Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1873
 

Çingen Pilavı*

Çingen Pilavı*
 

Hadi bir düşünün bakalım, günün her saatinde yiyebileceğiniz, sabah kahvaltıda da, gece yatmadan da mideye gönderseniz, mideniz efendinin, "ne oluyor kardeşim, bu da neyin nesi böyle?" diye isyanlara gelmeyeceği kaç yemek sayabilirsiniz kendi kendinize? Vallahi ben kaç tane sayabilirim, doğrusu çetelesini hiç tutmadım ama ilk aklıma gelecek olanı çok ama çok iyi biliyorum: Çingen Pilavı

Nam-ı diğer Çingen Sabiş, Sabiha Rana Hanımefendi'nin de kulaklarını çın çın çınlatalım ve bu Çingen Pilavı ne menem bir şeydir, dilimiz döndüğünce anlatalım efendim.

Değerli lezzet avcıları, bu yemeğin ana malzemesi çökelektir. Ama öyle her önünüze gelen çökeleği de almamalısınız. Hakiki, yağlı, dövme çökelek olmalıdır alacağınız, şayet bulabilirseniz. Bunun yolu da sürekli gittiğiniz pazarınızda, süt ürünleri satan bir köylü teyze ya da amca ile dostluğu ilerletmekten geçer. Şayet böyle bir ahbaplık ilişkisi tesis edebilirseniz, çökeleğin en güzelini alabilme şansınız arttı demektir. Yoksa işiniz gerçekten zor. İyi evsafta, kaliteli bir çökelek, nadide bir gastronomik parçadır.

Enfes kokulu çökeleğin içine, gerekli miktarda acı kırmızı pul biber karıştırmakla başlar çingen pilavı yolculuğu. İstenilen, arzu edilen miktarlarda kuru ve taze soğanları, domatesi çok küçük parçalar halinde doğrar ve kırmızı pul biberli çökeleğimizin içinde harman ederiz.

Tuzunu ve halis sızma zeytinyağını da boca ettiğimiz karışımımız, artık çingen pilavı pasaportunu almıştır bile kendisine.

"Bu kadarcık mıydı, baştan, böyle ballandıra ballandıra anlattığın yemeği hazırlaması?" dediğinizi duyar gibiyim. Vallahi de bu kadar, billahi de bu kadar.

Göçerlerin, bilmem kaç programlı akıllı fırınlarda, çift çelik tabanlı yanmaz ve paslanmaz teflon tencerelerde, mutfak robotları ve mikserler yardımıyla, sallı-soplu ve uzun metrajlı yemekler yapmasını beklemiyordunuz sanırım değil mi? Göçebenin yemeği hızlı ve pratik olmalı. Ama lezzet yolculuğu yapmanın sınırı, hızı, termini, göçeri, konarı yok kesinlikle.

İşte size, on dakikada hazırlayıp sofranıza koyabileceğiniz ve başta da belirttiğim gibi günün her saatinde severek yiyebileceğiniz müthiş bir yemek.

A be güzelim, yes be güzelim, afiyet olsun sana be...

*Kelimenin, doğru kullanılış şekli “çingene”dir ama ben, yemeğin bilinen ve kullanılan orijinal ismine sadık kaldım. Duyarlı okurlarımın bilgilerine sunarım.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

merhabalar efendim, bu anlattığınız tarifi birde mayalı hamur üzerine koyup pide şeklinde pişirip üzerine sıcakken tereyağı da sürdünüzmü yemede yanında yat misali,afiyet olsun efendim.NOT blog sayfanızı yeni okudumda kusura bakmayın

nurten san 
 06.07.2007 8:57
Cevap :
Kusur olur mu Nurten Hanım? Bilakis ben, böyle, uzun zaman önce yayınlanan yazılarıma sizinki gibi naif yorum ve katkılar geldiğinde inanılmaz mutlu oluyorum. Geçenlerde bir rekora imza attık. Yazmış olduğum bir yazıma tam 363 gün sonra bir yorum geldi. İki gün daha gecikseydi tam bir yıl olacaktı. Bunlar bana olsa olsa mutluluk verir efendim. Önerinize gelince en kısa zamanda deneyeceğimden emin olabilirsiniz. Sevgi ve saygılarımla.  07.07.2007 0:10
 

