Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '09

 
Kategori
Siyaset
 

CHP neden iktidar olamıyor?

CHP neden iktidar olamıyor?
 

Bildiğimiz gibi, çok partili düzene geçildikten sonra bir koalisyon dışında CHP iktidar olamadı. Kimileri bilinçli, kimileri bilinçsiz olarak hala CHPnin iktidara gelememesi için uğraşıyorlar. Türkiye adını hiç duymamış birine bu olguyu anlatsanız, "herhalde 1923/1950 arası bu parti ülkeyi o kadar kötü yönetti ki, bırakın o dönemin kuşaklarını, yeni kuşaklar bile bu partiye iktidar olabileceği oyu vermiyor" der.

Durum gerçekten öylemidir? O dönem Türkiye çok mu kötü yönetilmiştir? Bir kısım işbirlikçi dışında vicdanı olan hiç kimse bu soruya evet cevabı vermez, veremez. Osmanlının bıraktığı devasa borçları üstlenmiş, gerek sosyal, gerek tekolojik ve bilimsel yönden Batının beşyüz yıl gerisinde kalmış yoksul bir ulustan 1950 ye gelindiğinde, kendi ayakları üzerinde duran, saygı duyulan, başı dik bir ulus yaratılmıştır. Eğer bu kötü yönetimse mesele yok.

Neden CHP nin balşarılı olamadığı sorusuna verilen en yaygın yanıt, "halka inmediği"dir. Nedir halka inmek? Meydanlarda külhan ağızı ile konuşup, her seçim propogandasında olmayacak vatlerde bulunmak, habire o halk dedikleri toplumu kandırmak, bir itiraza yeltendiğinde susturmak, yaka paça alıp götürmekmidir halka inmek.

Yoksa halkın bir bölümünün yaptığı yolsuzlukları görmezden gelmek, bazılarını desteklemek, faturayı da dürüst olanlara mı kesmektir halka inmek? Veyahut halkın büyük bir bölümü bu çkağıtçı düzeni benimsemiş, onaylamış mı?

Bu sorulara verilecek cevaplar CHP nin neden iktidar olamadığının sebeplerinden bazılarını ortaya çıkaracaktır. Yeni kurulmuş genç cumhuriyette hızlı kalkınabilmek, batı ile aradaki uçurumu bir nebze olsun kapatabilmek ve her yurttaşın bu ülkenin eşit yurttaşı olduğu prensibinden hareketle, yukarıda bahsettiğimiz durumların yaşanmasına imkan verilmemiştir. CHP hükümetleri sırtlarını sadece halka dayamışlar, bu yüzdende kısıtlı imkanların asla suistimal edilmesine göz yummamışlardır. İşte o kötü diye düşünülen dönem, sağ iktidarların sata sata biteremedikleri ulusal değerleri meydana getirmiştir.
1950den sonraki sağ iktidarlar sırtlarını yabancılara dayamışlar, aldıkları borçlarla bu gün ülkeyi ipotekli hale getirmişler, suistimallerin bir kısmını da borçlarla finanse etmişlerdir. Anlaşılan halk dediğimiz insan gurubunun büyükçe bir kısmı, özellikle ekonomik anlamda bu kadar kötü duruma düşmemizden memnun ki seçimlerde malum tercihi kullanıyor. CHP yi iktidara getirirse o dönemlerdeki gibi sıkı bir disipline gireceğinden korkuyor. Örneğin, ahırlarına kadar elektrikle ısıtıp beş kuruş ödemeyen vatandaş, CHP gelirse bunun parasını bizden alır diye düşünüyor olabilir.

Bir başka etkende, az da olsa CHP taraftarlarının birey olma, vatandaş olma yolunda bir aşama kaydetmiş olması diğer kesimi ürkütüyor olabilir. Misal, Onur Öymen'in konuşmasında bir cümle CHP örgütünde dalgalanmaya, hatta bir kısımın istifasına neden olabiliyor. İnsanın aklına şu soru geliyor? Alevi kesim madem bu kadar duyarlı ve bu bir cümle yüzünden CHP örgütünden istifa edebiliyor da, aynı alevi kesimin kendilerini yok sayan bir dini anlayışa sahip iktidar partisinin kadrolarından niye istifa etmiyor, yaygara koparmıyor? Demek sorun alevi, kürt, laz vs. olmak değil, birey bilincine ulaşmış olmak.
Sözün özü, birey olma yüzdemiz bu oranlarda kaldıkça CHP iktidar olamaz.

23/11/2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..