Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

07 Temmuz '09

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Cinsel İktidarsızlık

Cinsel İktidarsızlık
 


Cinsel sorunlardan biri olan iktidarsızlık, erkeğin cinsel birleşmedeki rolünü yerine getirememesi olarak tanımlanabilir.


Herşeyden evvel, iktidarsızlıkla erkek kısırlığı birbirine karıştırılmamalıdır. Kısır olan bir erkek, cinsel ilişkiden haz alabilir ve birleşme esnasında kendine düşen bütün görevleri yerine getirebilir. Sadece menisindeki sperma oranı yetersiz olduğu için, ya da ürettiği spermalar kadının yumurtasıyla birleşmeden önce öldüğü için çocuk yapamıyordur. Buna karşılık, iktidarsız bir erkek, çocuk sahibi olabilir. İktidarsızlıkla sertleşme ve boşalma güçlükleri ayrı ayrı sorunlardır.


İktidarsızlıkla ilgili başka bir yanılgı da, bunun erkeğin yapısından gelen, doğuştan varolan bir yetersizlik, bir eksiklik olduğu düşüncesidir. Şüphesiz ki, fiziksel bir bozukluktan, cinsel organlardaki bir zedelenmeden, şeker hastalığı ve alkolizmden veya damar sertliğinden kaynaklanan "organik iktidarsızlıklara" da rastlanmıştır. Lâkin bütün dünyada iktidarsızlık olaylarının yüzde 90'ı psikolojik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Erkeğin kafasındaki bir şey, arzularıyla vücudu arasına girmekte, organlarının arzularına uygun olarak davranmasını önlemektedir. Erkeğin kafasındaki bu takıntı, bir suçluluk duygusu da olabilir, cinsellikle doğrudan ilgili olmayan bir korku, bir kaygı da.


Nasıl ki iktidarsızlık, doğuştan gelen, mutlak bir durum değilse, "mutlak iktidarsızlık" diye bir şey de yoktur. Aslında her erkek iktidarsızlığı tatmıştır, boşaldıktan sonra herkes bir süre iktidarsızlaşır. Yine erkeklerin çoğu, bazı dönemlerde cinsel arzu ve güçlerinin azaldığını farketmişlerdir. İşlerinden ya da bir başka sebepten ötürü çok sıkıntılı olanlar, şiddetli bir korku yaşayanlar, ani bir çevre değişikliği geçirenler, askere gidenler cinsel bakımdan ölgünleştiklerini, herhangi bir uyarım karşısında penislerinin dikleşmediğini görmüşlerdir.


Bu tür dönemsel iktidarsızlık durumlarının yanısıra, yaşamlarında hiç cinsel ilişkide bulunmayan erkeklerde olduğu gibi sürekli iktidarsızlık olaylarına da rastlanır. Fakat en sıkça görülen durum, hekimlerin "ikinci iktidarsızlık" diye adlandırdıklarıdır. Bu durumdaki bir erkek, belli bir süre cinsel ilişkide bulunabilmiş ama yaşamının belli bir döneminde iktidarsızlaşmıştır.


Sürekli iktidarsızlık durumundaki bir erkeğin cinsel arzuları yerinde olabilir, hatta masturbasyon yoluyla doyuma da ulaşabilir. Lâkin bir eşle birlikte olduğunda başarısız kalmaktadır. Bunun birçok sebebi olabilir... Aşırı utangaçlık, cinsellikle ilgili derin bir suçluluk duygusu, yetişme çağındayken kızlarla ilişki eksikliği, kadınlardan korku, gizli kalmış eşcinsel eğilimler... Bunların hepsi, tek tek ya da birkaçı birlikte, iktidarsızlığa sebep olabilir. Hayli sıkça rastlanan bir sebep de başarısız bir "ilk deney"dir.


