Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '12

 
Kategori
Kozmetik
 

Cildimiz ve cilt bakımımız

Cildimiz ve cilt bakımımız
 

Cilt bakımı


Güzel cildin sırları

Cildimiz ve cilt bakımımız

Her sabah ve her akşam: Temizlik

Her sabah: Nemlendirici
Her akşam: Gece kremi
Haftada iki kez: Maske
Haftada bir kez: Peeling
Bir hafta boyunca: Serum
Her akşam: Vücut yağı ile masaj

Haftada bir kez: Sağlık banyosu

Hangi kadın güzel bir cildi olsun istemez. Gözleriniz, kaşınız, burnunuz hatta dudaklarınız ne kadar güzel olursa olsun illa cildinizin çok iyi olması gerekiyor. Gerçekten, pürüzsüz, pırıl – pırıl bir cilt bir çok ayıbında kapatıcısı oluyor.

Cilt bakımı da hiç kolay değil.

Güzellik salonlarında yapılan cilt bakımları muhakkak ki çok iyi ama hepimiz ne kadar sıklıkla gidebiliyoruz ki. Ya zamanımız olmuyor ya da bu tür işlemler az parayla da olmuyor ya! Bazende para olayı canımızı sıkabiliyor.

Bütün bunların yanı sıra cildimizinde iyi olmasını istiyorsak, birilerinin denediği, iyi uzmanların anlattığı, önemli ve yararlı bilgilerden faydalanmamız gerekir…

Bu konuda benim üzerinde en çok durduğum olay; temiz cilt.

Tertemiz bir cilt demek daha doğru... Makyajla asla uyumamak gerekiyor. Arada doğal besinlerden maskeler yapmak lazım… Uykuya dikkat etmeli, beslenmeye dikkat etmeli, alkol ve sigaranın zararlarını biliyoruz onları hele hiç kullanmamalı…

Tabi en önemlisi asla başaramadığımız bir şeyi yapmak.

Hayatımızdan stresi kaldırmak – ki bu nasıl mümkün olabilir ki… Bunu nasıl başarabilir bilmiyorum.

Ayrıca şunu da unutmamak gerekir. Cilt sağlığımız genel sağlığımızında göstergesidir.

Cildimizin daha pürüzsüz, kırışığımız daha az olması hangimizin hoşuna gitmez ki…

Cildimiz için neler yapabiliriz?

Bir çok yapılabilecek şeyler buldum, ben uygulayacağım, sizlerde deneyin istersiniz. Hepsi yararlı ve doğal... Zararı olacağını sanmıyorum…

Su içmeye çok özen gösterin

Vücudumuzun % 70’ini su oluşturur. Tüm organlarımız için olduğu gibi cildimiz için de su, hayat kaynağıdır. Günde en az 6–8 bardak su içilmelidir. Bu cildin esnekliğini artıracak ve yenilenmesini sağlayacaktır. Herhangi bir nedenle su kaybına uğramış kişilerin cildinin kırış - kırış olduğuna ve pul - pul döküldüğüne sıkça tanık olmuşumdur. Su vücuttaki toksinlerin ve zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak lekelerin ve kırışıklıkların yok edilmesine de yardımcı olacaktır.

Cildinizi Nemlendirmeye Özen Gösterin

Yüzünüzü ılık suyla yıkamayı tercih edin, yıkadıktan sonra ya da duştan sonra mutlaka nemlendirici kullanın. Özellikle 20’li yaşların ortalarına doğru, ciltte yaşlanma belirtileri görülmeye başlanır ve cildimiz özel doğal bakım ürünlerine ihtiyaç duymaya başlar. Bu ürünlere erken problemin başlangıç aşamasındayken ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar iyi olacaktır. Bu nedenle cilt bakımına başlamak için kırışıklıkların derinleşmesini beklemeyin. Gece ve gündüz kremi olarak cildinize ve yaşınıza uygun, kaliteli bakım ürünlerini tercih edin. Bundan yaklaşık üç yıl önce düzenli cilt bakımı yapmaya başladım. Akşam cildimi temizleyip gece kremi ve göz çevresi için bakım kremi kullanıyorum. Çünkü gece ciltte yenilenme daha fazla oluyor. Çok önemli bir sebep olmadıkça bunu asla ihmal etmiyorum. Cildimde eskisine göre sivilce problemi olmuyor, daima yumuşak ve pürüzsüz hissediyorum. Keşke daha önce başlasaydım demekten kendimi alıkoyamıyorum.

