Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '07

 
Kategori
Siyaset
 

CHP ve sosyal demokrasi

Genel seçimler sonuçlandı ve elde edilen Türkiye' e sosyal demokrasi açısından tam bir hezimet. Bazı CHP yöneticilerine bakılırsa yenilginin nedeni, MHPye oy kaptırmak. Asında bu, elde kalan başarısızlıktan daha içler acısı bir durum. Parti yönetimindeki zihniyeti de gözler önüne seren bir yaklaşım aynı zamanda. Ne yani, o halde bir sonraki seçimlerde siz de şehit cenazelerinden oy toplamaya çalışın. Hiç olmazsa kaptırdığınız oyları geri alırsınız.

Merak ediyorum parti yönetimi içinde var olan durumun CHP nin başarısız muhalefet politikalarının ciddi bir analizini yapan var mı diye? Cumhuriyet Halk Partisi isminde, Sosyal Demokratlık iddiasında bir parti nasıl yaparsa bu analizi öyle ama..

Bazı kesimler de Baykalın istifası ve Sarıgülün yerini almasından medet umar hale gelmiş. Denize düşen yılana sarılmış yani.

Siz eğer partinizin adına ve tanımına 'cumhuriyet', 'halk', 'sosyal demokrasi' gibi kavramlar getiriyorsanız samimiyet sınavınız daha burada başlıyor demektir. Yani halkın geniş ve ezilen kesimlerinin, tekelci ekonomiden ve kapitalizmden, antidemokratik uygulamalardan zarar görenlerin partisi olacaksınız demektir. Varolan sağcı partilerin çözümlerine muhalif ve daha halkçı daha doğru çözümler üretmelisiniz.

Sosyal Demokrasi bir sınıf politikasıdır aynı zamanda çalışan kesimlerin ve emeğiyle geçinenlerin ve işsizlerin de tabii ki.

Şimdi soru şu CHP seçimden önce toplumun hangi kesimlerinin yarasına ilaç olacak çözümler önerdi. Herşeye rağmen kendisine gönülden bağlı Alevi vatandaşlar, askerler ve bazı aydın kesimler dışında sırtını yasladığı başka bir kesim var mı? Toplumcu ve demokrat bir parti işçilerden, varoşlardan, kürt kökenli vatandaştan neden oy alamadı..

Şimdi bu sorularla CHP yöneticilerin - en azından büyük çoğunluğunun - pek bir ilgisi yokmuş gibi.

Ama eğer tokat yemekten bıktılarsa aşırı milliyetçiliği MHP'ye sermaye particiliğini AKP' ye bırakıp bu dar grupçu anlayışa da bir son verip kendi kitlesini yeniden bulması; hem kendini hem de toplumun kendine yakın kesimlerini gerçek bir sosyal demokrasi konusunda eğitmesi gerekmektedir.

 
Toplam blog
: 9
: 782
Kayıt tarihi
: 11.02.07
 
 

Arkeoloji eğitimi aldım. Bir inşaat firmasında gayrimenkul satış temsilcisiyim...