Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Çileğin sağlığımıza faydaları…

Çileğin sağlığımıza faydaları…
 

Dünya genelinde en popüler meyvelerden biri olan çilek sadece lezzeti ile değil sağlığa faydaları ile de ön plana çıkıyor. Bu nedenle bende bahçemde çilek yetiştirip, olgunlaşanları ailecek yiyoruz.

Çileğin faydaları arasında ilk sırada C vitamini bakımından zengin olması geliyor. 8 adet çilek yiyerek günlük C vitamini ihtiyacımızın neredeyse 1.5 katını alabiliriz.

C vitamininin kalp ve damar hastalıklarını önlemeden, enfeksiyon ve virüslerle savaşmaya kadar pek çok işe yaradığı düşünüldüğünde çilek hastalıklarla savaşmak için iyi bir silah olabilir.

Latince adı “Fragaria Ananassa” olan çileğin 10’dan fazla çeşidi bulunmaktadır ancak, tatları ve büyüklükleri değişse de tüm çilek türleri aynı kalp şekline sahiptir.

Çileğin Sağlığa Faydaları

Kolesterol: İspanya’daki Salamanca Üniversitesinin yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak çilek yemek LDL (kötü) kolesterol seviyesinin düşmesini sağlıyor. Araştırmaya katılan 23 gönüllü 1 ay boyunca her gün yarım kilo çilek yemiş. Yapılan testlerde araştırmaya katılanların LDL kolesterol seviyelerinde yaklaşık %9 kadar azalma görülmüş. HDL (iyi) kolesterol seviyeleri ise aynı kalmış. Uzmanlar çileğin kolesterolü neden düşürdüğü konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar fakat ilk sonuçlara göre çileğin bu özelliği meyveye kırmızı rengini veren “antosiyanin” adındaki pigmentten ileri geliyor.

Antioksidanlar: Hastalıklara karşı vücudun direncini artıran, kansere karşı koruma sağlayan, Alzheimer riskini azaltan, kalp ve damar sağlığını koruyan, özellikle yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarını önleyen antioksidanlar çilekte bol miktarda bulunur. 2006 yılında The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir makaleye göre çilek antioksidan bakımından en zengin 50 yiyecek arasında yer alıyor. Çileğin antioksidan etkisi meyveye parlak kırmızı rengini veren antosiyanin adlı bileşenden, yüksek C vitamini içermesinden ve kuersetin pigmentinden kaynaklanıyor.

Kanserden Korunma: Çileğin antioksidan etkisi çeşitli kanser türlerinin yolunu açan serbest radikallerin artmasını (oksidatif stres) önlüyor. Bu başlı başına kanser riskini azaltan bir durumdur. Ancak çilek, kanserin gelişimini yavaşlatan “ellagic asit” adlı bir diğer bitkilere özgü kimyasal madde (fitokimyasal) daha içeriyor. Tabi “çilek kanseri önlüyor” demek için oldukça erken. Çünkü şu ana kadar bu konuyla ilgili yapılan araştırmaların sayısı oldukça az ve hepsi laboratuvar ortamında yapılan hücre incelemelerine dayanıyor. İnsanların katılımıyla yapılacak araştırmalara ihtiyaç duyulmakla birlikte ilk sonuçlar oldukça umut verici. 1970’li yıllarda başlayan ve günümüze kadar devam eden bu konudaki araştırmalara göre çilekte bulunan ellagic asit bazı kanser türlerinde tümörün büyümesini baskılıyor. Çilek dışında, ahududu, kızılcık, ceviz ve nar da ellagic asit bakımından zengin meyveler arasında yer alıyor.

Kalp ve Damar Sağlığı: Çileğin etkili antioksidan içeriği kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan oksidatif strese karşı koruma sağlıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar yabanmersini, kızılcık ve çilekte bulunan polifenollerin LDL oksidasyonunu ve kardiyovasküler hastalıkların görülme riskini azalttığını ortaya koymakta. Bu meyvelerden her hafta 3 öğün yiyen kadınlarda kalp krizi riskinin %32’ye kadar azaldığı yönünde araştırma sonuçları bulunuyor.

Diyabet: Diyabet hastalarının çoğu tatlı tadı nedeniyle genellikle çilekten uzak durmayı tercih eder ancak, 1 kâse çilek sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Üstelik kan şekerini korkulduğu gibi yükseltmez. Uzmanlar çileğin lifli yapısının uzun süre tokluk hissi verdiğini ve uzun süren tokluğun gün boyu daha az karbonhidrat tüketilmesini sağladığını belirtiyorlar.

Kabızlık: Kronik veya akut kabızlık için en iyi çözüm yöntemlerinden biri gün içinde gıdalardan aldığınız besin lifi miktarını artırmak. Bol miktarda besin lifi içeren çilek bunun için iyi bir seçim olabilir.

Cilt: Çileğin cilde faydaları yüksek oranda C vitamini içermesinden kaynaklanıyor. Portakal ve greyfurttan daha fazla C vitamini içeren çilek bu sayede cilt kuruluğu, zamanından önce ortaya çıkan kırışıklıklar gibi sorunları önlüyor. Çilek sadece meyve olarak yendiğinde değil maske olarak yüze uygulandığında da cilde pek çok faydası bulunuyor.

Kemik Sağlığı: Çilek, kemik yapısını koruyan enzimlerin üretiminde kullanılan manganez mineralini içerir. Manganez aynı zamanda gıdalar yoluyla alınan ve kemik sağlığının korunmasında son derece önemli kalsiyumun vücut tarafından emilmesi sırasında kullanılan bir mineraldir.

Çilekle İlgili Bazı Rakamlar

Türkiye çilek üretiminde ABD’den sonra 2. sırada yer almaktadır.

Dünya genelinde yıllık çilek üretimi yaklaşık 5 milyon tondur.

7-9 yaş arası çocukların %53’ünün en sevdiği meyve çilek.

8 adet çilek günlük C vitamini ihtiyacının %140’ı kadar C vitamini içerir.

Çilek bitkisi kökünün %70’i sadece 3 santim derinlikte topraktadır.

Belçika’da sadece çileklerin konu edildiği bir müze bulunmaktadır.

Çilek gülle aynı ailedendir.

Yetiştirildiği hava koşulları çileğin tadını belirler.

1 çilekte ortalama 200 tohum bulunmaktadır.

ABD’de kişi başı çilek tüketimi yıllık 2.2 kilogramdır.

 

Çileğin Kalorisi ve Besin Değeri

Yarım kâse çilek (8 adet, 144 gram);

  • 46 kalori
  • 11 gram toplam karbonhidrat
  • 3 gram besin lifi (günlük ihtiyacın %12’si)
  • 7 gram şeker
  • 1 gram protein (günlük ihtiyacın %2’si)
  • 64.7 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %141’i)
  • 0.4 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
  • 3.2 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 0.6 mg niyasin (günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 34.6 mcg folat (günlük ihtiyacın %9’u)
  • 23 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si)
  • 0.6 mg demir (günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 18.7 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %5’i)
  • 34.6 mg fosfor (günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 220 mg potasyum (günlük ihtiyacın %6’sı)
  • 0.2 mg çinko (günlük ihtiyacın %1’i)
  • 0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 0.6 mg manganez (günlük ihtiyacın %28’i)
  • 0.6 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %1’i)
  • 93.6 mg omega 3 yağ asidi
  • 130 mg omega 6 yağ asidi
  • 131 gram su içerir.
 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..