Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Cinsel istismar

Cinsel istismar
 

Çocuk istismarı ve Cinsel istismar; bedensel temas içeren ve bedensel temas içermeyen davranışlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Bedensel temas içermeyen cinsel istismar kapsamına; sözel sarkıntılık, teşhircilik, röntgencilik, cinsel ilişkinin çocuklara izletilmesi gibi davranışlar girmektedir. Bedensel temas içeren cinsel istismar kapsamına ise; Vajinal, oral ve anal cinsel ilişkiler, ırza geçme, ırz ve namusa, sarkıntılık, ensest ve fuhuş girmektedir.

Psiko-sosyal gelişimini tamamlamamış çocuğun bir yetişkin tarafından cinsel stimulasyon (uyarılma) ugramasina Cinsel istismar terimi kullanmaktayiz. Çocuk istismarı tipleri içerisinde tesbitedilmesi en zor olan ve çoğunlukla gizli kalan cinsel istismar, özellikle kısa ve uzun dönemli etkileri açısından önemli bir olgudur. Genital bölgeleri elleme, teşhircilik, röntgencilik, pornografide kullanımdan ırza geçmeye kadar çok geniş bir yelpazedeki tüm davranışları kapsamaktadır. Şiddet içermesi gerekmez. “Bir yetişkin tarafından çocuğun cinsel haz almak için kullanılması” olarak da tanımlanmaktadır ve cinsel istismar diğer istismar türlerinden sıklığı ve karmaşıklığı açısından farklılıklar göstermektedir.

Aile ortamının çocuklar için en güvenli ortam olduğu düşünülmekle birlikte, pek çok anne-babanın çocuklarını terbiye etme icin bilinçli ya da bilinçsiz olarak onlara eziyet ettikleri, zarar verdikleri ve fiziksel, ruhsal, zihinsel ve toplumsal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyerek topluma, sağlıksız bireyler yetiştirdikleri görülmektedir. Çocuğun büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyen her türlü davranış olarak tanımlanabilen çocuk istismarına, insanlık tarihi boyunca her toplumda rastlanmaktadır.

Toplumca kabul edilmesi zor olduğu için belirlenmesi ve ortaya çıkarılması çoğu zaman zordur. Ülkemizde ve yurt disindaki vatandaslarimiz arasinda, cinsel istismar terimi hukuksal boyutta birçok cinsel durtulu eylemi kapsamakta olup, suç sayılan bu tur eylemler Türk Ceza Kanunununda gerekse diger ulkelerin ceza kanunlarindaki cinsel istismar bölümlerinde ele alınmaktadır. Cinsel istismara ugranildigidigi tesbit edilmesi halinde, istismari meydana getiren sahsa agir cezalar (Hollanda’da TBS ‘omur boyu kontrol altinda tedavi’) verilmektedir.

Cinsel istismara uğradığı iddia edilen çocuktan; doktora başvurduktan sonra alınacak bilgi son derece önemlidir. Yapılacak görüşme ön yargıdan uzak olmalı ve yönlendirici olmamalıdır. Yetersiz bilgi yasal karar verilmesini, bir başka deyişle çocuğun korunmasını engellerken yönlendirici bir görüşme ise suçsuz bir kişinin zarar görmesine yol açacaktır. Hastanın fiziksel muayenesinin yapılması, örneklerin alınması ve fotoğraf çekilmesi konusunda hem çocuğun, hem de ailesinin mutlaka fikirleri alinmis ve konuyla ilgili aydinlatilmis olmalidirlar. Çalışmada konunun önemini ve ciddiyetini vurgulayarak, bu konudaki eksiklikleri göstermek ve ilgili çevrelerin dikkatini çekmeyi amaçlanmaktayim. Cinsel istismarin, yurt disindaki toplumumuzda’da yer yer kendini goztermektedir. Toplumumuz bu konuda kapali bir toplum olmasindan bu istismar gun yuzune cikmamaktadir. Cok hassas olan bu konuyu, boyle kisa bir makaleyle gecistirmeyecegim. Birlikte calistigim, pedegog arkadasimin calismalarini zaman zaman diger yazilarimda sizlere sunmaya calisacagim.


Saygilarimla,

Mustafa Ucman

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..