Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '12

 
Kategori
Dünya
 

Çiğ süt üreticileri Hırvatistan’da ayaklandı

Çiğ süt üreticileri Hırvatistan’da ayaklandı
 

Çiğ Süt Üreticileri Hırvatistan’da Ayaklandı


Avrupa Birliğine alınmaya hazırlanan Hırvatistan’da da Çiğ süt fiyatları çiftçileri tatmin etmiyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Fransa’nın Paris Şehrinde de Çiftçiler Paris’e yürümüş ve yollara çiğ sütlerini dökmüşlerdi.  Dünya’da sanayicilerin üretip sattıkları malların fiyatı kendilerini tatmin ediyor da Dünya’nın birçok yerinde çiftçilerin sattıkları malların fiyatları onları niçin tatmin etmediği üzerinde düşünelim. Çiftçiler gıda hammaddesi  üretiyor.  Çiftçinin ürettiklerinin fiyatını sanayiciler veya onların oluşturduğu iktidarlar düzenliyor..

Şimdi Setimes’in aşağıdaki haberini okuyalım:

Hırvat çiftçi ve hayvan üreticileri, gelecek yıl AB'ye katılmaya hazırlanan ülkedeki tarımla ilgili sorunlara dikkat çeken bir anlaşmazlık kapsamında, süt ürünleri fiyatları konusunda ülkenin ana süt üreticisine karşı 15 gündür sürdürdüğü protestoya son verdi.

Yüzlerce protestocu, 29 Şubat Çarşamba günü ülkedeki ana yollardan çekilmeye başladı. Ancak hükümetin protestoların sona ermesinden duyduğu memnuniyete rağmen, çiftçiler süt fiyatıyla ilgili mücadelelerinin sona ermediğini söyledi.

Hırvat Süt Üreticileri Derneği (HSUPM) Başkanı İgor Resetar SETimes'a verdiği demeçte, "Yollardan doğrudan ofise geçip, burada avukatlarımızla birlikte durumla ilgili yasal bir belge hazırlayacağız. Bu belgeyi de Tarım Bakanı'na sunacağız. Bu, sıradan vatandaşın ve Hırvat köylüsünün büyük şirketlere karşı mücadelesidir - yılmayacağımızdan emin olabilirsiniz." dedi.

14 Şubat'ta başlayan protestolara, Dukat Mandırasının Ocak ayı sonlarında sözleşmeli çiftçilerine sütün kilosuna 0,3 avro -bir önceki fiyattan 0,05 avroluk bir düşüşle- ödeme yönünde aldığı karar neden oldu. Göstericiler Dukat'ı, süt fiyatlarını AB ortalamasına eşitleyen bir anlaşmayı feshetmekle suçladı. Hırvatistan gelecek Temmuz ayında AB'nin 28. üyesi olacak.

Hırvatistan Tarım Bakanlığı'na göre, devlet sütün litresine 0,12 avroluk sübvansiyon sağlıyor.

Çiftçiler, hükümetin sübvansiyonu litre başına 0,05 avroya yükseltmesi, aksi takdirde Hırvatistan'da süt üreten çiftliklerin %30'undan fazlasının yok olacağı konusunda ısrar ediyor.

Resetar, çiftçilerin süt üretecek parası olmadığı için çiftliklerin yaklaşık üçte birinin kapanacağını ileri sürdü.

Protestoların zirvesinde, çiftçiler çok sayıda geçiş yolunu traktörleriyle trafiğe kapadı ve yüzlerce litre sütü Zagrep'teki önemli devlet kurumlarının önüne döktü.

Tarım Bakanlığı, çiftçilerin taleplerinin mantıksız olduğunu öne sürdü.

Bakanlık sözcüsü Nikolina Mareniç SETimes'a verdiği demeçte, "Çiftçilerin devlet sübvansiyonunu artırma şartına gelince, bu kesinlikle olmayacak." dedi.

Mareniç, bir litre süt başına 0,05 avroluk sübvansiyonun geçen yıl acil durumlara ayrılmış bütçeden verildiğini, fakat bu yıl bakanlığın böyle bir kaynağı bulunmadığını belirtti.

Bazı süt üreticilerinin yeni fiyatları kabul edip 23 Şubat'ta Dukat ve diğer mandıralarla anlaşma imzalamasına karşın, ülkedeki süt üreticilerinin %85'ten fazlasını temsil eden HUSPM bunu reddetti.

Croatiastocar Ticaret Derneği süt üreticilerini anlaşmayı kabul edip üretim verimliliğini artırma çalışmalarını sürdürmeye çağırdı.

Meggle, Dukat, Vindija, Ledo ve Zdenka dahil olmak üzere sekiz mandırayı temsil eden Croatiastocar, HSUPM yönetiminin süt dağıtımını durdurma veya mandıraları ve yolları trafiğe kapatma önerilerine karşı olduğunu belirtti.

Dukat yetkilileri konuyla ilgili yorumda bulunmadı.

Varazdinli bir çiftçi olan Goran Znidariç, SETimes'a süt üreticilerinin gördüğü muamelenin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Znidariç, "Kendi köylülerini döven bir otorite, hiçbir fayda bekleyemez. Bakanlık ve hükümet, biz üreticiler yerine büyük şirketleri korumak istiyor gibi görünüyor. Artık süt üretemeyeceğimizi farketmek istemiyorlar." dedi.

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri?hl=tr

 

 
Toplam blog
: 133
: 1992
Kayıt tarihi
: 21.02.10
 
 

Dünya'da ekmekten sonra ikinci ÖNEME sahip gıda olan SÜT ve SÜT Ürünlerinin; 1-Her türlü pake..