Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '10

 
Kategori
Meslekler
 

Çılgın ama zor bir meslek: Şovmenlik

Çılgın ama zor bir meslek: Şovmenlik
 

ABD'nin ve dünyanın en ünlü şovmen-komedyenlerinden biri olan: Conan O Brien. Kaynak: Google images.


Şovmenlik yani bir başka değişle “Eğlendiren Kişi” olmak oldukça zorlu bir meslektir. Şovmen öncelikle insanları kaliteli bir şekilde eğlendirmeyi ve bunun yanında izleciler ile oldukça güçlü bir bağ kurmayı hedeflemelidir. Şovmenlik, belki de özel olarak gidilecek bir okula sahip olmasa da sahne veya eğlendirmek işi ile meşgul olan kişilerin daha kolay başarı gösterecekleri bir meslektir. Hızlı düşünmenin yanında, seyircinin kontrolü ve kameralar ile olan iletişimi en üste çıkaran şovmenler bir taraftan seyircileri eğlendirirken diğer taraftan da yayın ekibi ile sürekli olarak bağlantı halindedirler. Özellikle canlı yayın gibi minimum hatanın olması gereken yayınlarda şovmenlerin üzerine daha fazla yük binmektedir. Dünyada şovmenlik mesleğine yakından bakarsak verbileceğimiz örneklerin en başında Amerikalı ünlü televizyon yıldızları gelmektedirler. Jay Leno, Conan O Brien ve David Latterman her ne kadar günümüzün en öne çıkan isimleri gibi olsalar da onlardan önce çok sayıda dev isim bu mesleği uzun seneler sürdürmüşlerdir.

Türkiye ise biraz geriye gidersek rahmetli Cenk Koray, Güner Ümit, Erkan Yolaç, Mehmet Ali Erbil ve rahmetli Boran Kaya gibi isimler bu alanda hem sunuculuk hem de şov yetenekleri ile oldukça başarılı işler yapmışlardır. Arkasından gelen jenarasyon ise Cem Özer, Beyazıt Öztürk, , Okan Bayülgen gibi isimlerden oluşmaktadırlar. Elbette ki bu isimlerin yanına eklemeler yapabiliriz, fakat şu anda Türk Televizyonları oldukça kısıtlı sayıda etkili isme sahiptir. Genellikle Türkiye’deki şovmenler ağırlıklı olarak tiyatro ve radyo kökenli kişilerden oluşurken Amerika’da iletişim, senaryo yazma, yayıncılık gibi daha farklı dallardan gelen isimler bulunmaktadır. Şovmenliğin başlangıç yaşı genel olarak 20 lerin ortaları olarak gözümekte ve seyirci kitlesine göre 60 hatta 70 lere kadar çıkabilmektedir. Elbette ki yaş ilerledikçe şovmenlerin stilleri ve haraketleri de yaşlarına göre şekillenmektedir.

Ülkemizde şarkıcılık ve şovmenlik arasında oldukça yakın bir ilişki varken, daha profesyonel ve gelişmiş olan batı eğlence endüstrisinde bu tür bir geçişe oldukça az rastlanmaktadır. Türkiye’de sevilen bir arabesk şarkıcısı zaman içerisinde televizyona geçiş yaparak sunuculuk ve şovmenlik tecrübesi de kazanabilmektedir. Bu isimler arasında İsmail Türüt, Mahmut Tuncer, Seda Sayan, İbrahim Tatlıses, Mustafa Keser gibi isimler yer almaktadırlar. Özellikle şarkı söylemeyi ana işleri olarak yaptıkları ve halk ağızıyla konuştukları için genel olarak eğitim seviyesi düşük kişiler tarafından izlenmektedirler. Az önce saydığımız Beyazıt Öztürk ve Okan Bayülgen ise daha genç kesim tarafından takip edilmektedirler. Yabancı ülkelerde ve özellikle ABD’de şov programları genelde 40 ile 90 dakika arasında sürmekteyken ülkemizde bu süre 120 dakikaları bulabilmektedir.

Şovmen’in sahip olması gereken başlıca özellikleri ise kısaca sıralarsak öncelikle aklımıza gelmesi gereken hızlı düşünme ve insanlara elektrik verebilme yeteneği olmalıdır. Bu sayede şovmenler, tartışılan konulara daha hızlı tepkiler vererek gerektiği yerlerde güzel esprilerle ortamı daha da neşeli hale getirebilmelidirler. Bu özelliklerin dışında iyi bir eğitim almış olması şovmenin dünya görüşünün daha geniş olmasını sağlamakta ve çok fazla değişik konu hakkında farklı bakış açıları getirmesine olanak sunmaktadır. Ülkemizde ne yazık ki bu kısıma uygun şovmen sayısı oldukça azdır ve bu yüzden de yabancı bir konuk geldiği zaman şovmenlerimiz zorlanmaktadırlar. İyi görünüşü olan ve düzgün fiziğe sahip olan şovmenler ise her zaman avantajlıdırlar. Tüm bunların yanına soğukkanlılık, düzgün diksiyon, enerji ve doğal yetenek gibi özellikler de eklendiğinde şovmenin kullanacak çok fazla yönü olacaktır.

Ülkemizde şovmen sayısı kitleye göre oldukça az sayıdadır. Yeni yetişen birçok isim bu alanda daha fazla şans bulmayı bekleseler de yaşları yüksek olan şovmenlerin halen eski stilde devam ediyor olmaları yüzünden yeni yetişenler istedikleri yere gelmekte zorlanmaktadırlar. Durum böyle olunca da izleyiciler farklı ve yeni yüzler ile tanışamakta gecikmektedirler. Türk televizyon dünyası her ne kadar biz Uzakdoğu kadar renkli olmasa da yine de yetişmiş oldukça değerli isimleri bünyesinde bulundurmaktadır. Dileğimiz kaliteli Türk şovmenlerinin sayılarının artması ve zamanla yurt dışında da adlarını duyurmayı başardıkları günleri görmektir. Bu yüzden de şovmenlik mesleğini seçecek olan genç arkadaşlara ilk önerim sağlam bir eğitimin yanında yabancı dil bilgilerini güçlendirmeleri olacaktır.

Saygılarımla,

Rıfat Karlova


2010 Tayvan

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..