Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '11

 
Kategori
Siyaset
 

CHP ne kadar Sosyal Demokrat bir parti ?

CHP ne kadar Sosyal Demokrat bir parti ?
 

CHP'de hava çok sıcak ? Yakında koltuk sevdasına darbe bile olur..


CHP'de Kazanlar kaynatılmaya başlandı..

Birileri önceleri hep sordular da, ya duymamazlıktan geldim, ya da kendi kriterlerim çerçevesinde, bir yerlere oturttuğum CHP’yi fazla sorgulamadım geçmişte. Ama artık kendime sormaya başladım. CHP ne kadar sosyal demokrat bir parti ya da sosyal demokrat mı ? Ya da ‘sosyalistliği’ bir kenara bırakırsak, yalnızca ne kadar demokrat ? Bunu sorgulamak gerekir ?

Sözüm aslında CHP’nin kurumsal kimliğine değil. Bir anlamda CHP’nin tepe noktasında olmuş, olan ve olacaklara bir sorudur ? Malumunuz, bugünlerde CHP kanayan bir kazan. Aslında buna ‘cadı kazanı’ desek hiçte yanlış olmaz. Çünkü birileri kazan kaldırmış ve cadı avına çıkmış gibi davranıyor. Olay nedir ? CHP genel seçimlerde ‘hezimete uğramış’, ‘başarısız olmuş ‘ bir partidir. Unu söyleyen kim ? Bir şekilde yönetimden uzaklaştırılmış, vekil listelerine alınmamış, başkanlıktan ve genel sekterlikten indirilmiş kişiler ve bunların peşi sıra dolaşanlar. Kendilerinde saygı ve etik ne kadardır, bunu sorgulamıyorum ama daha seçim günü 24 sat bile dolmadan televizyonlara çıkıp, CHP başarısız olmuştur diyen, kendilerine gerçek CHP’liler diyen insanlardan bahsediyorum.

Bunu, iktidar yanlısı gazeteciler, televizyoncular yapsa, bir yere kadar anlarım.. Öyleleri var biliyorsunuz. Seçim öncesi, her programa çıkıp, AKP’yi öven, CHP’yi AKP diliyle kötülemeye çalışan, sözüm ona objektif ve de tarafsız olan bazı gazeteciler(!) hep boy gösterdiler. Bugün çok konuşan o CHP’lilerin yaptığını, başka siyasetçiler ve de siyaset bilimciler söylemiş olsa, onlara bir yere kadar ‘eyvallah’ derdim. Ama gelin görün ki, bugün konuşanların kimi, yakın zamana kadar CHP’ vekiliydi, CHP’de yöneticiydi, Başkanvekiliydi falan filan. Seçilen bir-iki kişinin haricinde, konuşanların geneli, bir önceki CHP’de yönetimde bulunmuş, bu partinin vekilliğini yapmış olan kişiler, her şekilde parti içindeyken yada vekilken, her şey güllük gülistanlıktı. Hatta, parti önceki seçimlerde tam anlamıyla başarısız olduğunda, %8,7 ile meclis dışında kaldığında bile bu kadar fütursuzca eleştiri yapmadılar, yönetimi kurultaya götürmediler, yönetimi değiştirmediler. Herkes olduğu yerde kaldı. Kimse koltuğundan fedakarlık etmedi. Nasıl bir koltuk sevdası ise bu kimse bırakmadı koltuğunu. Ve şimdi, vekil listesine alınmadılar, seçimlerde tekrar aday gösterilmediler diye kazan kaldırıyorlar. Bu hangi sosyal demokratlığa yakışır? Hangi demokratlık bunu açıklayabilir? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Kafamın içindeki siyaset bilgileri bunu izah edemiyor ? Beynimin arama motorlarında bunun karşılığını bulamıyorum.

CHP nereye ?

