Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '08

 
Kategori
Siyaset
 

CHP’nin parti içi demokrasisi üzerine bir yorum

CHP’nin parti içi demokrasisi üzerine bir yorum
 

“CHP’de parti içi demokrasi yoktur” başlıklı yazımı şöyle bitirmiştim (1): “Göründüğü gibi ülkemizdeki siyasi partilerin hiçbirinde parti içi demokrasi yoktur. Ancak ülkemizde yalnızca CHP’nin parti içi demokrasisinin olmadığı tartışılır. Neden dersiniz?”

Bu yazıyı yoruma kapatmıştım. Nedenini de bir başka yazıda anlattım (2).

Bibliyofil “CHP’de parti içi demokrasi yoktur” yazımda anlattıklarımı “Ne olur CHP’nin antidemokratlığına biraz göz yumsanız” olarak yorumlamış (3). Ben asla CHP’de parti içi demokrasi yokluğuna gözyumulması beklentisi içinde değilim, bu yazımda tüm partilerdeki parti içi demokrasinin olmamasını eleştiriyordum. Son olarak sorduğum “Ancak ülkemizde yalnızca CHP’nin parti içi demokrasisinin olmadığı tartışılır. Neden dersiniz?” sorusunun yeteri kadar açık olduğunu düşünmüştüm. Ülkemizde parti içi demokrasinin yalnızca CHP için, CHP’liler için önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştım. Hatta CHP’li olmayanlar bile CHP’nin parti içi demokrasisini önemsiyorlardı.

Yazımı yazdığımda Altan Öymen’in yazısı (4) henüz yayımlanmamıştı ancak Altan Öymen'in Radikal’deki yazıyla aynı içerikteki bir konuşmasını bir televizyon kanalında izlemiştim. Altan Öymen’i hem gazeteci olarak hem de CHP’li olarak çok önemserim, çok değerli bir insandır. Keşke CHP’nin başında o olsaydı. Ancak şu anda Altan Öymen’i takdir ettiğini söyleyen birçok kişi, Altan Öymen CHP’nin başında olsa aynen Deniz Baykal için söylediklerini söylerlerdi. Aslında saldırmak istedikleri CHP’dir, bunun için Deniz Baykal bahanedir.

Altan Öymen’in yazısının son paragrafı çok önemli: “Bu CHP kurultayında yapılacak seçimin şeklinin ve usulünün demokratik olmaktan ne kadar uzak olduğu ve CHP'nin tarihi gelişmesine ve geleneklerine ne kadar ters düştüğü bellidir. Bu Kurultay, genel başkanlık seçimine geçmeden önce, o usulü değiştirmenin yolunu aramalıdır.”

Altan Öymen çok doğru söylüyor. Bu değişiklik Deniz Baykal için bir şanstır, kendisine antidemokrat yakıştırmasına karşı çok güzel bir yanıt olur.

Bu hafta sonu CHP’de kurultay var. Kurultay’da Genel Başkanlık için çok değerli adaylar var:

Deniz Baykal
Haluk Koç
Tolga Yarman
Umut Oran
Ayhan Yalçınkaya

Kurultayda hangisi seçilirse seçilsin sevinirim. Altan Öymen’in dediği gibi, kurultay önce bu adların hepsinin aday olmasını sağlayacak değişikliği yapmalıdır.

Şu anda yürürlükte olan Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası parti içi demokrasisi seçeneksiz bırakacak şekilde değiştirilmelidir.

(1) CHP’de parti içi demokrasi yoktur (22-2-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=105233
(2) Milliyet Blog “yorum” (23-4-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=105538
(3) Bibliyofil “Ne olur CHP’nin antidemokratlığına biraz göz yumsanız” (23-4-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=105495
(4) Altan Öymen “CHP’de genel başkan seçimi” (Radikal, 22-2-2008): http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=253656

Ankara, 23 Nisan 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..