Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '11

 
Kategori
Siyaset
 

CHP varlığını neye bağladı?

CHP varlığını neye bağladı?
 

CHP lideri Kılıçdaroğlu


Seçim öncesinde de sıklıkla tartışılmıştı Haberal ve Balbay'ın adaylığı.  

Kimi yeni CHP'liler bu iki ismin adaylığına karşı çıktı, ama nihayetinde CHP, bu iki ismi de aday gösterdi ve Balbay ve Haberal milletvekili seçildiler.  

Anayasamızda ve ilgili kanunlarda hakkında yargılama yapılan kişilerin adaylıklarında herhangi bir engel yok. Dolayısı ile bu iki ismin adaylığı yasal bir durum.  

Ancak milletvekili seçilen kişilerin tutukluluk durumları ile ilgili bir düzenleme yok. Yani ne anayasamızda ne de ceza mavzuatımızda "kişilerin milletvekili seçilmesi onların tutukluluk sebeplerini ortadan kaldırır" diye bir düzenleme yok.  

Dolayısı ile salt milletvekili seçilmeleri sebebiyle tutukluluk sebeplerinin ortadan kaltığını iddia etmek doğru olmaz.  

Konu mahkemenin takdirindedir. Mahkeme de takdirini tutukluluğun devamından yana kullandı. Gerekçesinin de çok hukuki olduğunu söylemek mümkün değil. Çünkü bir kişinin tutukluluk halinin devamı için diğer sanıkların ifadelerin alınamaması, yıllar geçmesine karşın delillerin tam olarak toplanamaması sağlıklı bir gerekçe olarak kabul edilemez.  

Milletvekillerinin mecliste andiçme töreni öncesinde CHP'nin almış olduğu "Arkadaşlarımız yemin edene kadar biz de yemin etmeyeceğiz." tavrı parti bütünlüğü politikası açısından doğru olabilir ama siyaseten yanlış. Çünkü milletvekillerinin tutukluluk hallerinin ortadan kalkması için ya mahkeme kararı ya da bir yasa değişikliği şart. Yani CHP bu kararıyla mecliste kendi varlığını ve geleceğini mahkemelere ve iktidar partisine teslim etmiş oldu.  

Eğer mahkeme tutukluluğu 4 yıl boyunca kaldırmaz, iktidar partisi de bu konuda bir düzenleme yapmazsa, CHP; 4 yıl boyunca meclis çalışmalarına katılmayacak mı?  

Ya da Balbay ve Haberal'ın hukuki durumlarında bir değişiklik olmaz ve CHP de meclis çalışmalarında bir şekilde yer alırsa arkadaşlarını satmış mı olacak?  

CHP zor bir denklemin içine girdi. Allah kolaylık versin.  

 
Toplam blog
: 47
: 645
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

1987 yılında Konya Ereğli'de doğdum İlköğretim ve Lise öğrenimimi Konya'da tamamladıktan sonra 20..