Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '07

 
Kategori
Siyaset
 

CHP yönetim - muhalefet ve hukuk (1)

1994 yılından beri bütün seçimlerde başarısız olmuş, seçim barajının altında dahi kalmış olan yönetimin amacı; CHP'de yönetimlerini devam ettirmek, milletvekili olmak, yerel yönetim seçimlerinde yandaşlarını listelere yerleştirmek, seçtirmek, yani partiden geçinmektir!

Bu değişmez ve değiştirilemez anlayış; inanılmaz bir biçimde, bütün düşüncelere, görüşlere, seslere kulaklarını tıkayıp örgütlülüğünü sürdürmektir. Bu siyaset yapma biçimi, örgütleri; kendi adamlarının işyeri, babalarının malı farz eden, sadece kendilerinin seçilebileceği kadar bir oyu halktan almayı yeterli gören bir anlayıştır!

1999'da görevden çekilen, 2000'de yeniden aday olan Baykal'ın karşısına; A. Öymen, H.Fehmi Güneş, Sefa Sirmen bölük pörçük bir muhalefet anlayışıyla aday olmuş ve üçü de yenilmişti! Buna rağmen BAYKAL 3. turda seçilebilmişti!

Kongre öncesi İlhan SELÇUK "pişpirik ve satranç" başlıklı makalesinde, kongrenin "H.Fehmi'ye bağlı olduğunu, Güneş'in pişpirik oynarsa Baykal'ın kazanacağını, satranç oynarsa kaybedeceğini" ifade etmişti.

2007'de milletvekili seçilemedikleri için muhalefet saflarına geçen, parti meclisinin 13-15 üyesi ile listelere konulmamış olanlar ve bazı eski saygın parti ileri gelenleri Haluk Koç'u aday göstermek için girişimde bulunmuş, Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk Koç adaylığını açıklamıştır.

Genel Sekreter Yardımcısı ve MYK üyesi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan'da aday olmak için görevlerinden istifa etmiştir. Bazı parti ileri gelenleri İnönü'nün torunu 22. dönem Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan Toker'in adını telaffuz etmektedirler.

Deniz Baykal karşısında; bugüne kadar aday olanlar arasında, en yüksek oyu almış, etkin muhalefet yapan ve en önemlisi halkla bütünleşmiş olan potansiyel aday, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül "parola 999 hedef iktidar" eylemi nedeniyle, MYK tarafından kesin ihraç istemiyle, tedbirli olarak YDK'ya sevk edildiği için aday olamamaktadır.

SARIGÜL 3. kez Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi kararının sürpriz olmadığını belirterek "anti demokratik yollarla, parti içi delege oyunlarıyla Sayın Baykal kendi koltuğunu korumaya çalışıyor. Sayın Baykal, kendi seçtiği delegelerle uzun yıllardan beri Genel Başkan oluyor, ama halkın oyuyla bir türlü Başbakan olamıyor, sorun da burada" demiştir.

Adayların birbirleriyle görüşmeden kaçınmaları halinde iki üç parçalı muhalefetin, İlhan Selçuk'un deyimiyle pişpirik oynayarak kongreye katılacağı anlamına gelir.

20 dolayında eski il başkanlarının söylediği gibi "aday belirleme sürecinde fiili durum yaratarak sorunu çözmeye çalışmak kabul edilemez... Kamuoyunda adı geçen tüm aday adaylarının tabanla buluştuğu ve kendini ifade ettiği platformlar yaratılmalı ve süreç sonunda aday teke indirilmelidir."

Kongre sürecinde; büyük kent metropol ilçelerde, mahallelerde yapılacak olan delege seçimlerinde, muhalefetin tek liste çıkarmasını önlemek için, SPY ve parti tüzüğüne aykırı olarak seçimsiz, il ve ilçe odalarında delegeler belirlenmiştir!

Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara milletvekili Eşref Erdem "Genel Sekreterin odalarda gizli kapaklı delege seçimleri yapmaması gerekir." MYK üyesi ve Sinop milletvekili Engin Altay "Sinop'taki bir ilçenin delege listesi bile sizin el yazınızla yazılmış."

MYK üyesi ve Hatay Milletvekili Fuat Çay "önce Kürtleri partiden dışladınız, sonrada Alevileri" Sözleriyle; Genel Sekreterin, sadece delege seçimleriyle ilgili olduğu hususunda, kamuoyundaki yaygın kanıyı doğrular biçimde kendisini hedef almaktadırlar.

Genel Sekreter Önder Sav'la karşı karşıya gelen Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem partideki bütün görevlerinden istifa etmiş ve istifa dilekçesinde "CHP giderek sınıfsal kimliğinden ve sol ideolojiden uzaklaşmış, sağ bir kuşatmanın etkisine girmiştir" düşüncesiyle, partideki problemli ve sağlıksız yönetim yapısını bir cümlede özetlemiştir.

Partide seçimsiz "profesyonel delege sistemi" işletilmektedir. Genel Sekreter bu işin piridir, kendisine PM, MYK hatta Genel Başkan dahi herhangi bir yaptırım uygulayamamaktadır.

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..