyet sorunları ile ilgili Yenimahalle'de geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi başta olmak üzere, CHP Beykoz İlçe Başkanı Hızır Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, bir çok CHP Beykoz meclis üyesi, Harita ve Kadastro Mühendisi Aydın Düzgün ve dörtyüz vatandaş Yenimahalle'de bulunan Eski Yenimahalle Samsunlular Derneği'nde bir araya geldiler. 
 
Yapılan tüm toplantı konuşmaları mahallelilere hoperlörler ile aktarılırken CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi'nin uzun ve etkili konuşmasından sonra sorular yağmur gibi geldi.
 
Hamzaçebi konuşmasına, dernekte bulunan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başlarken, "Beykoz dendiği zaman işi gücü bırakıp Beykoz'a koşuyorum" şeklinde konuşarak sözlerine başladı.
 
Akif Hamzaçebi şöyle devam etti;
 
"2B konusunda neler yaşadık size kısaca özetleyeyim:
 
***2B memleketimizde tam 68 ilde olan bir sorundur. Yani ülkemizde devletle vatandaş arasında öteden beri sorunlar, davalar, itilaflar vardır. Bunlar orman, 2B ve SİT'ten kaynaklanmaktadır. Mahkemelerdeki dava dosyalarının çoğu tapu ve mülkiyet davaları olduğunu görüyoruz.
 
***Hani adalet sarayları yapıyoruz ülkemize adalet gelsin diye. Adaletin olması için davaların bitmesi son bulması itilafların ortadan kalkması gerekiyor.
 
***Biz 2B sorununa 2B barışı dedik. Vatandaş devlete elini uzatmış barışmak istiyor. Bunun için buna barış yasası dedik ve dolaştık. Bir çok ilçede 2B sorunu olan ilçelerde dolaştık. Biz bu konuyu vatandaşlarımızla konuştuk ve bu konuyu masa başında hazırlamadık.
 
***Kahvelere vatandaşlarımızın evine gittik. Sonra meclis açıldı 25 Kasım 2011 tarihinde barış projesini meclis başkanlığına verdik ve kanun teklifinin adınıda "2B Barışı Kanunu Teklifi" dedik. Hükümet vergi barışı çıkarıyosa gelin 2B'de de barış olsun. Bizden 2 ay sonra hükümette bir kanun teklifi getirdi. Bu teklif 1 Şubat 2012de getirdi ve kısa bir süre sonrada meclisten geçti.
 
***İnsanlarımız zamanında buralara fabrikalar için geldiler ama şimdi işsizlik var. Buradaki yerlerin değeri emlak vergisi değeri üzerinden hesaplansın istedik. Ama bazı arazileri elinde proje olarak bekletenler var. Bunlarla diğer vatandaşlar arasında bir fark var ve onlar emlak vergisi değeri üzerinden değil rayiç bedel üzerinden alıcaklar dedik. Orman köylüleri için ise bedelsiz verilmeli dedik. Hükümet öyle düşünmüyoruz dedi.
 
***Başbakan Beykoz, Kavacık'taki hastane, Şile ve Sultanbeyli istikametinde mitingler yapıyordu, o zaman biz bu konuları anlatırken o ise bu mitinglerdeki bir konuşmasında "siz kimin malını kime satıyorsunuz" demişti.
 
***Bir şeyin kendisi yanlış ise onun %70'ini almakta yanlış değil midir? Bırakın rayiçi dedik. 11 nisan 2012 de kürsüden şunu söyledim; "inanıyorum siz önümüzdeki dönemlerde bu yasalarda değişiklikler getireceksiniz" dedim.
 
***Biz çözüm istiyoruz, çözümden yanayız. Biz herşeye rağmen 2B yasasına evet dedik. Vatandaş tapusunu alacaksa yanılmaktan mutluluk duyarız.
 
***Kanun geçti, 6 aylık bir başvuru süresi verildi, sonra tekrar 2 defa uzattılar ve başvuru 26 şubat 2013'te doldu. 10 ay geçti fiyatlar daha açıklanmadı. Sonra 400 metrekare için bir indirim yapıldı bu derde deva değilki.
 
***Beykoz Belediye sitesinde şöyle bir araştırma raporu vardı; Beykoz'da 18 bin 2B parseli var, bu parseller üzerindeki insanların %46'sının geliri bin TL'nin altında %76'sının geliri 1.500 TL'nin altında. Ben bu rapordan dolayı Beykoz Belediyesi'ni tebrik ettim. Bu rakamlarla vatandaşlarımız bu arazileri alamaz.
 
***Burası SİT alanı, insanlar yerini alıp gökdelen dikip köşeyi dönemezmez. Buralar tekrar söylüyorum SİT alanıdır.
 
***Fiyatlar hala açıklanmadı. Bunun esası, kritik noktası, bedeldir. Fiyat makul olsaydı 3 ile 5 yıl arasında fark yok derlerdi. demekki fiyalar hiç makul değildir. Biz bu sorunun çözümünü istiyoruz. Hiç bir kanunu anayasa mahkemesine götürmedik. Çünkü çözüm istiyoruz. 
 
***Kanunlar millet için, sorunları çözmek için çıkar. Bu alanlardaki vatandaşları işgalci olarak görmek yanlıştır. Demokrasilerde devletin malı değil milletin malı vardır. Yeri zamanı geldiğinde devlet bu yerleri millete devretmelidir. "Eller cebe burayı sana satıyorum" demek olmaz. Vatandaşın bütçesine göre hesap yapılmalıdır. Bu araziler üzerinde otelleri olan vatandaşlarla 2 katlı evi olan vatandaşları aynı kefeye koyamayız.
 
***Bu kanun çıksın, fiyatlar açıklansın bakacağız ve takipçisi olacağız. İnşallah çözülür ama çözülmezse çözene kadar uğraşacağız. Çözemezlerse iktidara geldiğimizde bunu çözeceğiz.
 
***Kentsel dönüşüm ve özel proje alanı, her ikiside vatandaşta tereddüt yaşatan, olumsuzluk yaşatan şeylerdir. Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşa soru sorulmuyorsa bir anlamı yoktur. Sulukule'de Romen vatandaşların yerlerini aldılar ve villalar yaptılar ama orada o vatandaşlar şu an yok. Oraların sahipleri başkaları.
 
***Kentsel dönüşüm o bölgede oturanları göndermektir. Vatandaşın değil piyasanın ihtiyaçları gözetilerek yapılan dönüşümü reddediyoruz. Bu yerler sizindir, sizi kimse yerlerinizden edemez.
 
Akif Hamzaçebi yapmış olduğu değerlendirme konuşmasından sonra vatandaşların sorularına yanıt verdi. Özellikle açıklanamayan 2B fiyatları konusunda sorular yöneltilen Hamzaçebi, vatandaşların İktidar Partisi'ni eleştirel şeklindeki konuşmalarına "bunlar sizin saf ve temiz duygularınız" diye cevap verip teşekkür etti.
 
Yaklaşık 2 saat süren toplantıda mülkiyet konusunda konuşulmayan hiç bir şey kalmazken, vatandaşlar sık sık, 1 hafta önce aynı mekanda İktisar Partisi'nin düzenlediği toplantıda mülkiyet konusundaki yapılan teknik hataları ortaya çıkardılar.
 
beykoztr.com / Fırat Aydoğar
 
Toplam blog
: 8
: 146
Kayıt tarihi
: 30.09.12
 
 

Bu adam, Beykoz'a ve hayata dairdir. Mutluluk kaynağı. Coşkun ya da sakin ama özgür. Damla damla ..