Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '16

 
Kategori
Güncel
 

Çılgın olmayan eski bir proje: Körfez kanalı

Çılgın olmayan eski bir proje: Körfez kanalı
 

Sokollu'nun Körfez Kanal Projesi


Ramazan Bayramında  Osmangazi Köprüsünden ilk defa geçtik.. 5-6 dakika içinde körfezi karşıdan karşıya geçerken ülkemiz adına gururlanmadık değil. Bu ölçüde büyük bayındırlık eserleri geleceğe dair güvenimizi arttırıyor ve çok daha büyük projeleri düşünmek için cesaret veriyor.

Mesela Karadeniz- Körfez Kanalı..Gerçi en çılgın proje olarak Kanalistanbul revaçta ama ondan çok daha eski, tarihi bir proje olan Karadeniz-Körfez Kanalı'nı düşünmek ve hatta tasarlamanın tam zamanı..

Karadeniz kıyısında Kefken'den başlayıp  Kandıra yoluyla İzmit Başiskele'de körfezle buluşacak bu kanal 70 km.uzunluğunda ve en az 100 m. genişliğinde olacaktır. Kısaca Körfez Kanalı adını koyabileceğimiz bu kanal sayesinde:

- Başta ekolojik olmak üzere birçok sakıncası olabilecek Kanalistanbul'a gerek kalmayabilecektir.

- Kanalistanbul'a nazaran çok daha az kamulaştırma bedeli ödenecektir.

- Yük gemileri ve tankerler İstanbul'a çok yakından değil bu kanal yoluyla doğrudan Marmara'ya çıkacaktır.

- İstanbul'un kaldıramayacağı kadar yoğun bir kentleşme önlenmiş olacak, megapöle yığılan dev nüfus büyük ölçüde İzmit-Sakarya bölgesine kaydırılacaktır.

-Başka türlü temizlenmesi mümkün olmayan Körfez, Karadeniz'den sağlanan su sirkülasyonu ile  tamamen temizlenmiş olacaktır.

- Tatlısu kaynaklarını kirletmemesi için zemini tamamen betonla kaplanacaktır.

Osmanlı'nın yükselme döneminde (Sokollu zamanı) gündeme gelmiş olan Körfez Kanalı'nın ( O günkü proje İznik Gölü ile Sakarya Irmağı'nı da içine alıyordu) ülkemiz için  yararlı ve gerçekçi bir proje olacağına inanıyoruz. 

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..