Cildin nemlendirilmesi erkekler için de çok önemlidir. Özellikle tıraş ciltte yağ tabakasının kaybına ve tahrişe neden olur. Nemlendirme işlemi tahriş olan cildin yenilenmesine yardımcı olacaktır.

Makyajınızı Mutlaka Temizleyin

Biz kadınlar makyaj yapmaya bayılırız fakat cildin pürüzsüz görünmesini sağlamak için kullanılan fondöten, pudra, kapatıcı gibi ürünler cilt üzerindeki gözenekleri kapatarak nefes almasını engelleyecektir. Bunu bildiğimiz hâlde çoğu zaman makyaj yapmaya gösterdiğimiz özeni temizlemeye göstermeyiz. Cilt sağlığı için, yatmadan önce makyaj mutlaka temizlenmelidir. Bunun yanında makyaj malzemeleri de kaliteli olmalıdır ve gerekmedikçe ağır makyaj yapılmamalıdır.

Düzenli Uyuyun

Cildin yenilenmesini sağlayan en önemli şeylerden biri de düzenli uyumaktır. Uyku sırasında tüm organlarımız gibi cildimiz de dinlenir ve yenilenir, yeniden enerji kazanır. Günde en azından 6–7 saat uyuyun. Uyku düzensizliği yaşayan kişilerin cilt renginden ve gözlerinin altındaki mor halkalardan bunu kolayca anlayabilirsiniz.

Uyku sırasındaki önemli ayrıntılardan biri de yatış pozisyonudur. Özellikle yüzüstü pozisyonda uyunursa yüz cildinin yastığa temas eden kısmında baskı oluşacak ve dolaşım bundan etkilenecek, ciltteki çizgiler derinleşecektir. İşte bu nedenle yatarken yüzünüzün tamamen yastığa gömülmediği pozisyonları seçmeniz önerilir.

Sigara İçmeyin

Sigara içen kişilerin cildine hiç dikkat ettiniz mi? Pek çoğu matlaşmış ve sararmış görünümdedir. Sigara ciltteki kılcal damarların daralmasına neden olur. Böylece oksijen ve diğer besin maddeleri dokulara yeterince taşınamaz. Tüm bunlar kırışıklıkları artırır ve cildin yapısını sertleştirir. Sürekli sigara içen kişilerin üst dudak etrafındaki çizgilerde de derinleşme meydana gelir.

Cildinizdeki Sivilce ve Siyah Noktaları Bilinçsizce Sıkmayın

Bu cildinizin tahriş olmasına neden olacaktır ve skar dokuları oluşacaktır. Sert olan bu dokuların iyileşmesi daha da zordur. Bilinçsizce sıkılan sivilcenin içindeki enfeksiyon cildin alt tabakalarına ilerleyebilir ve ciddi problemlere neden olabilir. Eğer mutlaka siyah noktalara çözüm bulmak istiyorsanız bunu bir uzmanın yapmasını isteyin ya da sivilceleri temiz koşullarda cildi tahriş etmeden sıkın.

Cildinizi Ovalamadan Dairesel ve Yumuşak Hareketlerle Yıkayın

Kullandığınız temizleme ürünlerinin cildinizin asidik derecesine uygun olmasına dikkat edin. Cildin uygun şekilde yıkanması kan dolaşımını hızlandırarak yenilenmesini sağlayacaktır. Sert hareketlerle ve uygun olmayan sabunlarla yıkanan cilt, üzerinde bulunan yenilenmeye yardımcı olan yağ tabakasını yitirir.

