Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '17

 
Kategori
Dünya
 

Çikolatanın ana malzemesi kakaoyu üreten Afrikalı çikolatayı bilmiyor

Çikolatanın ana malzemesi kakaoyu üreten Afrikalı çikolatayı bilmiyor
 

“Off’un kitabında Fildişi Sahili’nde daha önce hiç çikolata görmemiş kakao üreticisi bir köyde yaşayanlarla yaptığı bir görüşme de yer alıyordu. Mealen aktarayım:

- Burada topladığınız kakaoları ne yaparsınız?

- Bilmemne limanına göndeririz, oradan da Amerika’ya, Avrupa’ya gidiyormuş.

- E, onlar ne yapıyormuş ki kakaoyla?

- Bilmiyoruz ki.

- Çikolata yapıyorlar. Peki hiç çikolata yiyen var mı aranızda?

Sadece birisi, köyden bir çıktığında tatmış: “Güzeldi.”

Off, izaha devam ediyor: “Sizin gönderdiğiniz kakaolardan yapılan çikolatalar, bizim oralarda 500 Batı Afrika frankına (1 Kanada doları ediyormuş yaklaşık) satılıyor.”

Bunu duyan köylüler şaşırıp kalıyor tabii: “O para bizim burada bir çocuğun üç günlük yevmiyesi. O kadar para verilip kakaodan yapılmış şey alınır mı yahu? O paraya tavuk falan alırız biz!” (İnternetten)

Bir de böyle bir şey var. Bu anekdotlar internette geziyor ama içerdiği ibret verici anlamın da ayrıca insanlara anlatılması lazım. Nasıl olur yani böyle bir şey? Çikolatanın malzemesini siz üretiyorsunuz ama çikolatayı bilmiyorsunuz…

Afrikalı diyoruz ya sanki biz farklı mıyız? Lüks pastanın, kurabiyenin ununu kaymağını şunu bunu üreten fakir ülke insanlarımız pasta kurabiye mi yiyor?

Çikolata lüks bir madde Afrikalı neyle alsın. Ama kakaoyu üretir, kim bilir tonunu kaça satar zaten; belki bir çuval kakaoya bir çikolata…

Devir değişiyor şüphesiz bunlar artık eskide kalacak ama yıllardır böyle oldu ve bu durum insanın içini acıtıyor gerçekten!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..