Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '14

 
Kategori
Deneme
 

Çingeneler Zamanı

Çingeneler Zamanı
 

Bir zamanlar Emir Kusturica’ nın yönettiği  Goran Bregoviç’ nın müzikleri ile yapılan şahane bir film, Çingeneler Zamanı filmini izlemiştim. O film de hasta kardeşi iyi olsun diye kandırılan bir genç kız erkeklere bir otobüsün içinde pazarlanıyordu. Yüreğimi acıtan bu görüntü yıllardır hafızamdan silinmedi. Kızın gözyaşları ve çaresizliğine rağmen otobüsün önünde insanlar kuyruk olup bu iğrenç durumdan faydalanıyorlardı.

Biz de ilk önce suikast teşebbüsü , ihtilal teşebbüsü denilip kandırıldık. Vatanı kurtaracak askerlerimiz hapislere atıldı. Öyle tecrübeli idiler ki, zehri yavaş yavaş girdiler. Haşlanan kurbağa öyküsünde olduğu gibi kaynadığımızı, öldürülüyor olduğumuzu anlamadık.

Şimdi artık o otobüsün içinde ki saf Çingene kızı gibi gibi ülkenin her yeri rant için satıldı, kazıldı, kesildi, peş keş çekildi. Hesler, dereler, boğaz, orman,  ağaç, vatan, bayrak, demokrasi özgürlük yer ile yeksan oldu. Doymaz bir iştahla avına saldıran bir yaratık olduğunu geniş kitleler önce Gezi olaylarında anlamaya başladı. Soma da ki görüntüden sonra da dank etti. Suriye deki cani militanlara silah yollandığını duyunca da çileden çıktı.

Artık takke düşüp vaziyet görülünce aydın bir çoğunluk bu canavardan kurtulmak fikri etrafında birleşti. Psikolojide bir deyim vardır gazını almak diye kızgınlık ve öfke birleşirse metan gazı gibi patlar ve bu patlamayla mesela Fransız Devrimi olmuştur. Bir çağı bitirip yeni bir çağ başlamıştır.  Bunu bildikleri için sömürme sekteye uğramasın diye seçim oyununu ortaya attılar.

Bizler hepimiz oy vererek kızgınlığımızı bir ölçüde unutacağız. Hedefi bırakıp başka konulara odaklanacağız o aday mı, bu aday mı telaşında iken seçilecek aday zaten belli bizi başka bir oyunda yine nakavt edecekler.

Artık bu gidişe dur demek ancak onun yaptıkları gibi illegal ama yasal kandırmacalar ile olabilir.  Ya da onlardan daha akıllı taktiklerle bu savaş kazanılabilir. Ama bunun için strateji üretecek insanlar lider yapılmıyor. Bizim kurtuluşumuz milyarda bir olasılık. Mezbahanın önünden bir hayvanın kurtulma şansına eş.

Öyle oyunlar oynanıyor ki biz bu oyunun sadece figüranları oluyoruz. Programları yüzyıllık, tek üzüldüğüm nokta tek güvencemiz olan ordunun hazırlıksız yakalandık sözüdür. Ordu artık top, tüfek mayın değil yeni dünya düzenine adapte olup istihbaratını buna göre düzenlemeliydi. Bunu Ayşe teyze ile Mehmet amca bilemez ama ordu bilmeliydi.

O zaman söyleyeceğim tek şey tecavüz kaçınılmaz ama zevk mi alırız, gözyaşı mı dökeriz bilemiyorum.

Ama anamızın ağlayacağı bir gerçek, başımızda halife, kapımızda İŞİD, timsah gözyaşı döken Süper güç ülkeleri. Belki muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızda geziniyordur. Ya da o GDO ile bozulmuş, güçlünün yanına kapağı atmaya bakıyordur.

Kabul edelim her noktada mağlubuz yeni Türkiye başka türlü tarif edilemez artık.

 
Toplam blog
: 38
: 696
Kayıt tarihi
: 21.01.07
 
 

Antalyalıyım. Bir süre istanbul ve Çanakkale de bulundum. Uzun süredir Ankara da yaşıyorum. İki o..