Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '07

 
Kategori
Sosyoloji
 

Cinnet toplumu

Popüler kültür; ekonomik talepler tarafından, kültürün ticari amaçlarla alçaltılması ve kitle iletişim araçları sonucu olarak "basit ve zevksiz bir kültür" olarak nitelenmektedir.

Sunulan ürünlerin içeriğindeki şiddet ve vahşet sahneleri artık neredeyse kanıksanmaktadır. Öyle ki canlı olarak yayınlanan savaş görüntüleri tıpkı bir filmin parçası gibi algılanmakta ve gerçeklikten tamamen uzaklaşılmaktadır ya da farkında olmadan bilinç altına yerleşen bu şiddet sahnelerinin sonucunda toplum "Cinnet Toplumu" haline dönüşmektedir.

Kapitalist toplumu şiddet yönetiyor. Düzenin medyası; herhangi bir kişinin olayları üzerinden beyinlere işlemeye çalışıyor. Sanki olay "münferit" bir olaymış gibi ele alınıyor.

Sermayenin düzeni şiddeti doğuruyor, besliyor, insanları yoksul, çaresiz ve çıkışsız bırakarak silâhlanmayı teşvik ediyor. Bu durumda mafya örgütleniyor, çeteleşiyor toplumda seri cinayetler artıyor. İnsanlar psikopatlaşıyor.

Bireysel şiddet ve terör toplumu paralize ediyor. Bireysel gruplar da; etnik, dinsel, mezhepsel düşmanlığı artırıyor. Devlet mafyaya kolay kolay dokunamıyor, dokunursa da ceza evi altında 5 yıldızlı otellerde yatıyor gibiler. Serbest kalıyorlar, kaçmasına veya kaçırılmasına göz yumuluyor.

Giderek artan şiddet olayları; evde, işte, okulda, sokakta hemen heryerde karşımıza çıkıyor. Toplumu derinden yaralıyor.

Nüfus artışı, göç, işsizlik, terör, geleceğe güvenememe "toplumsal şiddete" sebep oluyor. Öyleki; yaşanan tüm şiddet olaylarını, çocuğa tecavüzü, ensest ilişkileri, cinnet geçirenleri, cinayet işleyenleri,intiharları ve töre katliamlarını doğal karşılar olduk.

Şiddetin azalması için; eğitim ve kültür düzeyinin yükselmesi, geleceğe güven, işsizliğin ve buna bağlı olarak yoksulluğun önlenmesi , hak, hukuk ve düşünce özgürlüğünün olması gerekir. Eğitim ve işsizlik mutlaka "Devlet Politikası" haline getirilmelidir.

Tüketim çılgınlığı, toplum olarak destekleniyor, eğlence sektör haline getiriliyor. Sonrada; kapkaçcılar, gaspçılar, hırsızlar, insan ticareti yapanlar, organ mafyası, sokak çocukları ne yazık ki fuhuş artıyor.

Cinnet toplumu olmaktan kurtulmamız için; zihniyet devrimi gerekir. Bunun içinde; emeğe değer veren, etnik ayırımcılık yapmayan, halka hizmet eden, israfa karşı olan, insana sevgi ve saygı duyan, haksız kazanca ve haksız paylaşıma göz yummayan bizi yönetecek liderlere ihtiyaç var.

 
Toplam blog
: 15
: 516
Kayıt tarihi
: 02.09.06
 
 

1948 Bayburt doğumluyum. İlkokul Trabzon+Erzurum, ortaokul Erzurm+Adıyaman+İsparta; lise Isparta...