Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '10

 
Kategori
Kitap
 

Çiçeklerin Kanı / Anita Amirrezvani

Çiçeklerin Kanı /  Anita Amirrezvani
 

Çiçeklerin Kanı / Anita Amirrezvani


Sevgili komşumun okumam için gönderdiği ve soluksuz okuduğum güzel bir kitap.

XVII. yüzyılda İran’da yaşamakta oldukları köyden, babasının ölümü sonucu ayrılmak zorunda kalan ve babasının bir akrabasının yanına, annesi ile beraber sığınan küçük kızın öyküsü.

Bu küçük kız halı dokuma konusunda çok yeteneklidir. Tesadüf o dur ki, İsfahan’da yanlarına yerleştikleri amcası da sarayın halı dokuma işleri ile uğraşmaktadır.

Amca küçük kızın halı dokuma konusundaki başarısını görmüş ve ona halı tasarımı konusunda bildiklerini öğretmeye başlamıştır.

Amcanın aksine, yenge ise son derece gaddardır ve bu anne kızı evde istememekte ve eziyet etmektedir. Çok varlıklı olmalarına karşın, onlara hizmetçilik yaptırmakta ve tuvaletin yanındaki küçük bir odada yerde yatıp kalkmalarına göz yummaktadır.

Zulüm ve eziyet bununla da kalmaz, bir gün adı Feridun olan halı sattıkları varlıklı bir müşterilerine bu küçük kızı muta nikâhı ile evlendirirler.

(Muta nikâhı; metres ve fuhuş müessesine İslami kılıf uydurarak Allah'ı aldattığını zanneden ancak kendini aldatan sapıkların sığınağı. İran'da halen uygulanmaktadır.)

Olaylar küçük kızın muta nikâhına son verip, annesiyle birlikte evden atılmalarıyla gelişir. Çünkü kızın en yakın arkadaşı Nahide, Feridun ile nikâhlanıp evlenmiştir ve arkadaşına bu ihaneti yapmak istememektedir.

Muta nikâhı bozulunca çıkarları zedelenen yenge, küçük kız ve annesini evden atınca yoksul ve zor günler başlar.

Çaresizlikten çok yoksul bir arkadaşının yanına yerleşmek zorunda kalırlar. Sefalet diz boyudur. Arkadaşı Melike’nin kocası da çok hasta ve ölüm döşeğindedir. İki çocuk vardır açlıktan ölmek üzeredirler. Bu çok zor koşullarda kızın annesi de hasta olur. Çaresiz kalan kız, annesini yaşatmak ve bir parça et yedirebilmek için dilencilik bile yapar duruma gelir.

İşler istediği gibi gelişmemektedir. Çareyi, tekrar varlıklı amca ve yengenin yanına gidip, yaşadıklarını anlatarak onlardan yardım istemekte bulur.

Amca akrabalarının düştüğü duruma son derece üzülür ve bu küçük kıza halı dokuma işi verir.

İşinde çok başarılı olan kız, halıyı büyük bir gayretle bitirir. Çok iyi bir fiyatla alıcı bulan halı, kıza yüklü bir para kazandırır. Sonrasında amca daha başka halıları da dokunmak üzere verir ve ona iş imkânı sağlar.

Kız bir süre sonra hareme kadar girmiş, haremde Şah’ın gözdesine halı tasarımı öğretir duruma gelmiştir…

Kitapta, sadece cinsellikle ilgili bölümlerin fazlaca abartıldığını düşünüyorum, bütünlüğün ve hikayenin mükemmel sağlandığı bu kitapta, cinsellikle ilgili bu kadar detaya hiç gerek yoktu kanımca.

Yazar Anita Amirrezvani, kitapta küçük kızın adını özellikle belirtmediğini ve İran’daki tüm zanaatkârlara kitabı ithaf ettiğini, belirtmektedir.

Kitap oldukça etkileyici, okumanızı öneririm.

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..