Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '12

     
    Kategori
    Ekonomi - Finans
     

    Çin'in en önemli ithalat kalemi: Karbondioksit

    Günümüzde "karbon kredisi" diye bir kavram var. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunları karşısında sorumluluk hisseden hükümetler, üretimin yol açtığı sera gazı salınımını kontrol altında tutmak istiyorlar. Bunun için, özellikle ağır sanayi ürünlerini üretmek yerine ithal etme politikasına başvuruyorlar. Tek başına açıklamaya yetmez ama, Çin'in ihrcatına etki eden faktörlerden birisi de şüphesiz Çin'in ekolojik endişelerinin olmamasıdır. Çin bugün üretiminin üçte birinden fazlasını ihraç eden devasa bir ekonomidir ve Worldwatch Enstitüsüne göre dünyanın en büyük karbondioksit kaynağıdır. 

    Konu iklim değişikliği olunca, ülkenizin iklim şartlarını koruyabilmeniz sadece sizin inisiyatifinizde olmuyor. Dolayısıyla ülkenizin iklim şartlarını muhafaza edebilmek için karbondioksitinizi Çin'e ihraç ederek küresel ısınmadan korunamıyorsunuz. Bu durumda karşımıza, uluslararası ticarete konu olan ürünlerdeki karbon emisyonlarının tüketici ülkenin emisyon taahhütlerine dahil edilmesi, yani; üretime dayalı ulusal karbon emisyonu hesaplamaları yerine tüketime dayalı karbon emisyonu hesaplama politikasının ikame edilmesi gibi fikirler çıkıyor. 

    Bu durumda satın aldığınız ürünlerinin üretimi esnasında ortaya çıkan karbon emisyonundan da siz sorumlu olacaksınız. Bu durumda ya çevre dostu üretim teknolojilerini istihdam ederek daha önce üretmekten vazgeçtiğiniz ürünleri yeniden üretmeye başlayacaksınız ya da bazı ürünlerin tüketimini kısma yoluna gideceksiniz. Peki böyle bir manzara karşısında GSYİH ve istihdam nasıl bir tepki gösterir. Bunu önümüzdeki günlerde tartışacağız. 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 402
    Kayıt tarihi
    : 01.07.12
     
     

    Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesiyim. Ekonomi ile ilgili görüşlerimi paylaşmak..