Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '12

     
    Kategori
    Siyaset
     

    CHP zihniyeti

    CHP zihniyeti
     

    Chp zihniyeti; işine geleni söyler..


    Başbakan'ın ağzından sıkça çıkan bir tamlamadır; Chp Zihniyeti.. Ancak nedir bu zihniyet? Bu millete ne getirisi olmuş ne götürüsü olmuştur? Biraz bunun üstünde durmakta fayda var.

    Chp zihniyetini anlamak için iz bırakan genel başkanlarını hatırlamakta fayda var..

    Atatürk, Milli Mücadele'den başarıyla çıkılması sonucunda Cumhuriyet rejimini Anadolu topraklarına getirmiş ve Türkiye'nin ilk partisi Halk Partisi'ni kurmuştur. Cumhuriyet rejiminin daha iyi anlaşılması ve zihinlere yerleşmesi için çok partili döneme geçilmek istenmiştir. Lakin 1945 yılında Nuri Demirağ'ın kurduğu Milli Kalkınma Partisi'ne kadar çok partili döneme geçilememiştir. İşte Chp Zihniyeti'ni anlamanın yolu da bu zamana kadar geçen süreyi anlamaktan geçer.

    Cumhuriyet yeni kurulmuştur, Meclis tüm haklara sahiptir, Atatürk de Meclis'in tüm haklarına sahiptir. Durum böyle olunca Halk Partisi tek güç olmuştur.

    Atatürk'ün vefatının ardından İnönü'nün başa geçmesiyle ülkede birşeyler değişmeye başlar. Çok partili döneme resmen geçilir. MKP pek etkili olmasa da Adnan Menderes'in kurduğu Demokrat Parti Chp'nin koltuğunu sallar ve yerinden eder. Artık demokrasi yavaş yavaş işlemeye başlamıştır ve bundan sonra Chp bir daha iktidar koltuğunu tek başına göremeyecektir. Lakin dediğimiz gibi demokrasi yavaş yavaş işlemektedir, tam oturamamıştır ve darbe olur, Adnan Menderes idam edilir.

    Ardından Ecevit alır Chp'nin dümenini. Karaoğlan özgürlükçü,emekçinin yanında olan dürüst biridir. Ancak darbe bir kez daha Türk halkının karşısına çıkacaktır. Chp kapatılır.

    1982'ye geldiğimizde Deniz Baykal yeniden kurar Chp'yi. 2010 yılına kadar arada bir istifa edip görevini bıraksa geri koltuğuna dönmüştür. 2010'dan bu yana ise Kılıçdaroğlu genel başkanlık görevini sürdürmektedir.

    Kısaca Chp'nin geçmişten gelen önemli izler bırakmış genel başkanlarını hatırladık. Atatürk devlet içinde süper güçtü, diğer genel başkanlar ise süper güç olmaya niyetlenmiş, olamamış ancak kendi süper güç zannedenlerdir. Hayalden öteye gidemez ama bu durum. Başbakan'ın dediği gibi Cumhuriyet Hayal Partisi olmuştur artık Chp.

    İşte bu zihniyet; tek partili dönemden kalma zihniyetle kendini devletin sahibi sanma, Chp'ye yapılan tepkileri (haklı da olsa) Atatürk'e yapılıyormuş muamelesi gösterme, sürekli 1930-1940'lara özlem duyma gibi davranışlarla kendini göstermektir.

    Günümüzde Atatürk'ü sömürerek, laikliğin elde gittiği heryerde dillendirerek, hiçbir icraatte bulunmadan muhalefet yapılarak başarıya ulaşılacağını zanneden zihniyettir.

    Çamur at izi kalsın, ortayolcu, 2009'da Antalya BB'yi kazanınca nazikçe yapılan devir teslim töreninde eski başkan Menderes Türel'i yuhalayan zihniyettir.

    Zamanında partiden ayrılırken Bülent Ecevit'in ''Burada istediğimizi istediğimiz gibi yapamayız'' diyerek partiyi terk ettiren zihniyettir.

    Türkiye gelişecek denildiğinde ''Biz izin vermeden asla'' diyen zihniyettir.

    İlk önce Türkiye İran olmayacak diyen, 3 ay sonra Başörtüsü sorununu biz çözeriz diyen, 6 ay sonra da Başörtüsü için İran modeli getirilebilir diyen zihniyettir.

    Sonuç olarak; milletin henüz bir faydasını görmediği, yapılanın da eleştirildiği, yazı içinde çokça belirttiğimiz üzere Atatürk dönemindeki SÜPER GÜÇ CHP'yi özleyen ve yeniden gelmesini umut eden zihniyettir, Chp Zihniyeti..

    Onur SELBİ

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1902
    Kayıt tarihi
    : 09.03.12
     
     

    Dokuz Eylül Üni. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Öğrencisi, Galatasaraylı, Kayserili.. ..