Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '07

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Cinsel kimlik

 

Bazı özel durumların dışında, sperm veya yumurta üretimi ile cinsel kimlik oluşmaktadır. Ancak biriyle paylaşana kadar cinsel yaşam tamamlanmamaktadır. Cinsel kimliğe sahip bireylerin, cinsel yaşamının olmaması dünyanın birçok kültürlerinde erdem ve namus sayılmaktadır. Ama cinsel kimliğe sahip olduktan sonra cinsel yaşam konusunda bir yöntem ortaya konmamaktadır.

Çocuk isteyen ebeveynler ve hele cinsiyeti de istedikleri türden bir çocukları olduğunda çok sevinmektedirler. Fakat çocuğun sağlıklı yetişmesi, sağlıklı beslenmesi, öğrenmesi, sosyal kimliğe sahip olması, iyi bir eğitim alması kadar önemli olan cinselliği için, ebeveynlerin büyük çoğunluğu çaba sarf etmemektedir. Bu şiddetli çelişki çocukların dünyasına olduğu gibi yansımaktadır. Kapasitelerini tam kullanmaya engel oluşturmakta, psikolojilerinin dengesini sarsmaktadır.

Cinsel yaşama ilişkin en belirgin kültürü önce toplumsal kültür sonra da dinler tanımlamaktadır. Yaşadığımız dünyanın büyük bir kısmında dinsel kültürün tam uygulanması ya mümkün değil ya da üretim biçimi insanın yaşam biçimini farklılaştırmıştır. İşte bu noktada devlet sınırları ile tanımlanmış her bir ulus için cinsel yaşam konusunda bir toplumsal tanıma gerek vardır. Böyle bir tanımın yapılmaması, toplumların yapısını giderek karmaşıklaştırmaktadır.

İnsan bedeninin 14 - 18 yaşlarında üretmeye başladığı, her bireyin farklı şiddette sahip olduğu enerjiyi nasıl kullanması gerektiği konusunda, yazılı gerekçeli toplumsal konsensüs gereklidir. Genelev ve eşcinsel barlarının ruhsatlı, ama cinsel yaşamın açık olamadığı, yasak olduğu bir toplum, başını kuma gizleyenin bedeni gizleniyormuş gibi çok komik durumlar oluşturmaktadır.

 

Heteroseksüel, biseksüel, homoseksüel, aseksüel, travesti, transseksüel ve varsa diğer cinsel kimliklerin genetik mi, kültürel mi, yoksa başka bir nedenden mi olduğu açıkça tanımlanmalıdır. Varoluşlarındaki farklılık nedeniyle azınlık oldukları için aşağılanan cinsel kimliğe sahip kişilerin durumları da açıklığa kavuşturulmalıdır ki; toplumların cinsel kimliğe bakışı netleşsin. İnsanların cinsel kimliklerinin açıklığa kavuşturulmadığı toplumlarda, tam sağlıklı toplumsal yapıdan söz edilemez.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..