Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '15

 
Kategori
Bilim
 

Ciddi Oyun: 2015 Hollanda-Türkiye bakışımı

Ciddi Oyun: 2015 Hollanda-Türkiye bakışımı
 

google


Hollanda 2015 ve Türkiye 2015, parça düzeyinde birbirininin benzeridir. Bütün düzeyinde ise, ‘Memento’ filminin kurgusu / montajı / kurmacası bütünü düzeyinde farklıdır.

‘Memento’, 10 tane 8 dakikalık parçayla, zaman tersinir bir sonuç yaratır ve Ciddi Oyun’ların amacı zaman tersindirmektir.

Sanılacağının tersine TC 2015, parçalarıyla felaketin tersinebilirliğini gösteriyor. Çünkü oluşmuş olan; Doğu x 3, Batı x 3 (ki bu 2 x 3 sistemin nicel-kritik eşiği oluyor herhalde), üretim merkezleri noktaları ve ağı, tevzi merkezleri noktaları ve ağı, frekans ayarı / senkronu / asenkronu gibi, en az 5 parametre / değişken / parça da burada mevcut, 9 da olabilir. Hepsinin tersinirliği tek tek gösterilirse, öylesi becerilemese de, TC 2015’in de tersinebilirliği (olmazlığı, durdurulabilirliği, çözülebilirliği) ortaya çıkmış olur. Şerp: Parça-bütün ilitisi birebir-doğrusal değilse, bu yapılamayabilir.

Hollanda 2015 ise, tüm geçmiş verileri içerse de, yapılmasının temel nedeni olan küresel ısınma yepyepi bir model getirdiği için, kilitlenebilirliği kilitlenene kadar bilinemeyecek bir model ve felaket önleyici simülasyon.

Açıkçası, her zaman gerçek olaylar, çok daha öğretici oluyor.

Artı:

TC 2015, Hollanda 2015’i bile önceden işlemez duruma getirmiş olabilir ki bu çifte-negasyon ama çifte epistemik artı-değer olur.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..