Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '08

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

Çin malı kaynak makinaları

Düşünsenize, buzdolabınızdan arabanıza, tencerenizden bindiğiniz uçağa kadar, metal ile üretilen herşeyin imalat sürecinde mutlaka kaynaklı birleştirme kullanılmakta.

Ülkemizde yıllarca hiç önem verilmese de, üretimin en önemli halkasıdır kaynaklı birleştirme.

Kaliteli üretim yaparak, tüm dünyaya kafa tutmak için ilk ele almamız gereken noktalardan birisidir ama maalesef üreticilerimizin bir çoğu, en ucuz kaynak makinası, en ucuz kaynak teli veya elektrodu alabilmek için çırpınır. Hal böyle olunca da, üretimimiz maalesef kalitesizleşir.

Yüksek teknoloji içeren, dayanıklı, düşük işletme maliyetli ürünleri ise sadece büyük firmalar (onlar da yabancı ortaklarının zorlamasıyla) satın alırlar.
Ucuza bu kadar düşkün olununca, Çin malı mekanizması da devreye girdi ve Türkiye Çin malı düşük kaliteli makina mezarlığı oldu.

Eğer yetkililer zamanında bir önlem almazsa, geçtiğimiz yılın ihracat şampiyonu olan makina sektörümüz, sanırım yerini koruyamayacak.

Her yıl milyonlarca dolar bu şekilde çöpe gidiyor. Yerli üreticilierimiz de, yeni teknolojiye ayak uyduramayınca, tek seçenek kaliteli ithal mallar olarak önümüze sunuluyor.

Daha kaliteli, ama %100 yerli kaynak makinaları gerekli. %100 yerli diyorum, bir çok yerli üretici farklı ülkelerden ürünün %80 lik kısmını ithal edip, sadece kaportasını yapıp, monte ediyorlar ve "BAŞARDIK" nidalarıyla pazara çıkıyorlar.

Sektör içindeki her birey buna özen göstermeli. Lütfen bindiğimiz dalı kesmeyelim.

 
Toplam blog
: 2
: 2781
Kayıt tarihi
: 09.09.08
 
 

1973 doğumluyum. 17 yaşından beri profesyonel olarak iş hayatının içindeyim. Bir çok sektörde, farkl..