Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Çin ABD'ye daha ne zamana kadar borç verir?

Çin ABD'ye daha ne zamana kadar borç verir?
 

ABD’nin iç ve dış borçları toplamı 15 trilyon Dolar’ı aşmış durumda. Bu paranın % 70’i iç, % 30’u ise dış borçlardan oluşuyor. Yani ABD’nin ülke dışına 4,5 trilyon Dolar borcu var. Ülke içi borcu ise 10,5 trilyon Dolar. ABD bütçesi her yıl 1,6 trilyon Dolar açık vermekte ve bu parayı bulmak için ise ya borçlanmak durumunda, ya da yeni Dolar basacak.

İşte bu durumda ABD bir açmazla karşılaşıyor. Yeni Dolar basmak Dolar’ın değerinin düşmesi demek. Bu durum dış ticaret açığına fayda sağlasa da Dolar'ın değer yitirmesi, şimdiki gibi çok düşük faizle ABD’ye borç vermeyi, astarı yüzünden pahalı hale getirir. ABD bu faiz oranlarıyla borçlanmakta zorlanır. Ayrıca Dolar’ın değer yitirmesi tüm Dünyada Dolardan kaçışı başlatır ki Dolar tepe taklak olur. Her yıl 1,6 trilyon Dolar borçlanmak ise borçların giderek artması demek.

Alacaklılar ABD’ye her yıl 1,6 trilyon Dolar borç veriyor, bu Dolar ABD’nin cari ve bütçe açıklarıyla alacaklılara geri dönüyor. Bu döngü şimdilik böyle sürüp gitmekte. Ortada dolaşan ise 1,6 trilyon Dolar. Ama her dolaşması ABD’nin borcunu 1,6 trilyon Dolar arttırıyor yani borç balonuna sebep olmakta.

ABD’nin en büyük alacaklısı ise Çin. Çin’in elinde yaptığı ticaret fazlası ile 3,5 trilyon dolar birikmiş durumda. Bu para ile en büyük müşterisini sürekli finanse ediyor. Çin’in elinde 1,2 trilyon Dolar ABD tahvili birikmiş durumda. ABD’nin borcu ise giderek artıyor.

Peki, bu durum ne zamana kadar sürer? Acaba Çin bir gün faturayı ABD’nin önüne koymaz mı? O zaman ABD matbaada Dolar mı basacak? Peki, bu durumda Dolar’ın değeri ne olur? Tabii ki tepetaklak.

Dünyanın rezerv para birimi tepetaklak olursa Küresel Ekonomi ne hale gelir? ABD devasa cari ve bütçe açıklarını kapatarak, döngüyü tersine çevirmek zorunda. Yoksa ABD’ye borç vermek bir zaman çelecek Çin’e astarı yüzünden pahalı hale gelecek ve faturayı ABD’nin önüne koyacaktır.

Acaba bir gün ABD’nin Yunanistan’ın durumuna düşmeyeceğinin garantisi var mı? Var diyenlerin bunun mantıklı bir izahını da yapmaları gerekir. Çünkü hiçbir ülkenin açıklarını sonsuza dek sürdürdüğünü henüz tarih yazmadı. Ekonomi Tarihi hiçbir borcun sonsuza dek şişmeyeceğini bir gün mutlak patlayacağını bize göstermiştir.

ABD’nin cari ve bütçe açıklarından dolayı borç balonu bir gün patlarsa, o zaman siz seyreyleyin gümbürtüyü.

AHMET ELDEN       

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..