İlk cinsel birleşme denemesinde başarısız olan bir erkek, bir kısır döngü içerisine girebilir. İkinci denemesine doğal heyecan ve arzuyla değil, ilkinde başına gelen beceriksizliğin tekrarlanacağı korkusuyla yanaşır. Tabii ki, sırf bu korkudan ötürü de başarısız kalır. Bundan sonra aynı durum, bir duygusal refleks gibi, bütün denemelerde tekrarlanır gider.


Böyle bir durumda eşin tutumu hayli önemlidir. Eğer anlayışlı ve yumuşak davranırsa, ikinci birleşmenin daha rahat bir hava içerisinde yaşanması ve başarılı olması olasılığı vardır. Lâkin, anlayışsız, soğuk ve zorlayıcı bir tavır takınır ya da erkekle alay ederse, o zaman sorun iyice çözümsüzleşir. İşte bu yüzden, ilk denemenin bir genelevde yapılmasının olumsuz sonuçları çıkabilir. Artık bekaretinden sıyrılmak isteyen genç, geneleve, orada çalışan herhangi bir kadına özel bir arzu duyduğu için değil, başka bir eş bulamadığı için gitmektedir. Yâni başarılı bir cinsellik için gerekli olan o kendiliğinden heyecan ve istekten yoksundur, hatta biraz sıkıntılı ve gergindir, adeta kendini zorlamaktadır. Böyle bir ruh hali zaten başarısız bir performansa zemin hazırlayacaktır. Buna bir de genelevde rastlanan eşin soğuk davranışı eklenince, erkeğin iktidarsız kalmasının hiç de şaşırtıcı bir sonuç olmadığı görülebilir.


Başarısız bir ilk deney, yarattığı psikolojik sarsıntıyla, iktidarsızlığın nedeni olabilir ama, bazen de sadece görünürdeki sebeptir. Daha temelde, çocukluk yıllarında kişide şok etkisi yaratmış bir cinsel yaşantının izleri yatıyor olabilir. Bu, çoğu zaman tümüyle unutulmuş bir yaşantıdır. İlk birleşme denemesi, bu sarsıcı yaşantının tam anlamıyla hatırlanmaksızın erkeğin zihninde tekrarlanmasına ve normal cinsel tepkilerin tutulup kalmasına sebep olur.


İktidarsızlığın en yaygın biçimi, ikincil iktidarsızlıktır. Bu en fazla orta yaşa doğru görülen bir durumdur. İktidarsızlığın bu türünde aşırı alkol tüketimi, sıkıntı ve depresyon gibi etkenler de birleştiğinde, önemli bir rol oynar. Bu yaşlarda erkeklerin çoğunda bir kuşku belirir, yapmak isteyip de yapamadıklarını, ellerinden kaçan fırsatları, boşa geçmiş yıllarını düşünmeye başlarlar. Bu tür kuşkular cinsel alana da uzanır ve güçlerinin azalmakta olduğunu zannederler. Cinsel birleşmeye de bu tür kaygılar ve korkularla yaklaşırlar. Bu kaygı yüzünden de kötü bir performans gösterince, kısır döngü başlamış olur; ikinci denemede daha da başarısız olurlar.


Daha evvel sağlıklı bir cinsel yaşamı olmuş kişilerde beliren bu ikincil iktidarsızlığın nedenleri arasında, erkeğin kadınla sevişmekten çok onu fethetme isteğinin ağır basması da yer alır. Böyle bir durumda, erkek belki kadını gerçekten arzulamakta ve cinsel faaliyetini iradi olarak yönlendirmek istemektedir. Oysa cinsel istek ancak kendiliğinden ortaya çıkar ve gelişir; kişinin kendisinde iradi olarak bir cinsel istek yaratmaya çalışması ancak ters sonuç doğurur. Bu türden bir başarısızlıkla karşılaşan erkek için en iyi yol, kendi kendini zorlamamak, cinsel birleşmeyi daha rahat olduğu ve eşini gerçekten arzuladığı bir zamana bırakmaktır. Cinsel arzunun zorla yaratılamayacağı bilinmelidir.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..