Efendim, leziz bir yemek bir de böyle letafetle anlatılır, yorumlarla da tadı çıkartılırsa, bize de, yeme de yanında yat düşer belki. Fakat plâv olur da, ben ki, hayatta ne olursa olsun, illâ da tek bir yemek seçmek zorunda kalsam, mutlaka plâvı seçerim. o halde yemeden yanında yatmak olur mu? Olmaz olmasına da, gel gör ki; plâvın lügatcesi nedir? Ve ben ki, hatta, prinç derim plâv yerine, gerçi, meselâ, bulgur, hatta mercimek plavları da olur da, acaba, adı "Çingen Plavı" da olsa, çökelek prinç yerine de eçer mi, yoksa arife tarif ne gerek kabilinden, içinde prinç olduğunu plav kelimesinin çağrıştırmasıyla baştan anlamış olma marifetini bizde görerek mi buna temas edilmemiştir diye düşündüm! Lâkin yine de, ne olur, ne olmaz, gel sen tedbirli ol, bize tedbirli olmaklık lâzım dedim ve yine düşündüm; Çingen Plavı çıkacağını umduğum yere, her ihtimâlle, bir avuç haşlanmış, poşetlenmiş prinçle tedbirli gitmenin elzem olduğuna kanaat getirdim. dilinize sağlık tşk. ve saygımla Efendim.

Mustafa Benkli 
 11.03.2007 18:10
Cevap :
Çok Kıymetli Benkli, değerli yorumunuz ve naif katkınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Bendeniz de sizin gibi sıkı bir pirinç severim. Ancak mutfak kültürü ve gastronomi denilen hadise, arı gibi çok çiçekten bal almayı gerektirmekte. Gelin siz yanınızda haşlanmış pirinç taşımayın da damak tadınızı, inandığınız aşçıların ve gurmelerin ellerine bırakın. İnanın pişman olmayacaksınız. Sevgi ve saygılarımşa.  12.03.2007 22:54
 

Sizin verdiğiniz tarife ben ek olarak kekik ve çekirdekleri çıkarılmış yeşil zeytin ilave ediyorum.. Oluyor çökelek salatası. Esen kalınız...

Portakal Çiçeği ve FISILTI 
 24.02.2007 9:58
Cevap :
Çok teşekkür ederim Sıla Hanım, değerli katkınızdan dolayı. Aslında bu işin sonu yok. O çökelek salatasının üzerine birkaç dal taze fesleğen ilave ederseniz, ortaya çıkacak lezzetin daha müthiş olacağını düşünmekteyim. Sevgi ve saygılarımla.  24.02.2007 21:13
 

Görürmüsün kız sabiş dedim aydın efesi ağabeyin dostun blog komşun senden bahseder. Çok duygulandım hani soğan doğrarsın ya gözler yağmur misali şarr şarr aynen öle oldu kaşımın altı burnumun üstü iki göz evim ağlarım şimcik çok hislendim.Neden dersen nerden bulacam ben şimcik bu çinge pilavını?İnşallah melekler rüyamda yedirirler bana olmadı izmir'in yolları göründü bana ehh şart olmuştur yemek bu pilavı daha başçazınızı ağrıtmadan bütün ailenize selam eder sevgimi saygımı yollarım melek kuşlarla beni unutmayıp atırladınız için Alla razolsun ağabeycim ellerinden öperim..Melayikeler hassasiyetle yüreciğine öpücük kondursunlar.ben kim diye soran olursa şayet..çingen sabiş beyaw namı diğer öteki ismicazı Sabiha Rana hanımefendü diyeler pek sever Rana ablacım beni kendicinden hiç ayırmaz biz beraber büyüdük onunla aynı malenin çocuklarıyız Rana ablacımada selam yollarım burdan bilirim oda okur sizi. ''SEVGİM SAYGIMLA EFENDİM'' Rana:)

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün 
 24.02.2007 2:41
Cevap :
Melekler yüreğinizden öpsün efendim. Sevgi, saygı ve hürmetlerimle.  24.02.2007 20:49
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 928
Toplam yorum
: 2451
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 3573
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster