Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '15

 
Kategori
Seçim
 

CHP seçim bildirgesi

CHP seçim bildirgesi
 

Cumhuriyet Halk Partisi


Habertürk'ün haberine göre ise CHP’nin seçim bildirgesinde, partinin bugüne kadar Kürt sorununun çözümü konusunda savunduğu ilkeler tek başlık altında toplandı. “Eşit yurttaşlık” ilkesinin öne çıkarıldığı bildirgede, sorunun “güvenlikçi” tedbirlerle çözülemeyeceği vurgulanarak “CHP, Türkiye’nin sorunlarını eşitlik, özgürlük ve adalet temelinde çözmeyi hedefliyor. Sorunun çözümünde ve kalıcı barışın sağlanmasında tek yol, daha fazla özgürlük, demokrasi ve hukuk devleti anlayışının yerleşmesi olmalıdır. CHP, Kürt sorununun çözümünü de bu bağlamda ele alıyor. Sorunu eşit yurttaşlık ve tam demokrasi anlayışı içinde çözecek yegâne adres CHP’dir” denildi. Güvenlikçi bakış açısından kaynaklanan yanlış uygulamaların ve demokratik muhalefetin sindirilmesine yönelik girişimlerin, sorunun çözümünü güçleştirdiğinin vurgulandığı bildirgede, Meclis’te partilerin eşit temsil edildiği bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulması önerisi yinelendi.
 
ATILACAK ADIMLAR
 
Bildirgede, Kürt sorununun çözümü konusunda atılması gereken diğer adımlar ise şöyle sıralandı:
 
-Yüzde 10 seçim barajı yüzde 5’e indirilmeli.
 
Sorunun çözümüne ilişkin adımlar şeffaf ve hukuka uygun olmalı.
 
-Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları, Uludere başta olmak üzere tüm faili meçhuller ve hak ihlallerini araştıracak bir Meclis Komisyonu kurulmalı.
 
-Seçimlerde ve siyasette dil yasakları sona erdirilmeli.
 
-Adları değiştirilen yerleşim yerlerinin eski adlarının, yeni adlarıyla birlikte kullanılması.
 
-Dersim arşivleri tarihçilerin erişimine açılmalı.
 
-21 Mart, Nevruz Bayramı olmalı.
 
-Nefret suçları zamanaşımına uğramamalı ve para cezasına çevrilmemeli.
 
-İnternetten CHP'ye üye olabilirsiniz. Kılıçdaroğlu, "Onlar gençleri göz ardı etti biz baş tacı yapacağız" dedi. Tüm gençlere seslenen Kılıçdaroğlu 'CHP'nin internet sitesine girin. İnternetten CHP'ye üye olun hiç bir engelle karşılaşmayacaksınız' dedi.
 
-Gelin sizi ben destekleyeceğim.
 
-Sözüm söz asgari ücret net 1500 lira olacak. Bunun yeterli olmadığını ben de biliyorum. Ama bir adım atıyoruz.
 
-"Pasoligi kaldıracağım. Herkes istediği sloganı atabilecek."
 
-Sevgili gençler CHP iktidarında iş buluncaya kadar bu borçların tahsili engellenecek. İş bulduktan sonra parayı sizden isteyeceğiz, faizler de silinecek.
 
-Biber gazı CHP iktidarında olmayacak. Çünkü biz düşünceden korkmuyoruz. Yasaklar, yasaklar da kalkacak. Gençler özgür bir ülkede olmanın havasını teneffüs edebilecek.
 
-Taşeron işçilerin tamamı kadro alacak. Sendikalı olacak.
 
-Her kuruşun hesabını yaptık. Uygulaması mümkün olmayan hiç bir şeyi bildirgeye koymadık.
 
-Çiftçiye mazotu 1 lira 80 kuruştan vereceğiz.
 
-YÖK belasını kaldıracağız.
 
-Üniversite öğrencileri, mezun oluyorsunuz, kaymakam, vali oluyorsunuz. Polis oluyorsunuz, doktor oluyorsunuz. Ama üniversitedeyken sizi yönetimin dışında tutuyorlar. Biz YÖK belasını kaldıracağız ve öğrencilere üniversite yönetiminde söz ve karar imkanı sağlayacağız. Sizin söz hakkınız olacak.
 
