Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '09

 
Kategori
Kültürler
 

Çin yeni yılı: Bahar bayramı

Çin yeni yılı: Bahar bayramı
 

Resimde Çin yazısıyla Öküz (Türkçe okunuşu "Niyo") yazıyor.


Çin Yeni Yılı: Bahar Bayramı

Bugün Çin’de Yeni yıl diğer adıyla Bahar Bayramı da diyebiliriz. Ben Bahar Bayramını Tayvan’da geçiriyorum. Tüm dükkânlar kapanmış ve aileler evlerinde toplanmış durumdalar. Bu gece Çinliler için birlikte yemek yeme gecesi ve çok önemli. Sokaklarda eski zamanlarda ki kadar olmasa da fişekler patlatılıyor. Bunun sebebi ise kötü ruhları kovmak. Çin yıllardan beri 12 Hayvanlı takvime göre işlerini düzenlediği için her yıl bir hayvan ile eşleştiriliyor. Çin takvimine göre bu ise bu yıl “Öküz” yılı. Bu yüzden her yerde Öküz resimlerini görebilirsiniz.


Bu dönem tüm Çinliler için yılın en güzel tatil zamanıdır. Tüm Çin’de ve dünyanın dört bir yanına yayılmış Çinlilerin yaşadığı yerlerde Bahar Bayramı neşe ile kutlanılır. Aileler birbirlerini ziyaret ederler. Küçül çocuklara kırmızı zarf içerisinde para verilir. Bu zarflara Çinliler “Hong Bao” diyorlar. Bahar bayramı denmesinin nedeni ise şu yüzdendir: Kuzey yarımkürede bulunan Çin'de ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimleri arasındaki ayrım çok fazladır. Ülkenin neredeyse tamamında kış mevsimi, çok sert ve soğuk geçer. He yer kar ve buz kaplıdır. Bu yüzden Çinliler bahar aynını dört gözle beklerler. Diğer yandan Çinliler, çok uzun bir süre tarıma dayalı bir yaşam sürmüşlerdir. Bir tarım toplumu için yılbaşı, baharın gelişi ve ekim döneminin başlangıcıdır. Bu yüzden Çinliler, geleneksel yılbaşını Bahar Bayramı olarak da adlandırmışlardır. Bahar bayramında her yer kırmızı renkli kâğıtlar ile süslenir, Çinliler kırmızı rengin uğruna inanırlar ve kapılarına çeşitli sözlerin yazıldığı “Kırmızı Kâğıtlardan” yapıştırırlar. Bu kâğıtların uğur getirdiğine inanılır. Hatta bende kapıma bunlardan bir tane astım ki Çin adetlerini yaşayarak görebileyim. Ben kapıma mutluluk, şans anlamında ki “Fu” yazısını yapıştırdım.


Bahar Bayramı, aslında Çinlilerin genelde ailece bir araya geldikleri bir bayramdır. Bu yüzden uzakta yaşayan Çinliler baba ocağına dönüp aileleri ile olmak isterler. Artık eski geleneklerin kaybolması ile beraber bu bayramda birçok Çinli yurt dışına tatile gitmektedir. Bu yüzden bu bayram Çin’den bir başka ülkeye tatile gitmek için iyi bir dönem değildir. Çünkü fiyatlar normal zamanki fiyatlarının iki katına çıkmaktadır.


Bahar Bayramı kutlamalarının önemli bir parçası, arife günü ailece akşam yemeği yemektir. Çinlilerin bir başka âdeti de, bayram yemeğinden sonra arife gecesini ailece uyumadan sabaha kadar eğlenerek geçirerek Bahar Bayramı'na uyanık girmektir. Arife gecesinin tadını çıkaranlar, dünyanın her yerinde kutlanan bayramlarda olduğu gibi, çocuklardır. Büyükler, meyve ve kuru yemişler yiyerek ya sohbet ederler, ya da televizyon seyrederler, Bu gece birçok kağıt oyunu da oynanır. Çocuklar ise patlangaç ve havai fişek patlatmaya bayılır. Arife gecesi saat 12'yi vurduğunda, Çin'in her köşesi havai fişek, yılbaşı çanı, kahkaha ve bayramlaşma sesleriyle çınlar.


