Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Çikolatanın rengi neden beyazlaşır?

Çikolatanın rengi neden beyazlaşır?
 

incirli çikolata


Bu durum sadece içinde kakao yağı bulunan gerçek çikolatalar içindir. Yağ buğulanmasının oluşması, kakao yağının yapısının farklı sıcaklıklarda değişkenlik göstermesiyle bağlantılıdır. Çikolata hassas bir ürün olduğu için mutlaka saklama koşullarına uyulması gereklidir. 

Çikolatanın rengi neden beyazlaşır? 

1 - Ani hava değişimleri 

2 - Nem 

3 - Işık (Güneş ışığı) 

4 - Sıcaklık ( +25 derece ve üzeri ) 


Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir. 

Şekersi beyaz tabaka: Çikolatanın neme maruz kalması sonucu ve buzdolabında bekletilip dışarıya alındığında ani ısı değişiminden dolayı çikolatanın içindeki şeker çözünür ve hoş olmayan bir görüntü oluşur. 

Bunlara ilaveten eğer çikolata keskin kokulu maddelere yakın olduysa da tadında bozulma oluşabilir. güneş ışığına maruz kaldıysa erime yapan yerler bir süre sonra beyazlamaya neden olur. Buzdolabında +8 derecede bekletilen çikolata +25 , +30 derecelere çıkartılıp hemen tüketilmezse belli bir süre sonra ani hava değişiminden dolayı çikolata renk değiştirmeye başlar. Bu durum çikolatanın bozulduğu anlamına gelmez, sadece hoş görünmeyen bir renk değişimine maruz kalır. Kokolin denilen çikolataya benzer ama içinde kakao yağı yerine doktorların özellikle tüketilmesini tavsiye etmedikleri trans yağ içeren margarinlerin olduğu ürünlerde yukarıda yazan problemler oluşmaz. 

 
Toplam blog
: 10
: 5030
Kayıt tarihi
: 01.12.10
 
 

İlgi alanlarım: Çikolata ve çikolata ile ilgili olan herşey.. İstanbul'da gıda sektöründe ( çikolata..