Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '17

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
Okunma Sayısı
431
 

Çiftçi Anızı Niçin Yakıyor? Anız Yakma Nasıl Önlenir?

Çiftçi Anızı Niçin Yakıyor? Anız Yakma Nasıl Önlenir?
 

Yanan Anız


Ürün hasat edildikten sonra tarlada kalan bitki artıklarına anız deniyor.
Bu anızlar toprağı organikleştiriyor. Anız yakılınca anızdaki mineraller, elementler, organik maddeler toprağa geçmekten mahrum kalıyor. Anızın yanması esnasındaki oluşan ısı toprağın en üst katmanındaki toprağa yararlı maddeleri yok ediyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı anız yakılmasını dört  koldan önlemeye çalışıyor.
 
Birincisi; yakılan anızın dekarına 40 TL ceza veriliyor. Çözüm olmadığı ortada, anızları yakanlar (!) yakalanamıyor. Yakalanması da mümkün değil.
 
İkincisi ; Medya yoluyla anız yakmanın zararları anlatılıyor.
 
Üçüncüsü: Biçerdöver (Tahıl hasat makinası ) sürücülerine verilen eğitim- kurslarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri kursiyer sürücülere tahılı yüksekten biçmeleri öğüdünü veriyor olsa da yüksekten biçilen tahılda hasat kaybı sap-saman kaybı olduğundan biçerdöverci çiftçinin ‘’enginden biç’’   baskısı ile karşılaşıyor. Bu da çözüm olmuyor.
 
Dördüncüsü: Anız parçalama alet-makinaları edinimine % 50 hibe veriyor.
 
 Anız parçalama alet-makineleri çok pahalı. Üstelik her isteyen bu hibeden yararlanamıyor. Bakanlığın alet-makine hibe politikasına göre anız parçalama makinası hibeyle edinmek isteyen son çiftçiye sıra ancak bir asır sonrasına geliyor. Örneğin ekipman hibe başvurusuna 3000 kişi bir ilde başvuruyorsa üç-beş kişiye veriliyor   
Sebebi ortadan kaldırmadan problemi çözemeyiz. Anız yakmada da sebebi ortadan kaldırmadan anız yakmayı önleyemeyiz. Şimdi sebeplere bakalım.
 
Çiftçi Niçin Anızı Yakıyor:
-Tarladaki anız, toprağın bir sonraki ürün için hazırlanmasına engel oluyor. Pulluk, kültüvatör vb tarım alet ve makinesinin bıçakları arasına girerek bıçakların toprağı işlemesine engel oluyor. Toprak bir türlü işlense bile tohum ekme esnasında tohum bıçaklarının toprağa girmesine engel oluyor ve tohum dışarda kalıyor.
Anız parçalama makinesi mesela buğday anızında dekara 3 litre mazot harcıyor. Ateş pahası mazot ve anız parçalama makinesi de pahalı olduğundan çiftçi işin kolayını seçiyor ve tarladaki anızı yakıyor. Türkiye’de anızın en çok yakıldığı bölge Çukurova’dır. Sebebi yılda çift mahsül alınabilen topraklara sahiptir. Çiftçi birinci ürünün hasadından sonra topraktaki anızı ya kaldırmak, ya yararlı bir şekilde parçalayıp toprakla karıştırmak zorundadır. Yararlı olan budur.
Türkiye de en çok tahıl anızı yakılıyor, yakılmadığında toprağa en büyük fayda veren, yakıldığında en büyük zararı veren de budur.
 
Peki Bakanlık Ne Yapmalı ?
Anız parçalama makinelerine özel hibe yapılmalı % 50 tarımsal hibeden her isteyen çiftçi yararlanmalıdır.
Ya da anız parçalama makineleri için kullanılacak tarımsal kredilerin faiz oranı ( 0 ) olmalıdır.
‘’ Anız parçalama desteği ‘’adı altında tarımsal destek verilmelidir. Bu destek dekara 3 litre mazotun maliyetini karşılamadır.
Sözün kısası budur. 
Resimde leyleklerin anız ateşine çok yakın olduğunu görülmektedir. Bir anız yandığında yılanlar ateş alanını terk ederken leyleklerin tam ateşin önünde gezerek avlarını bekledikleri, avlandıkları görülür.!

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 133
Toplam yorum
: 42
Toplam mesaj
: 2
Ort. okunma sayısı
: 1921
Kayıt tarihi
: 21.02.10
 
 

Dünya'da ekmekten sonra ikinci ÖNEME sahip gıda olan SÜT ve SÜT Ürünlerinin; 1-Her türlü pake..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster