Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '12

 
Kategori
Sigorta
 

Çifte emeklilik

SGK, yeni bir projeyle kendini göstermekte ve bütün kesimlerin dikkatini çeken bir performans göstermektedir. Emekliye ayrılan insanların, emekli aylıklarını yetersiz görmelerinden kaynaklanan bir sorunu çözmek amaçlı olan bu girişim, olumlu karşılanabilir. Fakat bu olumlu projenin hayata geçerken bile aksak olan yönü ortaya çıkmaktadır ki memurları dışlayan tutumu ve eksikliğidir. Halbuki her kesimi içine alan bir yaklaşım sergilese ve bütün kesimlerin katılımına imkan sağlansa toplumsal teveccüh kazanır.

Memur, işçi, köylü vb. her kesimden insan emekliye ayrıldığında aldığı emekli aylığı kendisine yetmemektedir. Bunun için SGK’nın açıkları ve ekonomide kayıtsız istihdamın varlığından bahsedilmektedir. Bunların hepsi de doğrudur fakat uygulamada olan çözümsüz sorunlara çözüm üretmek siyasilerin işidir. Bazı insanlarımız özel sağlık sigortaları ile bireysel emekliliğe doğru yönelmiş olmasına rağmen devlet güvencesi olmayan durumların hepsi bir anlamda korkulu limanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Devlet hem SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayırımını ortadan kaldırdığını söylemesine rağmen yine Emekli Sandığını ayırarak, ayırım ortaya koyma gayretine gitmektedir. Her vatandaşa açık olan uygulamalarda istisnalar ortaya konularak ayrımcılığa gidilmemesi gerekmektedir. İşçi, SSK kaydının yanısıra BağKurlu olarak çalışma sergileyip emekli olabilecekse, Memur da Emekli Sandığı yanında BağKur veya SSK’lı olarak ek iş ile primini yatırıp emekli olabilmelidir. Yahut da isteğe bağlı sigorta anlayışı genişletilerek her kesime yayılmalıdır. Bu tutum ve davranış hem vatandaş üzerinde olumlu yansıma yaptığı gibi bireylerin emekli olmasının önü açılacak ve SGK’nın kasasıda dolacak ve açıklar kapatılmış olacaktır. Çünkü açıklar dolayısıyla emekli maaşları yetersiz düzeylere inmekte ve yaşama koşulları kötüleşmektedir.

Özel sağlık kuruluşları, bireysel emeklilik sistemini uygulamalarına rağmen, çoğu insan aldığı emekli aylığından memnun olmamakta ve kandırıldığı hissine varmaktadır. Bunun yerine her bireyin sağlıklı olarak güveneceği ve emekliliğini rahat bir şekilde yaşayacağı bir durum özlemektedir. İşte SGK’nın bu konudaki yaklaşımını buna göre revize ederek, memura da ikinci iş yapabilme veya sigortalı olarak sigortasını yapıp emekli olma engellerini ortadan kaldıran düzenlemeler yapılmalıdır.

Milletvekili, Bakanlar, Başbakanlar vb. üst düzeyden emekli olanların, çalışmalarının sonunda kıyak emeklilik ile hayatlarının geri kalan kısmında maddi anlamda rahat yaşama imkanına kavuşmalarına olanak sağlanıyorsa, yine sadece bir yere SSK’lı veya BağKurlu olarak giriş yapan toplu olarak primini ödeyip emekli oluyorsa aynı şey memurlar için ikinci emeklilik olarak da uygulanabilmelidir.

Siyasilerin bu konularda çözüm üretip vatandaşın memnun kalacağı, refah ve huzurlu ortamlar için gerekli düzenlemeler hayata geçirmeleri gerekmektedir. Çözümsüzlüklerle dolu projeler toplumun daha çok gerilmesine ve haksız kazançların sağlanmasına yol açacaktır.

 
Toplam blog
: 35
: 1258
Kayıt tarihi
: 17.08.12
 
 

Türkiye meselelerine duyarlı, çeşitli alanlarda yazan ve araştırmayı seven bir eğitimci...T ..