Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Doktor Betül Şengör

http://blog.milliyet.com.tr/dr.betulsengor

17 Aralık '12

 
Kategori
Kozmetik
 

Cildiniz uyarılmazsa yaşlanır!

Cildiniz uyarılmazsa yaşlanır!
 

Cildiniz uyarılmazsa yaşlanır! Erkeklerin her gün traş oldukları için yaşıtları bayanlara göre her zaman daha canlı, daha gergin ve parlak bir cilde sahip olduklarını biliyor muydunuz?

*Kadınlar, ciltlerinin üst tabakalarını düzenli olarak mekanik veya medikal yollarla soyup; cildin alt tabakalarını hücre üretimi için uyararak canlandırabilir.

Cildi uyarmak ne demektir?

Cildi uyarmak demek, cildin üretken olan hücrelerini (fibroblastlar) çalışmaları için teşvik etmek, belli bir zamandan sonra azalan kapasitelerini arttırmak yeniden yapılandırmak demektir.

Çocuklar düşe kalka büyür demiş büyüklerimiz, o kadar doğrudur ki, bugün menapoz döneminde azalan kemik yoğunluğunun düzelmesine destek olmak amacıyla kalsiyum- D vitamini veya ilaçlar ile beraber mutlaka yürüyüş tavsiye ediliyor. Neden mi? Çünkü yürüyüş sırasında kemiklere mikro-travmalar olmakta bu sayede kemik üretimi tetiklenmektedir.

Cildimize de mikro-travmaların faydası vardır. Küçük parmak darbelerinin bile. Çünkü en azından bu bölgenin o anda mikro-dolaşımını canlandırmış, hücrelere giden oksijen miktarını arttırmış olmaktayız. Hücreler kendi oksijenini rahatça aldığında fazla enerji harcamadan daha güçlü bir şekilde üretime geçecektir. Bu nedenle hücrelere ihtiyaçları olan diğer parametrelerin de verilmesi gerekir. Bunlar besinler ve gıda takviyeleridir.

Cilt, çeşitli görevleri olan hücrelerden ve bu hücrelerin içinde yaşadığı destek dokudan, damarlardan, sinirlerden, pigmentlerden (renk maddeleri-melanin) zengin, büyük bir organdır. Hatta vücudumuzun ortalama yüzey alanı ile ilişkili olarak en büyük organıdır, dışarıyla temasta olduğu için de en savunmalı organıdır. Bir o kadar da ısı yalıtımı görevi olan, terlemeyle toksinlerden arınmayı sağlayan en önemli detoksçumuzdur.

Cildin en üst tabaka hücrelerinden oluşan yapı epidermis olarak bilinir. Buradaki hücreler epidermisin en alt sırasındaki bazal tabakadan üretilerek yukarıya yollanır. Dolayısıyla üst tabakalardan hücre döküldüğü zaman veya kimyasal peeling gibi işlemler sonrasında cildimiz alarma geçerek sağlıklı yeni hücre üretir. Bu durumdan kontrollü olarak yararlanarak hücre üretimini canlı tutabiliriz.

Her sene kış aylarında profesyonel olarak kimyasal peeling yaptırmak, cildin sağlığı için çok önemlidir. Kimyasal peeling yaptırmamız için ciltte leke olması şart değildir; cildin nem ve sebum (cildin yağı) üretimini dengelemek, ölü derinin atılmasını sağlamak, evde kullanılan ürünlerin emilimini arttırmak gibi yeterli pekçok sebebimiz var.

Cildinizi hangi yöntemlerle uyarabilirsiniz?

Cildimizin hücrelerini çalıştırmak için kimyasal peelingler yapabiliriz demiştik, bu tip uyarmalar soyma yöntemi ile ikincil olarak yapılan uyarmalardır. Cilt uyarısı o halde kimyasal veya mekanik peelinglerle cildi soyarak yapılabilmektedir. Ayrıca soymadan direkt hücreleri uyararak da üretime teşvik edebiliriz. Örneğin; IPL ile lazerle, LED terapi (omnilux) ile, mezoterapi (tabanca –intradermal terapi şeklinde), galvanik akımla, radyofrekansla uyarabiliriz. Tüm bu yöntemlerde ortak olan etki mekanizması, dolaşımı hızlandırmak ve çoğunda ısı (kontrollü) ile hücreleri çalıştırmaktır.

DR.BETÜL ŞENGÖR'ÜN "CİLDİNİZ İÇİN GENÇLİK SIRLARI" BAŞLIKLI KİTABI TÜM SEÇKİN KİTABEVLERİNDE.

Bu kitapta A’dan Z’ye cildinizle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız.

 
Toplam blog
: 153
: 496
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Dr. Betül Şengör,  1999 – 2003 yı..