CHP’de bugün gelinen nokta şudur. CHP uzun yıllardır hiç olmadığı kadar tekrar bir cazibe merkezi haline geldi. Kılıçdaroğlu’nun İstanbul başarısını hatırlayın. Yerel seçimlerde Topbaş’ı at başı yakalamış ve Başkanlığı kıl payı kaçırmıştı. İşin içine biraz şüpheli oy sayımı vs’ler girmişti ama bugünkü Başka ezici bir üstünlükle koltuğu kapmamıştı. Bu geçmişte hiç görülmemişti. Ve ortaya çıkan bir rüzgarla CHP yeniden konuşulmaya başlandı. Partiye katılımlar başladı. Sonra malum kaset olayından sonra Baykal Başkanlığı bırakınca ve Kılıçdaroğlu partinin başına geçince yada geçirilince, belki de CHP’ tarihinde hiç görülmeyen bir hızla kısa zamanda milyonlarca insan partiye koştu ve kaydını yaptırdı. Ve seçim mitingleri.. Seçim mitingleri hiç bu kadar coşkulu olmamıştı ne zamandır. Nerdeyse 20 yılı aşkın bir zamandır partiyi yöneten Sayın Baykal ve Sav yönetimindeki CHP, ne zaman böyle bir kalabalık toplamayı başardılar, hatırlamıyorum.. Adam tek başına partiyi sırtladı ve bir günde 4 miting yaparak tarihe geçti, yetmedi 81 ili ve 130’u aşkın ilçeyi tek tek dolaştı. Her gittiği yerde ilgiyle karşılaştı. Sevgi gösterisine muhatap oldular. Bir iki tanesini yakından inceledim ve içinde olduk. İnanın Baykala bu kadar sevgi gösterilmedi. Baykal zamanında, hiç oy alınamayan, sıfır çekilen yerlerden bile oy alındı… Bolu gibi bir yerden, Sakarya gibi muhafazakar bir şehirden 34 yıldır vekil çıkaramayan CHP, bu seçimlerde vekil çıkartı. Doğu ve Güneydoğu’dan bırakın oy almayı, ayak bile basmamış bir CHP ilgi ve sevgi ile karşılaştı ve vekil çıkarmasa bile geçmişe göre oy oranını yükseltmiştir. Örnek, geçmiş seçimlerde sıfır çeken bazı illerde Onbinlerce oy aldı. Hep ‘”CHP’nin Doğu ve Güneydoğu’da kayıp olduğu polemiği yapılırken, binlerce oy aldığı görüldü. Tüm seçimlerde oy çıtasını %18-20’nin üzerine çıkartamayan CHP bugün itibari ile %26’yı görmüştür. Benim bir iddiam da şudur. Eğer MHP’de kaset skandalı ortaya çıktıktan ve de MHP baraj altında kalacak polemiği sıkça tartışıldıktan sonra, MHP’nin baraj ve meclis dışında kalıp, AKP’nin tek başına Anayasa’yı değiştirmesini istemeyen, meydanı AKP’ye bırakmak istemeyen birçok CHP’li bence oyunu MHP’den yana kullanmıştır. Bu şekilde başka partilerden de oy geçişi olmuş olabilir. Bu durumda benim kanaatimce CHP’nin adına en az % 1,5-2 puanlık kayı söz konusudur. Bir de, kendini tam olarak ifade edemediği seçme var ki, bunlar arasında son anda kararsız kalan veya AKP’nin aşırı, gerçek dışı, gayri ahlaki ve gayri ahlaki yüklenmelerinden, hakaret ve küfürlerinden etkilenip, AKP’ye oy vermiş, yurttaşlar da muhakkak ki vardır ki, bunları da değerlendirdiğinizde CHP’nin oy yüzdesi oldukça fazladır. Ama netice itibari ile başarısız olmuş mudur EVET, hezimete uğramış mıdır HAYIR.. Bunu bir kurultaya götürmek gerekir mi? Bence kesinlikle HAYIR. Ama yönetimde değişiklik yapılabilir mi ? Bu soruya cevap EVET olacaktır.

Şimdi, son söz olarak, CHP’de kelle isteyenlere tekrar gelirsek. CHP'nin 'bu parti bizim' anlayışındaki 'hizipçi' kadrosu yine iş başında olduğu ve koltuklarını tekrar geri istedikleri görülüyor. . Akılları sıra, partiyi kurtaracaklar ve iktidar yapacaklar. Yahu, allahaşkına 30 yıldır, bu insanlar parti yönetiminde. Son 20 yıldır Baykal bu partinin başkanlığını yapmış. Bugüne kadar aldığı oy maksimum %18'dir. Bir kere partiyi, Meclis dışında bırakmışlardır birçok kere de kıl payı Meclise sokabilmişlerdir. Bunlar hala neyin kavgasını veriyorlar. Bunu anlamak zor. Ama anlaşılıyor ki, partiyi tekrar ele geçirme niyetiyle ‘Bizans oyunu’ planları yapılıyor. Benim burada iki önerim var. Ya, gerçek CHP’liler, kendilerini CHP’nin sahibi zannedenler karşısında gerçek Atatürkçü ve onun emanetçisi olarak haysiyetli bir duruş sergilesinler ve bu hizipçi anlayışa sahip olanları, CHP’yi hep başarısızlara mahkum edenleri, uzaklaştırsınlar bu partiden ve CHP’yi taçlandırsınlar, sonrasında da şahlandırsınlar. Ya da gerçek CHP'li ve sosyal demokratlar CHP'den ayrılsın ve yeni bir parti ile mücadele etsinler. CHP’yi de tarihin tozlu sayfalarına gömsünler ve adı bir anı olarak kalsın. Bu ülke de gerçek bir sosyal demokrat bir parti olur. Kim bilir, belki de doğru olan budur?

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..