Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '10

 
Kategori
Siyaset
 

CHP neden iktidar olamaz?

CHP neden iktidar olamaz?
 

CHP yıllardır iktidarlara muhalefet yapıp durmakta ama iktidar olamamaktadır. Bunun nedeni rakibi iktidar olan partilerin çok üstün başarılarından dolayı değildir. En başarısız sağcı iktidarlar döneminde bile yeterli oyu alamamıştır CHP.

CHP’de hiç kimse çıkıp da “Ya arkadaşlar biz neden iktidar olamıyoruz? 1950 ‘den beri bu ülke dönem dönem çok kötü iktidarlar tarafından yönetildi. Hatta berbat yönetildiği anlar oldu. Ama halk bizi iktidara taşımadı. Demek ki bizim iktidar olamamızın kötü iktidarlarla hiçbir ilgisi yok. Ne kadar kötü yönetilirse yönetilsin halk dönüp dolaşıp aynı eksendeki partileri yıllardır peşpeşe iktidar yapıyor. Demek ki iktidar olamamızın nedeni kötü iktidarlar değil, bizden kaynaklanıyor. Ne hata yapıyoruz da iktidar olamıyoruz. Bunu konuşalım! “ demedi.

Evet CHP bunu net bir şekilde konuşmalıdır. Artık bu parti ya iktidara gelmeli ya da kendini lav etmelidir. İktidara gelmeyecek bir partide kim politika yapmak ister ki? Halkın bu partiye katılımda bulunmasını nasıl bekleyebilirsiniz?

Bugün Televizyonda AKP genel başkanı, Başbakan Erdoğan’ı dinledim.“ Sayın Baykal bizim oy oranlarımızı açıkladı, sen benim oylarımla uğraşacağına kendi oyların nerede, sen neredesin ona bak. CHP zaten bu ülkede hiç iktidar olamadı, olamayacak da. CHP’nin başında kaç seçim geçirdin, başarısız oldun, bu halk seni seçmez, seçmeyecek de.” dedi.. Hem de gülerek ve dalga geçerek söyledi bunları.

Haksız mıydı?

Düşündüm de; o kadar da haksız değildi. Hatta haklıydı...

Aslında Türkiye’nin yakın siyasi tarihini düşününce bunun nedenini anlamak çok kolaydır da. CHP 1950’den sonra iktidarını kaybetmiş bundan sonra da doğru dürüst iktidar yapamamıştır. Herkes, hem de hemen hemen herkes “Deniz Baykal’la CHP iktidar olamaz “ demektedir. Ben şahsen Deniz Baykal’ın söylemlerinin tamamının altında imzamı atarım. Son derece doğru ve gerçekçi, güncel ve akıllı tespitler yapmaktadır. Ve her şeyi bu halka çok net anlatmaktadır. Bu ülkede neler döndüğünü öğrenmek istersen Deniz Baykal’ı dinle ve gerçekleri anla. Deniz Baykal’ın bu halka verdiği kötü izlenimin nedenini de anlayamıyorum. Yok hizipçiymiş, yok sürekli muhalefetmiş. Bunların hepsi bence propaganda. Deniz Baykal klasik olarak muhalefet yapar ama iktidar olmak için projesi yok denir.

Seçmediniz ki iktidar olsun demezler mi adama? CHP’nin iktidar olamamasının Deniz Baykal’la da hiçbir ilgisi yoktur.

CHP’nin İktidar olamamasının gerçek nedeni şudur. CHP kuruluşundan itibaren “Tam Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti “ söylemi ve hedefinde olmasındadır. İşte CHP’nin iktidar olamamasının sırrı burada yatmaktadır. Gerçek anlamda bağımsızlık talebi ile CHP, ulusal çıkarlar gereği, uluslararası sermayeyle ve onun temsilcisi ABD ile işbirliği ve uyum içinde çalışmaya yaklaşmamıştır. 1950’den sonra gelişen soğuk savaş yıllarında ABD, Sovyetleri çevreleme politikası nedeniyle Türkiye’yi Sovyetlere karşı tampon ülke olarak kullanmaya başlamış, işte Türkiye’nin siyasi tarihi o andan itibaren bambaşka bir yapıya bürünmüştür. CHP uluslar arası sermaye ve stratejilere boyun eğmediği için, CHP’nin iktidar olmaması üzerine ABD sürekli olarak CIA aracığıyla medyayı da kullanarak anti CHP kamuoyu yaratmış ve propagandasını yapmıştır. Hatta darbelerin zeminlerini bu ülkede kendisi hazırlamış ve bu darbelerin sorumlusu olarak CHP ‘yi göstermiş ve sağcı kendine yakın iktidardaki partilere sürekli mağdur hissi vermiştir. Aslında tam bağımsızlık isteyen TSK ile CHP ‘nin söylemleri bu bağlamda doğal olarak aynı olmuştur. Ve sanki bu iki kurum bu durumlarda ortak çalışıyormuş izlenimi vermiştir.

