Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '07

 
Kategori
Sektörler
 

Cin`de Ithal (!) Urunler Fuari

Cin`de Ithal (!) Urunler Fuari
 

Duymus olabilirsiniz unu dunyaya yayilmis olan Cin`deki Kanton Fuarini.. Son bir kac yildan beri Nisan ve Ekim`de olmak uzere yilda iki kez giderim fuarin oldugu ve fuara ismini veren sehir olan Guangzhou`ya..

1957`den beri duzenlenmekte olup, Uzakdogunun en buyuk, dunyanin 3. buyuk fuaridir.. Cin`in ihrac ettigi tum urunlerinin sergilendigi fuar.. Adi Cin Ihrac Urunleri Fuari olarak da gecer (idi)..

Bu sene yeni bir uygulama basladi: Ithal urunlere ihtiyaci giderek artan Cin, ozellikle yuksek teknoloji ve cevreye duyarli urun ithalatini tesvik etme karari aldi. Bu cercevede ilk defa gectigimiz fuar doneminde ITHAL URUNLER bolumu acildi ve fuarin adi Cin Ithal ve Ihrac Urunleri Fuari olarak degistirildi. www.cantonfair.org.cn

Cin`in ``gelin bize mal satin`` dedigi Ithal Urunler bolumunde henuz ulkemizden katilimci yok.. Daha cok Japon, Koreli, Avrupali ve Amerikali tedarikciler boy gosteriyor bu ozel bolumde.. Yillardir cabaliyoruz bu dev pazardan ulkemizin hakettigi payi almasi icin..

Dunyanin her tarafindan ziyaretci gelir, fuar alani Birlesmis Milletler platformu gibidir.. Afrikali, Asyali, Avrupali , Ortadogulu... Cok guzel bir ortamdir dunyanin her tarafindan gelen yediden yetmise herkesi bir arada gorebilmek..

Haliyle ulkemizden de cok isadami ziyaret eder bu fuari.. Ancak bizimkiler ucuz mal avindadir genelde.. Isin ``Cine` ne satarim , nasil satarim`` yonu simdilik baska ulkelere havale edilmis durumda bildigim bir kac ornek (Beko, Funika, Goldas) disinda..

TUIK kayitlarina gore ulkemiz Ocak-Haziran 2007 doneminde en fazla dis ticaret acigini sirasiyla Rusya, Almanya ve Cin ile yaptigi ticarette vermis durumda.. Aslinda Cin ile ticarete daha akilci ve gercekci yaklasabilsek, dis ticaret fazlasi veren taraf biz oluruz.. Cinliler ``gelin konusalim, bize daha fazla ne satarsiniz`` derken, biz ticareti dengelemek yerine engellemeyi tercih etmisiz.

Antidamping uygulamasina maruz kalan, fiyat kaygisiyla standardi dusuk urunu kisa gun kari icin ulkeye getirtmek yerine, katma degeri ulkemizde yaratilacak olan ham madde alimi yaninda esas olarak Cin`in ihtiyac duydugu urun ve hizmetleri saptayip, Cin`e nasil pazarlanacagina yogunlasma olgunlugunu gostermek zorundayiz ulke ekonomisinin gelecegi icin..

Cin`in buyuk sehirlerinde hipermarket raflarini tariyorum.. Ulkemizin binlerce yillik gecmise sahip oldugu ZEYTINYAGI kulturune ragmen, raflar Italyan, Ispanyol ve Yunan markalariyla dolu. Hatta gelen bilgilere gore bu ulkeler zetyinyagini bizden alip, kendi markalariyla Cin`de pazarlamaktadir .. Helal olsun onlara..
Bize kalan isin hamalligi.. Bu sadece uzun listenin akla ilk gelen orneklerinden..

Gida, Insaat Malzemesi, Kimya, Turizm gibi alanlarda Turkiye`nin Cin Pazarinda gelecegi var.. Cin`i iyi okumak ve geregini yapmak kaydiyla..

``Cin Tehdidi`` ile ``Cin Firsati`` arasinda akla uygun secimi yapmaliyiz...

Saruhan Ruiyang

Shanghai , 3 Eyul 2007

 
Toplam blog
: 7
: 1207
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

5: Okula ve işe başlama yaşım.(Okula kayıt yaptırabilmek için nüfus kayıtlarında 2 yaş birden terfi ..