Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

perihan reyhan ALKAN

http://blog.milliyet.com.tr/pra

06 Ağustos '14

 
Kategori
İnançlar
 

Cımbızlamaya itibar eder olduk!

Cımbızlamaya itibar eder olduk!
 

Hadis adı altında  ortalıkta dolaşan pek çok rivayet ya da menkıbe var ne yazık ki! Üstelik, bugün habercilerin, magazincilerin yaptığı gibi, başı sonu dikkate alınmayıp cımbızlanarak servis edilişine itibarla  kabullenişler de var ne yazık ki. Okuyanın da, neden diye düşünmeksizin, araştırmaksızın, asıl mesajı almaksızın her duyduğuna inandığı!..    

 

Kimin aklına geldiyse, son günlerde ve nedense, Kertenkeleye karşı bir soy kırım mücadelesi var adeta. Nedendir, ne isterler zavallı hayvancıktan, amacı nedir bunu yapanların bilemiyorum. Düşünüyorum, düşünüyorum, hiçbir mantıklı gerekçeye oturtamıyorum ama sanırım erek, kolay yoldan cennet garantisi!..

 

Kertenkeleyle ilgili bir ayet yok, hadis olduğuna dair rivayetler var ama burada da söylenmek istenen, öldürülmesi gerektiğinde, bir vuruşta uyarısı, hayvanın acı çekmemesi için olsa gerek. Yoksa insana zararı olmayan bir hayvanı, durup dururken öldürmek, neden sevap olsun? Üzerinde düşünmeksizin, her servis edilene, edildiği kadarı ve şekliyle itibar edenler, bu hadisi de yanlış anlamış; zavallı hayvanı, sevap kazanacağız diye öldürüp duruyorlar. Oysa Allahın yarattığı, hele de hiçbir zararı olmayan bir canlıyı, yok yere öldürmek en büyük günah, üstelik Kertenkele, zararlı böcekleri yiyor, faydalı yani. Yazın eve girse, öldürmeye kalksak, rahmetli babam engeller ve kızardı. O canı ona sen mi verdin diye, zararsızdır, ellemeyin derdi.

 

Biraz araştırınca gördüm ki tüyler ürpertici hadisler var ve rivayet edenlerin de bazıları, pek eften püften kişiler de değil ama neden? Detaylı mı düşünememişler, yörelerindeki bu canlılar, bizim bildiklerimizden farklı mıydı, başka bir canlı mıydı kast edilen ya da daha sonra inen ayetleri mi nazarı itibara almamışlardı da böylesi anlatmışlardı veya nakledenler, aslıyla değil de, yukarıda da baksettiğim gibi, bir kısmını dikkate alarak, üzerinde de düşünmeksizin, yine cımbızlama mı nakletmişti?! Belki doğru da, bunu duyanlar yanlış anlıyordu!

 

Birkaç örnek vermek istiyorum…

Kertenkele fasıktır yani günahkârdır. Günahkâr olmasına gelince; İbrahim (Aleyhisselam) ateşe atıldığı vakit yeryüzündeki bütün hayvanlar ateşi söndürmeye çalışmış, ama Kertenkele ateşin daha da çok yanması için üflemiştir.

 

Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Kertenkeleye fasıkcık (günahkâr) dedi.

Müslim 2239/145, İbni Mace 3230, Ebu Davud 5262

Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)

“Her kim Kertenkeleyi ilk vuruşta öldürürse ona yüz sevap vardır. Kim de onu ikinci vuruşta öldürürse ona birinciden aşağı olmak üzere sevap vardır. Kim üçüncü vuruşta öldürürse ona da ikinciden aşağı olmak üzere sevap vardır” buyurdu.

Müslim 2240/147, Tirmizi 1511, Ebu Davud 5263, İbni Mace 3229, Ahmed bin Hanbel 1/420

Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem),

“Kertenkeleyi ilk vuruşta öldüren kimse için, yetmiş sevap vardır” buyurdu.

Ebu Davud 5264, Müslim 2240/147

 

Daha pek çok örnek var, menkıbe de öyle… Tek tek almayacağım yazıma daha fazlasını ama gördüğüm kadarıyla Kertenkele yanı sıra, pek çok yerde, Keler diye söz edilmekte ve Kertenkele, Keler’in bir türü ve zehirli olanları, zararlı türleri de var Kelerin, bu nedenle olsa gerek öldürülmesine izin verilişi ve öldürülmesinin değil, her ne kadar zararlı da olsa, zehirli de olsa, bir can olduğu için, gerekli olduğunda, eziyet ederek değil de, bir vuruşta, can çekiştirmeden, acı çektirmeden öldürülmesi gerektiğini ifade etmekte bu hadisler. Hele de Peygamberin canlılar konusundaki hassasiyeti düşünüldüğünde… Üstelik Allah neden, öldürülmesi gereken bir hayvanı boş yere yaratsın? Günahkarlığı konusunda ise, bir şey söyleyemeyeceğim, bilemiyorum o yanını, doğru olup olmadığını da!..

 

Ya Kertenkelenin, Kelerin bir türü olduğunu bilmediklerinden ya da Kelerle Kertenkelenin aynı hayvan olduğunu düşündükleri veya sandıklarından!..

 

Düşünüyorum da, pek çok hayvanın da olduğu gibi, her önüne gelen kertenkelenin de öldürülmesinin sevap olduğu iddiasında olanlara sormadan edemiyorum…

 

  • O hayvanı sen mi yarattın?
  • Bu hayvanların niçin yaratıldığını biliyor musun?
  • O hayvan sana saldırdı mı?
  • Senin evine, arazine girdi de bir zarar mı verdi?
  • Allah bu hayvanı, sadece zarar versin diye mi yarattı?
  • Sen öldürme  iç güdünü, zevkini tatmin edesin diye mi yarattı?
  • Sana öldür mü dedi?

 

 

p.r.alkan

 

 

  

 
Toplam blog
: 290
: 553
Kayıt tarihi
: 11.03.08
 
 

İlk ve orta öğrenimimi Gölcük/ Kocaeli, lise ve üniversite öğrenimimi Ankarada gördüm. İlk okuldan..