Kurtuluş savaşı öncesi ABD mandasına girmeye karşı çıkan Mustafa Kemal ve arkadaşlarının zaferi, 1950’den itibaren sona ermiştir. 1950’den itibaren hükümetlerin ABD ile uyum içinde çalışmaları ve NATO üyesi olan TC nin ordusu da ABD ile yakın çalışmıştır. İşte bu durum CIA’nin işini daha da kolaylaştırmıştır. Ve işte o andan itibaren TC bağımsızlığını kaybedip ve gerçek anlamda ABD mandasına girmiştir. ABD Türkiye’yi kendi eyaleti gibi yönetmeye başlamış ve yine ülkede kendi işlerini kolaylaştıracak derin teşkilatını yerleşmiştir. Bağımsız gibi görünen ve gösterilen TC’nin bu dönemden sonra hiçbir bağımsız kararı yoktur. - 1974 tarihli Kıbrıs Harekatı hariç. Bülent Ecevit ve CHP bu karşı duruşun bedelini de çok ağır ödemiştir. Ülke ABD tarafından ambargoya maruz kalmış, yoksullaşmış, ülkenin uluslar arası piyasaya bağlı ve kredi borçları ödemeleri yüzünden döviz sıkıntısına girmiş, ithalat bu nedenle imkansız hale gelmiş ve yokluklar ve kuyruklar başlatılmıştır. –

1960-1971-1980 darbeleri tamamen ABD ve CIA ekseninde Türkiye’yi Sovyetlere yaklaşma riskini bertaraf etmek için yapılmış revizyon hareketleridir. NATO aracığıyla ABD’ye yakın olan TSK, tam bağımsızlık adına ve ülkenin girdiği kaosları bitirme ve siyasetçilerin beceriksizliğini gerekçe göstererek darbeler yapmış, ama her darbenin sonunda ne hikmetse bu halk beceriksiz denen iktidarların devamına oy vermiştir. Bu tek başına zaten akıl almaz bir çelişki değil midir? Türkiye’deki darbelerin tamamı 20 yıl içerisinde yapılmıştır. TSK bu darbeleri hep tam bağımsızlık adına yapmış gibi görünse de NATO ve CIA etkisiyle kendini bunu yapma zorunluluğu hissetmiştir. Ve asker bu darbelerin hiçbirinin sonunda askerin istediği partiler iktidar olamamıştır.

İşte asıl oyun buradadır. Yıpranan ve bitmek üzere olan sağcı ABD yanlısı partilerin her darbeden tekrar kendini başka kimlikle ve vizyonla ve temizlenerek çıkmasıdır. ABD bu tür darbeleri Latin Amerika ve diğer Sovyetlere karşı tampon ülkelerde kullanarak hep kendi istediği kişi ve kafaları bu yolla iktidara taşımayı başarmıştır.

Aynı yöntemlerin uygulandığı ülkemizde de ABD her CHP iktidarında halkın CHP’ye oy vermesinin cezasını bu halka çektirmiştir.

Aynı şekilde 1999-2001 krizinde Bülent Ecevit’le ABD bir kere daha hesaplaşmış, ve AKP iktidarının zemini propagandasıyla halkın önüne getirmiştir.

Evet ! R.Tayyib Erdoğan doğru söylüyor. Bu ülkede CHP iktidar olamaz.

 
Toplam blog
: 105
: 3914
Kayıt tarihi
: 05.11.08
 
 

İ. Ü. İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler 1989 mezunuyum. 1993'ten beri uluslararası fındık ..