- Kategori
- Siyaset
- Okunma Sayısı
- 1062
CHP içindeki karşıdevrimciler 66. maddeye savaş açtı

Süheyl BATIM-Sezgin TANRIKULU
CHP İçindeki Karşıdevrimciler 66. Maddeye Savaş Açtı
Kılıçdaroğlu Yönetimindeki CHP’de Atatürk’e Büyük İhanet
Gittikçe AKP’ye benzeyen CHP’de Kemalist Devrim köklerine ihanetin tezahürleri boy vermeye, yönetici kademelere ayrılıkçı Kürt milliyetçilerinin, neoliberallerin, Soros beslemelerinin ve Garen Fogg’un çocuklarının atanmasının meyveleri toplanmaya başladı. Türklük yerine ’yurttaşlık’ kavramını öneren Süheyl Batum’un ardından Sezgin Tanrıkulu daha da ileri giderek, Türklük kavramının çıkarılmasını; etnik kimlik/ dini inanç/ siyasi düşünce vurgusundan arınmış bir vatandaşlık tanımı getirilmesini talep etti.
Aydınlık Gazetesi’nde yayınlanan habere göre, CHP Parti Meclisi’nde, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun Anayasa’nın 66. maddesindeki Türklük yerine Yurttaşlık kelimesinin getirilmesi yönünde görüş belirttiği kaydedildi. Çeşitli basın yayın organlarına yansıdığına göre, Tanrıkulu’nun hazırladığı raporda, Kürt vatandaşlarının kendi dillerini özgürce kullanabilmeleri, özel kurslarda Kürtçe öğrenip öğretebilmelerinin önemine dikkat çekiliyor. Türklüğün çıkarılarak yerine vatandaşlık kelimesinin getirilmesi istenen raporda, yeni anayasada etnik kimlik/ dini inanç/ siyasi düşünce vurgusundan arındırılmış bir vatandaşlık tanımı olması gerektiği belirtiliyor. Raporda, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve özerkliğin önündeki engellerin kalktığı yeni bir idari yapılanmaya da işaret ediliyor. AKP’nin açılımının toplu mezarlara gömüldüğü ifadesinin kullanıldığı raporda, seçim barajının düşürülmesi ve siyasi partiler yasasının değiştirilmesi, koruculuk sisteminin kaldırılması, zorunlu göç mağdurlarının kayıpları ve zararları için tazminat verilmesi ve köye geri dönüş sağlanması da yer alıyor.
Türklük ibaresi çıkarılacak
Anayasa’nın 66. maddesinde yer alan “Türklük” ifadesinin yerine “Yurttaşlık” ifadesi yer alması önerisini CHP’de daha önce de Süheyl Batum gündeme getirmişti. Batum, önerilerini şöyle sıralamıştı: “Anayasa’dan ’Türklük’ ibaresi çıkarılarak yerine getirilecek olan ’Yurttaşlık’ ifadesi ırk, etnik köken veya dine dayanmayan hukuksal bir bağ olduğunu içermeli. Laiklik ilkesinin pekişmesi için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunlu olmaktan çıkarılmalı. Kadın-erkek eşitliği konusunda eşit temsil ilkesi anayasaya girmeli. Değişik din ve mezheplere mensup yurttaşların tüm hakları güvence altına alınmalı. Türkçe resmi dil olarak korunmalı ancak devlet okullarında anadilin öğrenilmesi imkânı tanınmalı.” Bu arada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “80 kişilik Parti Meclisi’nde her arkadaşımız kendi kişisel fikrini söyleyebilir ve bu konuda yazı kaleme alabilir. Bunu parti politikası olarak görmek doğru değildir” dedi.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Parti plitikası olup olmadığını çok yakın gelecekte hepimiz öğreneceğiz...Yazı için teşekkürler.
Beymihdar 30.10.2011 14:15Sevgili öğretmenim, yazınızı okuyup yorum yaptıktan sonra özgeçmişinizi okudum. Hala bir garip gülümseme hallerindeyim. 'Vazgeçmek, çok geç vs.' demiştim yorumumda. Şimdi ikinci kere merak ediyorum, bu kavramlara ilişkin sizin ne düşündüğünüzü. Tekrar sevgiler, selamlar.
ASLI AKOBA 30.10.2011 12:31Olacağı o zaten. Nasıl hiçbir şeyin önüne geçemiyorsak, bunun da önüne geçemeyeceğiz. Ama neden farketmiyorlar/umursamıyorlar bilmiyorum; başka ülkelerin anayasalarında benzer şeyler olabilir, ona rağmen 'bütün'(!) olabilirler. Bizde aynı şey olmasına imkan yok, zihniyet ve işleyiş farkı var. Ve olacaktır. Çok yazık. Belki de bırakmamız ne olursa olsun umursamamamız lazım artık. Çok mu geç zaten diye düşünüyorum bazen. Zamanında önlem alınacaktı. (Kim alacak idiyse). Şimdi çatlasak da patlasak da hiç bir halt olmuyor. Söylen söylen dur...
ASLI AKOBA 30.10.2011 12:25