-Son sınıf öğrencilerine lise kart. Lisekart; Aile sigortası kapsamında lise öğrencileri, son sınıf öğrencilerine lisekart getireceğiz, tamamını sosyal devlet karşılayacağız. İkinci öğretim harçlarını kaldıracağız. Ve atama bekleyen öğretmenler. İkinci öğrenimde harçlarınız var onları da kaldıracağız. Eğitimi parasız yapacağız.
 
-İnanç üzerinden siyaset yapan bölücüdür.
 
-Ve gençler sakın tuzağa düşmeyin. İster üniversitede, ister meydanda, ister caddede eğer birisi gelip size, “inanç üzerinden siyaset” yaparsa bilin ki o bu ülkeye en büyük ihaneti yapan insandır. Yine birisi gelir “etnik kimlik üzerinden” siyaset yaparsa o kendi ülkesini seven birisi değildir. Ayrıştırıcıdır bölücüdür.
 
-Herkesin yaşam tarzına saygılı olacağız. Ve bir başka konu. Yaşam tarzı. Herkesin yaşam tarzına saygılı olacağız. Herkesin inancına saygılı olacağız. Bunları siyasette kullanılan araçlar olmaktan çıkaracağız. Etnik kimlik üzerinden, inanç üzerinden, yaşam tarzı üzerinden siyaset. Bunları kabul etmeyin.
 
-Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız.
 
-"Ben anayasaya uymuyorum, anayasayı bana uydurun” denilen bir ülkede demokrasiden mi söz edeceksiniz? Yasama yargı ve yürütme organlarının, güçler ayrılığı ilkesini getireceğiz. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız, YÖK’e tamamen sona erdireceğiz. Anayasayı değiştireceğiz. Eşit yurttaşlığı getireceğiz. Hiç kimse etnik kimliğinden ötürü ötekiyim diye düşünmeyecek. Siyasi ahlak yasası getireceğiz. Her kuruşun hesabını siyasetçi vermek zorundadır. Vergiler nerelere harcanıyor. Vergi ödüyorsam, verginin nerelere harcandığının hesabını vermek zorunda. Kesin hesap komisyonunu kuracağız. Bu seçimlerde CHP'ye oy vermek zorundasınız. Ayrıca eğer Türkiye bölgesinde ve dünyada saygınlık kazanmak istiyorsa birinci sınıf demokrasiyi getirmek zorundadır. Yabancı sermaye Türkiye’den kaçıyor. Neden? Mal güvenliğimiz yok. Hatta bazı Türk işadamları şirketlerinin merkezlerini yabancı ülkeye taşıdılar. Buradan iş dünyasına da sesleniyorum. Bu seçimlerde CHP’ye oy vermek zorundasınız. Üretmek istiyorsanız, çalışmak istiyorsanız, düşüncelerinizi özgürce dile getirmek istiyorsanız oy vermek zorundasınız. Ha vermeseniz ne olur? Bize bir şey olmaz, biz maaşımızı alırız. Nasıl olsa vergiyi sen ödüyorsun, dert senin derdin olacak. O derdi çözmek istiyorsan, demokrasi istiyorsan CHP iktidarında CHP’yi açık yüreklilikle açık net eleştirme özgürlüğüne kavuşmak istiyorsan oyunu CHP’ye vereceksin." dedi.
 
Genel Değerlendirme
 
CHP'de 7 haziran söylemlerinden farklı bir şey yok. Gene ekonomik vaatler ön planda, vaatler aynı. Bu sefer gençlere yönelik söylemler ön plana çıkarılmış. Koalisyon görüşmelerinde en ılımlı parti olan CHP bunu fırsata dönüştürmek istiyor. Halk nezninde  bir geri dönüş olmamıştı vaatlere karşılık bakalım bu seçimlerde neler olacak hep birlikte bakıp göreceğiz.
 
Yazar: Uğur Büyük
 
Toplam blog
: 56
: 985
Kayıt tarihi
: 17.11.14
 
 

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. ..