Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '10

 
Kategori
Siyaset
 

CHP'nin yenileşme serüveni

CHP'nin yenileşme serüveni
 

Cumhuriyet Halk Partisi


Şu geçen haftanın belki de Türkiye açısından en önemli olayı; CHP içinde yaşadığı kaos ortamı ve gerekli görülen gömlek değişikliğinin yapılması esnasında çıkan tartışmaların parti dışına taşması olarak özetlenebilir. Statükonun partisi olmakla suçlanan CHP'de şimdi taşlar yeniden diziliyor.

Bu yenileşme hareketi CHP'de bir ilk değildir. Son ise hiç değildir. Yenileşmenin ilk hareketi, CHP'nin aldığı ilk yenilgiden sonra 1950'li yıllarda Gen.Sek.liğe Kazım Gülek'in seçilmesi ile olmuştur. Kazım Gülek'in Amerikanvari seçim propagandasının, onu genel sekreterliğe getirmesi beklenmedik bir sonuç olsada, CHP içinde kudreti sonsuz görülen İsmet Paşa'nın kendi adayı dururken Gülek'in koltuğa oturmasına ses çıkaramaması, değişimin CHP içinde statükodan önde geldiğinin bir kanıtı olarak tarihe geçmiştir. Partinin halka inmesi ve adının ortasında yer alan bu kelimeye daha uygun bir parti haline gelmesi Kazım Gülek sayesinde olmuştur.

CHP'de değişim günü geldiğinde çarklar o kadar acımasız döner ki, İsmet Paşa'yı dünya savaşı yıllarında ömür boyu gelen başkan seçen partililer, Onun 12 Mart'a karşı aldığı tutum nedeniyle yerine bir çırpıda Gen.Sek.'i Bülent Ecevit'i getirmişlerdir. İsmet Paşa bunada hiç bir tepki göstermemiş, sağ kolunu bir siyasi rakibi olarak görmektese sessizce köşesine çekilmeyi bilmiştir.

"Baykal'la bu iş olmaz" söylentileri yeniden alevlenmeden, Deniz Baykal'ın sözüm ona bir "komplo" yüzünden istifa etmesi ise bir başka değişim periyodunu işaret etmektedir. Kılıçdaroğluna "daha kaç günlük CHP'li ki" yakıştırması yapanlar ise kendi günlerinin dolduğunun farkına varamamış olanlardır. Değişim ve Yenileşme onlarıda değiştirecektir. "Yeni CHP yok" diyenler CHP 'nin kendini yenileyerek ayakta kaldığının farkında olmayanlardır.

Görünen o ki CHP; yenileşmesini tamamlayıp, yeni bir anlayışla Halka daha yakın bir parti olmak için kolları sıvayacak. Şimdi CHP için seçim dönemine kadar kalan vakitte iyi şeyler yapma ve gerekli güveni toplama zamanı. Eğer bunu başarabilirse iktidara sahip olabilir. Ama önce parti içi güvenin sağlanması ve taşların yerli yerine oturtulması gerekli. Değişim ve Yenileşme süreci ancak böylelikle tamamlanabilir.

CHP'de değişmeyen tek şey 6 ok'dur. Korkum, bundan sonra 6 Ok'un bir siyaset malzemesi haline indirgenip, korunması gereken bir temel olarak kalamayacak olmasıdır.

 
Toplam blog
: 11
: 650
Kayıt tarihi
: 21.05.10
 
 

2009 yılında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dalında Y.Lisans eğitimimi tamamladım. Aslen Anka..