Sağlıklı Gıdalar Tüketin

Her zaman için taze, işlenmemiş, uygun pişirilmiş gıdaları tercih edin. Aşırı yağlı gıdalardan, özellikle de sağlıksız yağlarla yapılanlarından kaçının Gıdalardan aldığınız vitamin, mineral ve proteinler de cildinizin görünüşünü çok etkileyecektir. Özellikle protein alınması yüzümüzdeki kaslariçin çok önemlidir.

Güneşlenirken Uzmanların Tavsiyelerine Uyun

Günümüzde bronzlaşma hâlâ popülerliğini korumaktadır. İster güneşte ister solaryumda olsun, bilinçsizce bronzlaşma cilde çok zarar verir. Güneşlenme konusunda uzmanların tüm tavsiyelerine uyulması gerekmektedir. Uygun güneş kremi kullanılmalı, uzun süre güneş ışığına maruz kalmamalı, güneş ışınları dik durumdayken güneşe çıkmaktan kaçınılmalıdır. Bilinçsizce güneşlenme ciltte erken yaşlanmaya, kırışıklığa, kuruluğa ve lekelere neden olacaktır. Uzun süreli güneşe maruz kalma, cilt kanserine de neden olmaktadır. Özellikle güneş altında çalışmak zorunda olan kişilerde cilt kanserine sıkça rastlanması bir tesadüf değildir. Yüz cildini korumak için güneşe çıkarken mutlaka güneş kremi kullanın ve şapka kullanmayı alışkanlık edinin.

Düzenli Egzersiz Yapın

İster yüz egzersizleri olsun isterse tüm vücut egzersizi olsun; düzenli egzersiz dolaşımı artırır, cildin elastikiyetini artırarak kırışıklıkları önler, yağ miktarını azaltarak tüm vücut sağlığına yardımcı olur.

Tüm vücut egzersizlerini ise mümkün oldukça açık havada yapın. Böylece dokularınıza daha fazla oksijen gidecektir.

Stresten Uzak Durun

Stres sadece cilt için değil tüm vücut sağlığı için kötüdür. Stresli bir kişinin yüz mimiklerinden bunu kolayca anlayabilirsiniz. Çizgiler derinleşir, mimikler düşer, yüz asılır. Stres sürekli olduğunda ise bu izler ve ifadeler kalıcı hâle gelir. Mutlu olun; yüz ifadeniz, gözünüzdeki ışık ve cildiniz çok daha güzel olacaktır.

Cildinize Özel Bakımlar Yapabilirsiniz

Peeling, buhar uygulaması ve cilt maskesi gibi uygulamalar ciltteki gözenekleri açacak, cildi nemlendirecek ve ölü dokuları uzaklaştıracaktır.(alıntı)

 

Evinizde uygulayacağınız doğal cilt bakım yöntemleride güzel bir cilde sahip olmanız hiçte zor değil. Bu yöntemleri düzenli olarak uygulayarak harika bir cilde sahip olabilirsiniz…

    Öncelikle bir kimyager, süpermarket, ya da güzellik salonuna gidin. Sonrasında losyon, toner, nemlendirici ve yüz fırçaları ya da antibakteriyel sabunlardan alarak yüzünüzü iyice temizleyip nemlendirin. Cilt tipinize uygun ürünler aldığınıza emin olun. Tercihiniz pahalı ürünler olmayabilir kendi markasıyla ucuz olan madirlerinide kullanmanızda bir sakınca görmüyoruz. Kullandığınız ürünler Cildinize yan etkisi olmadığının bilgisini edinin.

