Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '09

 
Kategori
Siyaset
 

CHP'nin açılımı laikleştirme politikası mı?

CHP'nin açılımı laikleştirme politikası mı?
 

Martin Luther 1483'de Almanya'nın Eisleben şehrinde doğdu. Erfurt Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alırken bir ölüm tehlikesi atlattı. Bu nedenle bir takım ruhani kuşkulara kapılarak eğitimini yarıda bıraktı. Bir manastıra girdi. Burada ilahi birliğe ulaşmak için kullanılan bedene eziyet yöntemini denedi. Fakat bu yöntem kafasını kurcalayan sorulara cevap olamamıştı.

1507 yılında papaz olduğunda, Avrupa’da, Hıristiyanlık dininin kuruluşundan bu yana görülmedik ölçüde bir dinsel yozlaşma yaşanmaktaydı. Tam bu ara Protestanlığın doğuşunun en dinamik bir gücü olarak, dinde reformun bayraktarı oldu.

Papa Leo, 1520 yılında bir bildiri yayınlayarak Luther'in görüşlerinin yanlış olduğunu ileri sürdü ve altmış gün içinde görüşlerinden vazgeçmezse aforoz edileceğini bildirdi. Luther söz konusu bildiriyi halkın gözü önünde yaktı. Böylece Din Devrimi başlamış oldu.

O, eski inancın bazı yanlarının bütünüyle terk edilmesi gerektiğini düşünüyordu. İnancı içinde taşıyan herkesin din adamı olabileceğini savunuyordu.

Laisizm kiliselerin içine değin girmişti. Bırakın sade insanları, Luterizmin savunucusu papazlar dahi laik ideoloji uğruna kanlarını dökmüşlerdi.

Peki, Marks’ın bu ünlü reformisten nefret ettiğini biliyor muydunuz?

Çünkü ona göre Luther, bütün papazları laik yapmaya çalışıyordu. Ancak öyle bir uygulamaya girişmişti ki, neredeyse bütün laikler papaz olmuştu.

Marksın eleştirisinin doğru ya da yanlış olduğunu tartışmıyorum. Yaşanmıştır. Gelip geçmiştir. Tarihte her an bir kez yaşanır. Dolayısıyla tarih tekerrürden ibarettir sözü külliyet yalandır.

Ama son uygulamalarıyla CHP bize bu sözümüzü yedirmeye çalışıyor. Sanki bahse konu parti Luther benzeri beklenmedik bir kaza geçirdi de, sığınacak bir mekân arıyor. Anayasa Mahkemesi tarafından laikliğe karşı fiillerin odağı olarak görülen AKP’nin tuttuğu bu fonksiyonu elinden almak istermişçesine, eylemlerde bulunuyor.

Çarşaf harekâtıyla başlayan eylem, her sokağa Kuran kursu söylemiyle yeni bir boyut kazanıyor. Mahkeme bu konuda bir dava açacak mı? Yoksa dava rezervlerinin dolmuş olduğunu mu düşünelim? Belki CHP’nin açılımlarının nereye kadar uzanacağını yüce heyet de merak ediyordur.

Ama benim asıl merak ettiğim, uygulanan bu yöntem sayesinde zaten laik olan bazı dindarlar laikleştirilmeye çalışılırken, acaba kimi liberallerimiz sahte görünümlerinden kurtulup gerçekten imamlaşacak mı?

Merak işte, başa bela getiren cinsten.

Luther mi, Marks mı?

Anya mı, Konya mı?

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..