Bahar Bayramı'nın ikinci günüde çok eğlenceli ve yoğun geçer. Çünkü genellikle bu gün Çinliler, geleneksel bayram panayırlarını gezer. Bu panayırlarda her türlü lezzetli yemek, ilginç oyun ve güzel gösterileri bulmak mümkündür. Panayırlardaki büyük kalabalık, bayram coşkusunu kat kat artırır. Çin’de bazı yerlerde Aslan yada Ejderha dansı yapılır. Geleneksel bir dans olan aslan ve ejderha dansını birden fazla kişi aynı anda gerçekleştirmektedir. Özel olarak giydikleri Aslan ya da Ejderha kostümünün altında dans eden Çinli dansçılar böylece Bahar Bayramına ayrı bir hava katarlar. Bayramın ikinci günü, evli kadınlar için anne babalarını ziyaret etme günüdür. Çünkü bir ailenin kızı, evlendikten sonra kocasının ailesiyle birlikte yaşar ve öz anne babasını ziyaret etmeye pek vakit bulamaz. Bu bayram ziyareti, iki aile arasındaki duygu bağlarını güçlendirmeyi amaçlamaktadır.


Bayramın üçüncü günü, Çinlilerin birbirlerine ve eş dostlarına hediye verme günüdür. Arkadaşlar veya akrabalar arasında karşılıklı ziyaretler yapılır hediyeler dağıtılır. Bu adet, insanların birbirlerine olan güzel duygularının ifadesi olarak kabul edilir. Eskiden hediye, genellikle kırmızı iple bağlanan tatlılardı. Bunun anlamı da yaşamın giderek tatlılaşması dileğidir. Yaşam düzeyinin yükselmesiyle birlikte hediye olarak artık pek fazla tatlı alınmıyor. Çinliler birbirlerine diğer pek çok hediyelik eşyaları da hediye ediyorlar. Bayramın dördüncü günü, insanların evlerinde dinlendiği gündür. Çünkü bir sonraki gün, yine çok yoğun geçecektir.

Çinliler arasında Bahar Bayramı'nın beşinci gününün, Zenginlik Tanrısı'nın dünyaya gelip insanlara servet verdiği gün olduğuna inanılır. Dolayısıyla eskiden Çinliler, o gün Zenginlik Tanrısı'nı karşılamak için tören düzenlermiş. Çağımızda bu tür törenler artık tarihe karışmış durumdadırlar. Çünkü tanrı anlayışı, Çin toplumunda oldukça zayıflamıştır. Bu törenin yerini mantı yeme geleneği almıştır.

Çinlilerin mantısının görünüşü, eski çağlarda kullanılan altın ve gümüş paralara benzer. Eskiden Zenginlik Tanrısı'nın karşılandığı Bahar Bayramı'nın beşinci gününde mantı yiyenlerin yeni yılda servet sahibi olacağına inanılıyordu. Mantıların içine konulan farklı malzemeler de farklı anlamlar taşır. Örneğin mantılara şekerleme konulması, tatlı bir yaşamın simgesi; metal paranın konulması da zenginliğin ifadesidir. Ayrıca bu akşam Çinli aileler sofralarından balığı eksik etmezler. Balığın zenginlik getirdiğine inanılır ve bu akşam yemeğinde bol bol balık yenir

Çin yeni yılının tüm Çinlilere ve dünyaya mutluluk getirmesini diliyorum. Öküz yılı mutluluklara mutluluk katsın. Tayvan’dan sevgilerimle.

Not: Bu bloğumdaki bilgilerin bir kısmını http://turkish.cri.cn/ adresinden alıntıladım.

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..