Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Cinsel ilişkide Ağrı - Disparoni'nin Tedavisi nedir? Nasıl yapılmalıdır?

Cinsel ilişkide Ağrı - Disparoni'nin Tedavisi nedir? Nasıl yapılmalıdır?
 

Disparoni çözümsüz değil...


Ağrılı cinsel ilişki tedavisi uygun zamanda yapılmadığında çiftler arası ilişkilerde pek çok zorluklara neden olur. Cinsel tatminin azalması; zamanla cinsel ilişki sıklığının azalması veya tamamen bitmesi, evlilik sorunları, iletişim problemlerine sebep olabilir. Aldatma veya boşanmalara yol açabilir. Ayrıca sorunu yaşayan kadınlarda özgüvende eksilme, kendinin yetersiz veya değersiz görme, depresyon veya kronik mutsuzluk sebebi olabilir.

Unutmayınız ki sebebi ne olursa olsun doğru seçilmiş bir merkezde ağrılı cinsel birleşme sorununun kesin olarak tedavisi MÜMKÜNDÜR.

Eşi ile birlikte oluyorken ağrı, acı veya batma gibi hoşnutsuz duygular taşıyan (disparoni problemine sahip) hastalarda, cinsel terapi ve cinsel problemler konularında deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan basit bir jinekolojik muayene sonucunda nedenler belirlendikten sonra tedaviye başlanmalıdır.

Cinsel ilişkide Ağrı Tedavisi Nasıl Olmalı?

Ağrılı cinsel ilişkinin tedavisi nedene yöneliktir. Altta yatan bir vajinal veya vulvar (dış genital) enfeksiyon ise bunun ilaçla tedavisi ile problem halledilebilir. Ya da organik kökenli başka hastalıklar sonucunda cinsel ilişki ağrılı bir hale geliyorsa bunlar da tedavi edilebilir.

Hiç bir organik neden bulunmadığında cinsel ilişkide ağrının sebebi psikolojik olabilir. Özellikle vajinismushastalığında vajinal kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel ilişki ağrılı hale gelmektedir. Buna “tam olarak çözülememiş vajinismus hastalığı” adı da verilmektedir. Vajinismus hastalığı olan kişilerde psikolojik olarak cinsel terapi yöntemlerine başlanır.

Ancak pek çok disparoni durumunda organik kökenli bazı hastalıklar vardır ve bu durumlarda da bir takım basit cerrahi işlemlerle tam bir kür (tedavi) elde edilebilecektir.

Ağrılı Cinsel İlişki Tedavisinde Cerrahi Yöntemler

Ağrılı cinsel penetrasyon (cinsel birleşme) tedavisinde nedene yönelik olarak medikal tedaviler (ilaç tedavileri) ve cinsel terapiler ile birlikte cerrahi (operasyonel) işlemler de uygulanabilmektedir.

Vulvar Vestibulit Sendromu (VVS) daha sıklıkla evliliklerinin ilk dönemlerinde disparoni şikayeti olan kişilerde bulunmaktadır ve tedavisi cerrahi ile bu ağrıya hassas bölgenin çıkartılmasıdır. Bunun için öncelikle bir takım testlerle ağrıya duyarlı bölgeler bir “pamuk uçlu çubuk” testi ile kısa sürede tespit edilebilir. Daha sonra lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturularak) bu bölgenin çıkartılması ve/veya vajen girişinin bir miktar genişletilmesi cinsel ilişkide ağrı problemini tümden giderecektir. Tıbbi literatürde bu operasyona “parsiyel vulvar vestibulektomi” operasyonu adı verilmektedir.

Yine aynı şekilde normal doğum sırasındaki kesilen yerin (epizyotomi) dikilmesi sonrasında iyileşmenin kötü olması durumunda estetik görünüm kötü olabilir ve hatta dikişler ilişkide ağrı problemi oluşturabilir. Bu durumda da uygulanan vajinal estetik operasyonlar ile bu dokuların çıkarılması hem estetik hem de fonksiyonel açılardan iyi sonuçlar vermektedir.

Yine, kızlık zarının normalden kalın ve yüksek kenarlı olması durumunda da cinsel ilişki ağrılı olabileceğinden lokal anestezi eşliğinde 10-15 dakikalık basit bir cerrahi girişim ile bu durum halledilebilinir. Bu cerrahi girişime de “parsiyel hymenektomi” operasyonu adı verilmektedir. Yalnız kızlık zarının çıkarılması operasyonu psikolojik nedenli vajinismus tedavisinde önerilmez.

Diğer taraftan endometriosis hastalığına bağlı derin disparoni sorunu yaşayan hastalarda laporoskopik cerrahi operasyonlardan fayda görebilmektedir.

Over (yumurtalık) kisti, bartolin absesi, pelvik enfeksiyon gibi nedenlere bağlı cinsel ilişki ağrısı için tedavilerde de cerrahi ve medikal yöntemler (ilaç tedavileri) ön plandadır.

Özet olarak cinsel ilişkide ağrı probleminin tedavisi kesin olarak mümkündür. Tedavi disparoni (ağrılı cinsel ilişki) nedenine göre planlanmalıdır.

 

Sağlıkla Kalın

Dr. Süleyman Eserdağ

 
Toplam blog
: 37
: 8189
Kayıt tarihi
: 18.04.13
 
 

Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1969 yılında Bursa’da doğdu. 1986 yılı..