Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Çiğ Köfte'ye Coğrafi İşaret

Çiğ Köfte'ye Coğrafi İşaret
 

Sizlerle coğrafi işaretten bahsetmiştim hatırlar mısınız? Son günlerde daha sık duymaya başladığınız tanımlardan biri kendisi. Duymadıysanız da duyacaksınız bundan sonra, o kesin.  Kısaca bahsetmem gerekirse, belli niteliği olan bir ürünün kökeninin bulunduğu yerle özdeşleşmesini gösteren işarete coğrafi işaret diyoruz. Hal böyle olunca birçok gıdaya coğrafi işaret almak için çaba harcanıyor.

Haberler çiğ köfteden!

Çiğ köfte bir yaşam tarzı değil mi sizce de? Benim için çok değerli orasını geçelim yoksa şimdi başlarım nar ekşisiydi lavaşıydı diye anlatmaya. Konumuz çiğ köftenin coğrafi işaretiyle ilgili, sapmayalım aman.  Şimdi olay şu sevgili okur, yıllar önce Şanlıurfa, Adıyaman ve Elazığ illerinde “ Çiğ köfte bizim. “ diye  anlaşmazlıklar çıkıyormuş.  Adıyaman ise bundan 3-4 yıl önce “ Etsiz çiğ köfte “ coğrafi tescili için başvuruda bulunmuş.  Fakat bu durum böyle kalmamış ve Şanlıurfa çiğ köftenin onlara ait olduğunu söyleyerek bunu kabul etmemiş. Yani anlayacağınız  son durumda etli çiğ köftenin patent ve coğrafi işaretini alan Şanlıurfa, etsiz çiğ köftenin patent ve coğrafi işareti Adıyaman ilimizin.

Farkındaysanız şu coğrafi işaret konusu da aldı başını gidiyor. Artık çok daha fazla karşımıza çıkıyor, hiç duymayan tüketiciler de var ama onlar da birkaç yıl içinde bu kavramı tanımlayacak ve bulunduğu bölgeden örnekler verecek hale gelir diye düşünüyorum. Her ay bir coğrafi işareti bulunan gıda yazsam sever misiniz acaba?  Çiğ köftemize gelecek olursak, Adıyamanın adı artık daha fazla anılacak gibi görünüyor benden söylemesi.

Neresi olursa olsun farketmez, güzel ülkemizin  her şehri ayrı coğrafi işaretlere sahip olacak, yeter ki böyle bilinçle devam edelim…

 Sağlıkla Kalın!

Not : “ Yazarken bile insanın canı çekiyor. “

Gıda Mühendisi

Nermin Özge BİLGE

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..