Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '16

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Cinsel taciz ve tecavüz travmasının bireylerde yarattığı uzun vadeli etkiler

Cinsel taciz ve tecavüz travmasının bireylerde yarattığı uzun vadeli etkiler
 

18 Kasım 2016 tarihinde Türkiye’yi ayağa kaldıran çocuk tecavüzcülerinin tecavuze ugrayan çocuk ile evlendiği takdirde ceza almayacağına dair önergenin uzun vadeli sonuçlarına Amerika’da yaşayan ve çalışan bir psikolog olarak değineceğim. 

Tecavüz ve cinsel istismar, klinik tanı kapsamında bireyin yaşı kaç olursa olsun bir klinik travmadır. Travma yaşamak: sok edici, korkutucu ve tehlikeli bir olaya maruz kalmak demektir. Kiside travma sonrasi gorulen belirtiler: olayi hatirlatan goruntulerin hafizada canlanmasi, kabuslar, travma hakkinda durdurulamayan dusunceler, travmayi hatirlatan isaretlerden kacinmak, gunluk aktivitelere olan ilginin azalmasi, diger insanlardan kopmus olma hissi, duygu ifade etmede zorlanma, fiziksel uyarilma belirtileri, uyku problemleri, ofke, konsantrasyon bozuklugu seklinde ortaya cikar. Travmatik olaylara ornek olarak fiziksel/duygusal/cinsel istismar, aile ici siddet, saldiriya ugramak veya tanik olmak, trafik kazalari, hayati hastaliklar, dogal afetler, savas, iskenceyi verebiliriz. 

Düşünün ki 18 yasin altindaki bir birey henuz gelisimini tamamlayamadan cinsel istismar travmasi yasiyor. Bu birey yetiskinlige gecis asamalarinda okul, kariyer gibi hedeflerine ulasmada zorluk ceker cunku konsantrasyon problemleri yasar, belki onceden tutkuyla belirledigi hedeflerine ulasma motivasyonunu kaybeder. Ailesi ve yakinlari ile iliskileri kotulesir cunku duygularini dusuncelerini ifade edemez, kendini izole eder. Sagligi bozulur cunku yeterince uyku uyuyamaz, istahi kapanir. Belirli yerlere gidemez, belirli insanlarla konusmak istemez (ozellikle kendisine tecavuzcusunu animsatan kisilerden kacar). Sizce boyle agir travmaya maruz kalmis bir kisi ileride hayal ettigi meslege, hayata hangi oranda ulasabilir? 

Oncelikle bu onerge basli basina on yargilidir. Ulkemiz hala escinsel evliliklerinin bahsedilmeye bile baslanamadigi medeniyet seviyesine ulasamamistir. Onergede varsayilan tecavuzde yer alan kisilerin bir kiz bir erkek oldugu varsayilmaktadir. Halbuki tecavuzun bir kurali yoktur. Erkek erkege veya kadin kadina da bu suc insanlik tarafindan islenmektedir. Bu yasaya gore varsayalim ki erkek kadina, veya kadin erkege tecavuz ediyor. Klinik dilde tecavuz edilen kisiye “magdur” dedigimiz icin bu yazida bu kelimeyi kullanacagim. Magdur, tecavuzcusu ile evlendiriliyor. Bu evlilik yasaminda madur, her gun tecavuzcusunu goruyor, her gun travmasini yeni bastan yasiyor, sagligi bozuk, ruh sagligi bozuk, gelecegi ile ilgili butun hedefleri alt ust olmus. Sizce bu “magdur” yillar sonra topluma saglikli ve islevsel bir birey olarak nasil geri doner? Peki sizce bu "magdur" ailesine ne derecede saglikli bir anne ve bir es olur? Bu ailede yetisen cocuk ne derece saglikli olur? “Kizima kadin doktor baksin” diyen zihniyetler, kadinlara yasatilan bu travmadan sonra travmaya ugramis bu kadinlarin bir de mukemmel doktorlar olabilecegini mi dusunuyor? 

Onergeye imza atan kisiler eger cocuklari yoksa empati kuramayabilir. Ama hepsini doguran bir “anne” var. Eger tecavuz sonucu dunyaya gelmis olsalardi, veya anneleri tecavuzculeri ile evlendirilmis olsalardi, ne derece saglikli bir aile yasantilari olurdu? 

Sizlere Amerika’da psikolog oldugumdan bahsetmistim. California'da psikolog olmanin birinci kurali, 18 yas alti bir cocugun tecavuze ve/veya cinsel istismara ugradigindan suphelendiginiz anda Cocuk Koruma Servisleri’ni arayip raporlamaktir. Daha sonra Sosyal Servisler tecavuzcuyu sorgular, teslim alir ve bir takim cezalara maruz kalir. Bir de canim Turkiye’mdeki tartisilan kanunlara bakin. 

 
Toplam blog
: 5
: 273
Kayıt tarihi
: 18.11.16
 
 

Ipek Aykol, Koc Universitesi Psikoloji bolumunden mezun oldu. 2013 yilinda California State Unive..