Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '07

 
Kategori
Siyaset
 

Çin süper güç olabilir mi?

Çin süper güç olabilir mi?
 

Çin son zamanlarda uyuyan dev uyandı diye tasvir edilmekte bugünkü durumuna nasıl geldiği ve yoluna nasıl devam edebileceği düşünülmeden 2040 yılında dünyanın bir numaralı gücü olacağı konuşulmakta. Tamamen yanlış diyemeyeceğimiz fakat incelediğimizde de bugünkü askeri teknolojisi ekonomik yapısıyla da süper güç olur diyemeyeceğimiz bir ülkedir.

Çinin ekonomik büyüklüğü parasını Euro ve Dolar karşısında devamlı düşük tutulması ve daha da önemlisi dışarıdan büyük boyutlarda gelen yabancı sermaye ve ucuz emek gücü sayesinde olmaktadır. Peki Çin’in büyümesi nasıl durdurulabilir?

Amerika nın ekonomisinde olası yaşayacağı bir resesyon (duraklama) durumunda en büyük ticareti yaptığı ülkede olası talep kısılması , ABD - İran gerginliği sonucunda petrol fiyatlarının yükselmesi gibi sebeplerden dolayı Çin’in ekonomisinde bir yavaşlamanın olması muhtemeldir. Paranın değerine ilişkin baskılara ise daha ne kadar dayanabilecektir. Bir ülke ekonomik güç olabilir ama ülkenin süper güç olması için başka şartlarda gerekmektedir. Bunlar enerji yolları ve enerji mülkiyetinin kontrolü, yüksek askeri teknoloji ve eğitimli asker sayısı, ekonomik gelişmişliktir. Dikkat edildiğinde Çin sadece ekonomik gelişmişlik yolundadır. Askeri teknolojisi Rusya ve Amerikanın çok altında olup örneğin savunma bütçesine Amerika 400 milyar harcarken Çin 40 milyar harcamaktadır. Ekonomisinde hala uluslararası arenada üst düzey markalara sahip değildir. Enerji bakımından ne petrole ne de doğalgaza sahip olmadığı gibi ihtiyaç duyduğu en önemli girdi olan enerji kaynakları Rusya veABD'nin kontrolünde bulunmaktadır.

Görüldüğü gibi sadece ekonomik gelişmişlik yolunda önemli adımlar atmaktadır bu durum dahi dışarıdan akan sermaye ile mümkündür. Dünyada süper güç şartlarını sağlayan sadece iki ülke mevcuttur : Birincisi petrolü kontrolünde tutan, dünyanın en gelişmiş askeri teknolojisi ve ekonomisine sahip olan ABD’dir. İkincisi hala askeri teknoloji bakımında Amerika'ya tek rakip olacak ve doğalgazı silahını elinde bulunduran Rusya’dır. ABD ne kadar Rusya'dan zengin olursa olsun hala Rusya, ABD için tehdit oluşturmaktadır.

Çin son günlerde yaptığı uzay denemeleri ve uçak yapımı konusundaki gelişmeleriyle de en azından ileride ciddiye alınması gereken bir ülke olabilir ama Çin’in önce askeri bakımdan özgür olması ve enerji sorununu halletmesi gerekmektedir. Bu gelişmeler olurken de ABD’nin sessiz kalacağı sanılmamalıdır. Bakalım Çin önümüzde ki yıllarda neler yapacak?

 
Toplam blog
: 20
: 1280
Kayıt tarihi
: 21.02.07
 
 

Üniversite öğrencisiyim. 24 yaşındayım. Siyaseti severim. Futbolu severim. Seviyeli muhabbetler..