Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '07

 
Kategori
Siyaset
 

CHP yakın bir tarih çözümlemesi (3)

CHP yakın bir tarih çözümlemesi (3)
 

CHP'de sorun üyelerden ve delegelerden kaynaklanmaktadır, üyeler partiye sahip çıkmamaktadır. Parti teşkilatlarında aktif olarak çalışan ve bir beklenti içinde olan üyeler (örgüt yöneticiliği, belediye ve il genel meclis üyeliği, belediye başkanlığı, kurultay delegeliği, parti meclisi üyeliği, milletvekilliği) sosyal demokrasiden ve onun kurallarından uzak bir siyaset anlayışı ile MYK'ya bilhassa genel sekretere bağımlı bir strateji izlemektedirler. Genel sekreterin bazen MYK üyeleriyle işbirliği içersinde il ve ilçe başkanlarıyla belirlediği delege yapısı ortadan kaldırılmadan değişim gerçekleştirilemez.

İlçe başkanları ve kurnaz delege ağaları ile birlikte önceden delegeler belirlenir, gizlilik içersinde yapılır, üyelere haber verilmez, sonra usulen sandık konur. Sayıları % 80'i aşan ve parti ile üye olmanın dışında hiçbir organik bağı olmayan, yaşlı ve hasta olanların motorlu araçlarla taşınarak getirildiği, seçimden seçime oy kullandırılan üyeler, delegeleri seçtiğini zannederler. Hatta üyelerden sandık kaçırılır, adres şaşırtmaları yapılır, hedefe böyle ulaşılır. Çankaya Harbiye Mahallesi delege seçimlerinde olduğu gibi...

2001 delege seçimlerinde mahalle üyelerinin İçel Sokak'ta oy kullanacağı ilçede ilan tahtasına asılıyor, 15 dakika sonra kaldırılıyor, neden? Çünkü İçel Sokak Harbiye Mahallesi'nde değil, Kızılay Kültür Mahallesi'ndedir. Yani itiraz edilmesin diye el çabukluğu yapılır. Neden böyle yapıldığını o zamanki ilçe başkanına sorduğumda İlke Sokak yerine İçel Sokak yazıldığını yanlışlık olduğunu ifade eder... (İlçe başkanı şimdi Çankaya Belediye Meclis Üyesidir.)

Genel Sekreter; bilhassa kendi seçim çevresi olan Ankara'da ve diğer illerde, üyelerin çoğunluğunun haberi olmadan, ilçe başkanları ile ilçe başkanları da mahallenin yapısal özelliğine göre bir iki küçük kurnaz delege ağası ile birlikte tüzüğe aykırı olarak delege belirleme huyundan vazgeçmemektedirler! Hiçbir zaman delege seçimlerinin yapılacağı konusunda üyelere posta ve matbuatla bilgi verilmez, üyelerin büyük çoğunluğunun haberi bile olmadan bütün bu işler bir tür illegal yöntem uygulanarak yapılır.

Çünkü mahalle delegeleri (ilçe kongre delegeleri) işin aslıdır. Mahalle delegesini ele geçiren GENEL BAŞKANLIĞI ele geçirir! SPY ve parti tüzüğüne göre, mahallelerden partinin en son seçimde aldığı oy oranına göre sayıları belirlenen delegeler (kongre sayıları en fazla 400) ilçe başkanı ve ilçe yönetimi ile o ilçeden il kongresine katılacak il delegelerini seçerler.

Her ilde il delegeleri (kongre sayıları en fazla 600) il başkanı, il yönetim ve disiplin kurul üyelerini ve o ilden büyük kurultaya katılacak olan kurultay delegelerini seçerler, seçilmiş delege sayısı 1100' dür, yani her ilden milletvekili sayısının iki misli kurultay delegesi seçerler.

Esasen burada da muhtemelen genel sekreter devreye girer ve 81 ilin başkanları ile birlikte il kongresi öncesi kurultaya gidecek delegeleri belirler, bu işler kotarır! 

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..