Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '08

 
Kategori
Siyaset
 

Çifte vatandaş bakan

Çifte vatandaş bakan
 

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in İngiliz vatandaşı olması. çeşitli soruların doğmasına yol açtı.


Türkiye Cumhuriyeti tarihini en ilginç uygulamalrından birine imza attı AK Parti Hükümeti.

İngiliz vatandaşı olan birisini elinden tutup önce milletvekili, ardından Bakan yaptı.

Bu, belki de Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak karşımıza çıkıyor.

İlke imza atan kişi Devlet Bakanı Mehmet Şimşek.

Şimşek, şimdi Türk vatandaşı kimliğini yanında, İngiliz vatandaşı kimliğiyle Türkiye'yi yönetiyor.

Türkiye'nin kaderini belirleyecek kararlara imza atıyor.

Dahası, yabancı ülke vatandaşlarının bilmemesi gereken bilgi ve belgeler elinden geçiyor.

Çifte vatandaş Mehmet Şimşek'in bu özelliğinin Türkiye Cumhuriyrti'nde bakanlık görevini üstlenmesiyle ilgili olarak hukuk ne diyor, doğrusu bilmiyorum.

Ama, işin etik boyutu tartışmaya açık.

Bilindiği gibi, bir ülkenin vatandaşlığına geçilirken, yapılan yeminle, vatandaşlığına geçilen ülknen yararı için çalışılacağı, o ülkenin çıkarlarının korunacağı yolunda yeminler edildiği herkesin malumu.

Peki, Devlet Bakanı Mehmet Şahin, bakanlık yaptığı sürece, İngiliz vatandaşlığına geçerken yaptığı yemine sadık mı kalacak, yok mu sayacak?

Yoksa, Türk vatandaşlığının yüklediği sorumluluklara mı sahip çıkacak?

Mesela, İngiltere'nin çıkarlarını savunmak ve korumak üzere söz veren Mehmet Şimşek, Devlet Bakanlığını görevi kapsamında Türkiye ve İngiltere'nin çıkarlarının çatışması durumunda nasıl bir tavır takınacaktır?

Karar verici konumunda biri olarak, hangi vatandaşlık bağına öncelik vererek karar alacak?

Alacağı karar; hem Türkiye'de, hem İngiltere'de kamuoyu nezdinde daima sorgulanmayacak mı?

İngiltere, Türkiye ile ilişkilerini dondurma kararı aldığında ve vatandaşlarına Türkiye'yi terk edin çağrısı yaptığında, İngiliz vatandaşı Türkiye'nin bir bakanı olarak nasıl bir uygulama içine girecek?

Ankara'da mı kalacak, yoksa İngiliz Hükümetinin kararına uyarak, tasını tarağını toplayıp Türkiye'yi terk mi edecek?

Soruların sonu gelmez.

Şu sorulara Mehmet Şimşek'in vereceği cevaplar bile kamuoyunda çok tartışılacaktır.

Onun için, DSP milletvekili Hasan Macit'in, CİA'da çevirmenlik yaptığı yolundaki iddialarla ilgili soru önergesine verdiği cevapta yer alan, “Türk vatandaşlarının çifte vatandaşlık hakları, hukuk sistemimizde ve uluslararası sözleşmelerde yer alan bir haktır. Türk vatandaşlığım yanında, 26.07.2006 tarih ve 2422 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’yla verilen izin ile gerekli yasal prosedürleri yerine getirerek çifte vatandaşlık hakkı aldığım doğrudur. Bu durum, kamuoyundan gizlenen hukuk dışı bir işlem olmayıp, milletvekilliği seçimleri öncesinde kamuoyunun bilgisine yansımış bir husustur.

Üstlendiğim Türkiye Cumhuriyet Devlet Bakanlığı görevimi, ‘Türkiye’nin menfaatleri her şeyin üzerindedir’ anlayışıyla ve milletvekili olarak yaptığım yemin çerçevesinde, bir Türkiye sevdalısı olarak en iyi şekilde icra etmeye çalışmaktayım. Kutsal bir vazife kabul ettiğim bu görevimi yaparken, Ülkemin menfaatleri yönünde mi yoksa başka bir ülkenin menfaatleri yönünde mi tercih yapacağım hususu mevzu bahis dahi edilemez. Benim için Ülkemin menfaatleri her şeyden önce gelir ve her zaman her şeyin üzerinde olacaktır." açıklaması kamuoyunu hiç mi hiç tatmin etmemiştir.

Niye tatmin etmediğini anlamak için, Mehmet Şimşek'in milletvekili olduğunda TBMM'de içtiği yemin ile İngiltere vatandaşlığına geçerken yaptığı Kraliçeye Bağlılık yemine bakmak lazım.

İşte, o yeminler:

Meclis'teki milletvekili yemini

Anayasanın 81. maddesine göre, TBMM üyeleri şu and içiyorlar: "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma, toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

İngiltere'deki Kraliçe'ye bağlılık yemini

Şimşek, İngiltere'de nüfus müfettişinin yönettiği törende Kraliçe'ye bağlılık içeren yemin etti. İşte, Şimşek'in ettiği yemin:

"Ben Mehmet Şimşek, Tanrı'nın önünde yemin ederim ki, Britanya vatandaşı oluşumla birlikte, kanunlar doğrultusunda, Majesteleri Kraliçe İkinci Elizabeth'e, vârislerine ve haleflerine gerçek bir sadakatle bağlanacağım. Birleşik Krallık'a sadık olacağım. Onun hak ve özgürlüklerine saygı duyacağım. Demokratik değerlerini el üstünde tutacağım. Kanunlarına sadakatle uyacağım. Ve Britanya vatandaşı olarak görev ve sorumluluklarımı yerine getireceğim."

 
Toplam blog
: 69
: 2133
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi mezunuyum. Adana'da yerel gazetecilik yapıyorum...