Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '09

 
Kategori
Dünya
 

Çin Şirket Avında

“Döviz rezervleri 2 trilyon dolara ulaşan Çin, dünyada şirket avına çıkıyor. Çin Başbakanı Wen Jiabao, döviz rezervlerinin bir bölümünün Çinli şirketlerin, ülke dışında satın almalar yoluyla, büyümelerini sağlamak için kullanılacağını söyledi.”

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=946209&Date=23.7.2009&CategoryID=101

Bunu ne zaman akledecekler, diye merak ediyordum. Açıkçası geç aydılar. En basitinden Türkiye’de, yılda net % 10 kar transferli, yani yalnızca 10 yılda, yani Çinliler ve hatta Türkler için çok kısa bir sürede, kendini amorti edecek / etmekte olan ve özelleştirme adına neredeyse, tek kuruş ödemeden, bir yıllık cirolarına satılan şirketleri, Çin çoktan satın almış ve parasını çıkarmış olabilirdi.

Dünyada en verimli ekonomik alan enerji. Sonra da tarım. Çin’in de zaten enerji ve gıda açığı sorunu var. Suya da pekala yatırım yapılabilir ama bu ancak Çin’in Rusya ile, içecek ve kullanım suyu takası yapması ile ekonomik verimli duruma gelebilir. Yani Çin, nakliye sorunları nedeniyle, Türkiye’den Batı Rusya’ya nitelikli içme suyunu ucuza satacak ve kendisi Sibirya üzerinden boruyla kullanım suyu alacak.

Ara sektör olark hammade sektörü önerilebilir. Türkiye’nin bu sıralar yaptığını, Çin de yapabilir ve hurda demir depolayabilir.

Türkiye, eğer o kadar acele etmeseydi, tüm KİT’leri o zamanki satılış değerlerinin kat be kat yukarısına Çin’e satabilirdi. Böylelikle Çin’le ekonomik semböyize (ortakyaşama) geçerek çok güçlü bir müttefik durumuna sıçrayabilirdi.

Hala yapabilir: Nükleer enerji, silah, robot ve uzay konusunda. Bunların her biri trilyon dolarlık potansiyelli sektörler. Birinci Sanayileşme’nin bir sürü sektörü köhnedi, otomotiv gibi. Bu nedenle, İkinci Sanayileşme’nin öncü sektörlerine şimdiden girip, yalnızca 25 yılda, geçilmemecesine öne geçmek mümkün olabilir.

Çin bunu yapabilir mi?

Yapabilir.

Türkiye bunu yapabilir mi?

Yapabilir ama üçüncü kez iktidara getirilen, muhafazakar-liberal geçinen, bu uzun vadesiz zihniyetiyle değil.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..