Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '14

 
Kategori
Haber
 

Çin'in süper başarısı...

Çin'in süper başarısı...
 

İki gün önce gazetelerde yine Çin'in bir başka başarısı hakkında önemli bir haber vardı.
 
Çin'in yeni ürettiği füze taşıma kapasitesine sahip süpersonik uçağı ABD’ye 45 dakikada varabiliyormuş. Hızı ise akıllara durgunluk verecek cinsten; saatte 14 bin 688 kilometre.
 
Her geçen gün Çin hakkında çok ilginç haberler duyuyoruz. Bu nasıl bir şeydir böyle? Adamlar büyüme ivmesini o kadar güzel yakaladılar ki dünyada bütün rakiplerine adeta tur üstüne tur bindiriyorlar.
 
Zaten geçen hafta, 2012'de olduğu gibi bu yılda Çin’in toplam 4,2 trilyon dolarlık toplam ticaret hacmiyle ABD’yi (3,9  trilyon dolar) yine geride bıraktığı haberi de yapılmıştı.
 
Şimdi de uçak hızında dünyayı, yaşamı derinden değiştirecek çok önemli bir başarıya imza atıyorlar.
 
Adamlar dünyaya damgalarını vurmaya başladılar. Her alanda atılım içindeler. Her şeyin en iyisini, en büyüğünü yapmak için yarışıyorlar. Bunda çalışmaya, bilime büyük önem verme olayı var. Adamların üniversite mezunu sayısı bizim ülke nüfusunun neredeyse 3 katına geliyor. Uzay'da varlar, yenilenebilir enerjide varlar, dünyanın en derin noktasında varlar, köprülerde, havalanlarında, her yerde adamlar kendilerinden bahsettirmeyi başardılar. Bu başarılar tesadüf olmasa gerek. Adamların ders kitaplarında Atatürk bir dünya lideri olarak yer alıyormuş. Bizde ise Atatürk unutturulmaya çalışılıyor adeta. Unutturmaya çalışıyorlar ama her seferinde Atatürk bir kez daha gerçekliğini ve doğruluğunu gösteriyor herkese. Ne demişti Mustafa Kemal, hayatta en doğru, en gerçekçi yol gösterici bilimdir. Var mı ötesi? Bilime sarılıp ülkesi için canla başla çalışanlar her zaman başarılı oluyorlar ve her daim olacaklar.
 
Bu Çin'in son başarısı gerçekten büyük bir olay. Bu, 15 bin km’ye yaklaşan hız dünyada çok şeyi değiştirecektir. Çünkü ABD’nin ürettiği en hızlı uçağın hızı 3 bin 529 km’ye ulaştığı  sanılıyormuş. Çin bunu 5'e katlamış durumda. Bu ticareti de, dünyayı da, dünyadaki süper gücü de değiştirir. Gerçekten büyük bir başarı.
 
Bakalım Çin bizi daha ne kadar böyle şaşırtmaya devam edecek?
 
*
 
Çin'in hipersonik aracı ABD'yi solladı
 
Ultra hızlı füze aracı ''WU-14''
 
15 Ocak 2014 Çarşamba, 09:54:26
 
ÇİN, ABD’nin füze savunma sistemlerini aşabilecek kapasitede “ultra hızlı” bir füze aracının denemesini yaptı.
 
Pentagon kaynaklarına göre, 9 Ocak günü denemesi yapılan “WU-14” adlı araç, Çin’in gizli nükleer silah programının önemli bir adımı olarak görülüyor. Füze taşıma kapasitesine sahip aracın saatte 14 bin 688 kilometre gibi rekor bir hıza çıkabildiği ve Pekin-Washington arasını 45 dakika gibi kısa bir sürede kat edebildiği öngörülüyor.
 
Aracın, ABD tarafından üretilen benzerlerinden çok daha hızlı olduğu vurgulanıyor.
 
Kaynak : http://www.haberturk.com/dunya/haber/912602-cinin-hipersonik-araci-abdyi-solladi
 
 
*
 
Çin ABD'yi geçti
 
Güncelleme : 12.02.2013 16:13
 
Çin, ekonomide Amerika Birleşik Devletleri'nin liderlik tahtını elinden aldı.
 
2012 yılı verilerine göre Çin, gerçekleştirdiği toplam ithalat ve ihracat rakamları ile Amerika Birleşik Devletleri'ni geride bırakarak dünya birincisi oldu.
 
Amerika Birleşik Devletleri'nin 2012 ihracat ve ithalat toplamı 3.82 trilyon dolar olurken, 3.87 trilyon dolarlık ticaret yapan Çin, ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nin önüne geçti.
 
Böylece 2012 yılında dünya ticaretinin yeni lideri olan Çin, Amerika Birleşik Devletleri'nin İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki ticaret hâkimiyetini sona erdirmiş oldu.
 
Aynı zamanda Çin 231,1 milyar dolarlık ticaret fazlası verirken Amerika ise 727, 9 milyar dolarlık rekor ticaret açığı verdi.
 
Son verilere göre, Çin'in bu yılın Ocak ayındaki ticaret hacmi de bir önceki yıla göre yüzde 26,7 arttı.
 
Çin halen dünyanın en çok döviz rezervine sahip ve en çok enerji tüketen ülkesi gibi unvanları da elinde bulunduruyor.
 
Kaynak : http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2013/02/12/cin-abdyi-gecti
 
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..