Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '13

 
Kategori
Siyaset
 

CHP'nin Alametifarikası

CHP'nin Alametifarikası
 

  • Nede olsa burası Türkiye… Gündem saat başı an be an değişebiliyor. Birkaç gün gündemin dışında kaldığınızda, ipin ucunu yakalamak zor olabiliyor. Benim durumumda böyle bir şey…
  • Geçen haftayı sağlık sorunlarıyla boğuşarak geçiren ben durumumun elverişsizliği nedeniyle herhangi bir yazı veya yorum yapamamış, beraberinde şahsıma gelen yorumlara cevap verememiştim. Hayat işte… Neylersiniz? İnsanın başına neyin geleceğini kestirmek zor…
  •  
  • Geçen haftanın en ilginç gündem maddesi şüphesiz ki yine CHP’ydi.
  • Yine o bildik kısır yapısına özgü çıkışlar… O bildik yapının kısırlığına hapsolma hali… Bir tarafta, PKK’nın kurucusu olan Sakine Cansız’ın evine taziyeye giden Hüseyin Aygün, diğer tarafta “Türk ulusu, Kürt milletinden üstündür” çıkışıyla dikkatleri üzerine çeken CHP’li vekil Birgül Ayman Güler…
  •  
  • Aslında bu her iki duruma ilişkin burada yazdığımız birçok yazı net bir takım açıklamalar getiriyordu. CHP böyle bir parti… Yıllarca bu durumu tartışıp durduk.  Bu hususta anlatmaya çalıştığımız şeylere ilişkin en güzel cevabı bizlere Birgül Ayman Güler verdi. Bu cevapla CHP gerçekliğine de dikkat çekmiş oldu Birgül Ayman Güler.
  • Yani demem o ki CHP hiçbir zaman sol bir parti değildi ama kendisini de sol olarak dayatmaya çalışıp duruyordu. Hangi söyleminde solun evrensel değerlerine ilişkin bir çıkışa tanık oluyoruz ki? “Demokrasi” dediğinizde tüyleri diklenen o denli çok CHP’li var ki böyle bir CHP nasıl solcu bir parti olacak? 1970’li yıllarda kısmen sola açılmaya çalışmış olsa da bu türden çabalar CHP tarihiyle hiç de örtüşebilen çabalar değildi. CHP’nin alametifarikası, sınıfsız, imtiyazsız, çıkarları ortak, tek bir kitle tahayülüdür. Yeri geldiğinde Türk etnisitesini öne çıkartır, yeri geldiğinde “Türk Ulusu” diyerek bütün Anadolu coğrafyasında var olan etnik kimlikleri tanımladığını ifade eder. Tamam, bunları söylerde CHP’liler, kimi, kimleri, ne kadar bir kitleyi ikna edebilirler? Vaziyetleri ortada. İş kavşak noktalarına geldiğinde, “Türk Milliyetçiliği” damarı ağır basar ve tıpkı meclisteki “Anadilde savunma” hadisesi, CHP saflarında ete kemiğe bürünen bir tepkiyle dışa vurulur.
  •  
  • Benim her zaman iddia ettiğim üzere, CHP milliyetçiliği, milliyetçiliğin yontulmuş halidir, MHP milliyetçiliği ise milliyetçiliğin kaba halidir. Her iki partinin de özde birbirinden farkı olmamakla beraber, tek farkları hepi topu budur. Bu gün MHP’nin Kürtlere ve diğer etnik kimliklere bakış açısı neyse, CHP’nin de bakış açısı aynıdır. Bu iki parti yeri gelir Türk etnisitesini öne çıkartır, yeri gelir, Türk Ulusunun bütün farklı kimliklerin tarifi olduğunu söyler. Kavşak noktalarına gediklerinde ise söylediklerinin hepsi tuz buz olur.
  •  
  • En nihayetinde CHP bu ülkenin kurucusu bir partidir ve Cumhuriyetin kuruluşu ilkelerine sadık kalmak durumundadır. Zira tarihi bunu dayatmaktadır. Keyfi bir şekilde yazılmış olan zırva bir tarih üzerinden parti inşaa edilmiş, arızalı bir cumhuriyet projesi üzerine devlet inşaası yapılmış, bütün bu yapılanlar antiemperyalist sosuna bulanarak bu günlere kadar düşe kalka gelinmiş. Lakin gerek milli mücadele dönemi olsun, gerek cumhuriyet olsun adeta birer yamalı bohça halini almış. Dikiş tutmuyor. Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Milli mücadeleye ilişkin, cumhuriyete ilişkin, tek parti dönemine ilişkin onca öğrendiğimiz şeylerden yalan olmayan ne kaldı? Kürtleri mi asimile etmedi bu cumhuriyet? Azınlıkların mı tepesine binmedi? Alevileri mi kırıp geçirmedi? Dindarlarına mı dünyayı zindan etmedi? Koca bir doksan yıl, dile kolay, kansız geçen tek bir yılı dahi olmamış cumhuriyetin. Her kanlı bastırmanın sonunda mahkemeler kurulmuş, infazlar yapılmış ve vurulan yafta hep aynı olmuş, “İngiliz ajanı”. Dediğim gibi bohça bu kadar yamalı olunca, artık dikiş tutmaz hal alıyor.  
  •  
  • Bunlar aslında CHP’ye ilişkin ortaya çıkmış yeni çelişkiler değildi. Uzun zamandan beri CHP tam bir çelişkiler batağında debelenip duruyordu. Önümüzdeki günlerde bakın daha ne çelişkileri dökülecek ortaya. Peki bu durum kötü mü? Yok, aksine çok iyi gelişmeler bunlar. Çünkü CHP’nin çakma solculuğunun bu ülkenin sol yanından sökülüp atılması gerekiyor. Yoksa bu ülke insanı solun ne demek olduğunu bir türlü kavrayamayacak. Bu ülke insanın bildiği sol CHP olunca, sola karşı mesafeli olmasından doğal daha ne olabilir ki?  
  •  
  •  
 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..