    Günde en az iki kez yüzünüzü yıkayın. Sabah, yıkarken yaklaşık 10 saniye boyunca soğuk su ile yüzünüzü ovalayın, sonra yüz süngerle ile kurulayın. Bu kan akışını hareketine yardımcı olur ve cilt için gerçekten çok iyi gelir. Daha sonra bir fincan veya kâse ile buharlı sıcak suyu cildinizin üstünde yüzünüzde dolaştırın. Bu sizin gözeneklerinizi açmaya yardımcı olacaktır. Sonra yağsız bir temizleyici ile yüzünüzü yıkayın. Toner ya da limon suyu ile nemlendirerek uygulayın. Ayrıca yatmadan önce cildinizi nemlendirmekde iyidir.

    Uyumadan önce her gece kapalı mendil ile cildinizin yağlarını temizleyin. Yine ılık su ile yüzünüzü yıkayın nemlendiricinizi kullanın.

    Salisilik asit ve / veya benzoil peroksit içeren zıt bir krem ve kızarıklık azaltaıcı bir kremdir. Stik kapatıcı ile veya saydam pudra ile(pudra yüzünüzdeki fazla yağı emer) uygulanabilir. Tabii ki bu tamamen isteğe bağlıdır ancak çok faydalıdır.

    Bu uygulamayı yaptığınız sürece birkaç hafta sonra yüzünüzün daha yumuşak ve parlak olduğunu farkedeceksiniz.

    Unutmayın ki eğer başarısız sonuç alırsanız mutlaka bir dermatoloğa görünmenizde fayda var.

    Ham hindistan cevizi yağı: Uygulamadan önce yüzünüzün temiz olduğundan emin olun. 2–3 dakika yüzünüze masaj yapın. Bir veya iki damla kullanmanız yeterli olacaktır fakat daha fazla kullanmışsanız fazlalığı temiz ve yumuşak bir havlu ile nazikçe temizleyin.

    Süt ürünlerinden uzak durun. Süt ürünleri cildinizde lekelere neden olur.(alıntı)

 

Evde Yapılan Kolay Cilt Maskeleri

Güzel bir görünüme sahip olabilmek için cilt bakımı maskelerinin büyük önemi vardır. Hem fazla ücret ödemek istemiyor hemde evinizde, saatlerce kuaförlerde beklemden harika bir cilde sahip olmak istiyorsanız evde hazırlayacağınız cilt bakımı maskelerinden yardım alabilirsiniz. Evde cilt bakım maskesi nasıl hazırlanıyor, güzel bir cilde sahip olmak için uygulanacak cilt bakım maskeleri nelerdir, kısaca gözatalım!

 

Yöntem 1;

Cildinize kuru sofra tuzunu 3 – 5 dakika ovuşturarak masaj yapın. Bu yöntemle aynı zamanda peeling yapmış olursunuz. Bu yöntem sayesinde bebek gibi yumuşak bir cilde sahip olabilirsiniz.

 

Yöntem 2;

Papatyaları bir kaba katıp iyice kaynatın. Papatyaların siyahı çıkana kadar kaynattıktan sonra cildinize buhar maskesi yapın ve papatya suyunu pamuk yardımıyla cildinize sürün. 5 Dakika bekledikten sonra cildinizi yıkayın. Bu yöntem cildinizi siyah noktalardan arındırmada yardımcı olacaktır.

 

Yöntem 3;

Maydanozu mikserle suyu çıkana kadar doğrayın ve içerisine limon sıkın. Ardından elde ettiğiniz karışım tamamiyle sıvı olacaktır. Bu karışımı buzdolabına katın ve donmasını bekleyin. Ardından buzları haftada 3 – 4 defa uygulayın. Bu yöntem cildinizi sivilce izleri, çiller ve sivilcelere karşı savaş açıyor ve cildinizi pürüzsüzleştiriyor.

 

Yöntem 4;

Akşam yatmadan önce ayçiçek yağını cildinize sürün ve uyuyun. Bu yöntem cildinizi besleyerek daha güzel bir görünüme sahip olmanızda yardımcı olacaktır.(alıntı)

 

Hepimize pırıl – pırıl cildler diliyorum…

 

Nazan Şara Şatana

 

  

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....