Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '07

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
 

CYBH (Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar) Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinde başbelası, toplumumuzda ise giderek artan bir sorun halini almaktadır... Ülkemizde CYBH'ların artışı, yabancı uyruklu seks işçilerinin sayılarının atması ve dış ülkelere seyahatların artması nedenlerinden dolayıdır.

1- İdrar Yolları Enfeksiyonu (İYE): Türlü mikroorganizmalarca bireyden bireye taşınarak yayılır. İdrarı yaparken yanma, sürekli idrara çıkma isteği, kesik kesik idrar yapma... vs. şikayetler meydana gelir.
2- Bel Soğukluğu: Beyaz yada püy renkli akıntı mevut olup, şiddetli bel ağrısı vardır.
3- Sifiliz: Bulaştan 21 gün sonra Şankr denilen yara oluşur ve bundan sonra testler (+)'leşir! Şankrın çıkmasından ortalama 1-6 ay sonra ateş, baş ve boğaz ağrısı, kas-eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı kusma gibi belirtiler ortaya çıkar. Ciltte değişik özellikte döküntüler görülür. Bu döküntülere benzer şekilde ağız, yutak ve genital bölge mukozasında gri-beyaz plaklar görülür. Ağrısız lenf bezi büyümeleri, kaş, saç dökülmeleri olur. Tedavi edilmeyenlerde hastalıkta tekrarlamalar olabilir. Erken dönemde tedaviye başlanmalı ki tekrarlamasın!
4- Yumuşak Çıban/Yara: enital organlar ve anüs çevresindeki küçük, ağrılı veziküller patlayarak yüzeyel ülserler oluşturur.
5- Vaginal Enfeksiyonlar: Birçok virüs, protozoon ve bakteri nedenli vaginanın enfekte olması. Pis koku ve akıntı mevcuttur.
6- Genital Uçuk: Ağızda çıkan uçuğun genital bölgedeki benzeridir. İdrar yapma güçlüğü olabilir, yürümeyle ağrı olabilir. Yaralar yaklaşık 10 gün içinde iyileşir, ancak iz bırakır.
7- Uyuz/Bit: Yakın temasta parazitin geçişi sonucu bulaşır. Böcekler vücuda geldikten 3 hafta sonra vücutta çoğunlukla akşam ve gece kaşıntı başlar, kaşıntı yatakta çok artar, özellikle bilekte ve parmaklar arasında, kırmızı-mor nokta şeklinde tünellerin ağızları görülür. Genital bölgede de küçük morumsu noktalar görülebilir.
8- Hepatit B/C: Karaciğerin iltihaplanmasıdır. Her iki virüs de ülkemizde yaygın olarak görülmektedir. Hepatit B virüsü için aşılama yapılarak koruyuculuk sağlanabilir. Tam olarak tedavisi zor hastalıklardır. Ancak aktivasyonu bastırılabilinmektedir.
9- İnsan İmmün Yetmezlik Sendromu (AIDS/HIV): Laboratuar testleri en erken 6'ncı ayda (+)'leşir. Semptomları virüs bulaştıktan 10 yıl sonrasında görülmeye başlar. Üst solunum yolları enfeksiyonu, iyileşmeyen yaralar, ağızda ve dudaklarda yaraların artması gibi önemli görünmeyen hastalık, adı üzerinde zamanla insanın bağışıklık sistemini harap ederek mikroplara karşı iyice açık hale getirir. Hiç hastalatmayacak mikrop bile gelip vücuda kafa tutmaya başlar... Ölüme adım adım yaklaşılmaktadır!!!

Bu hastalıklardan korunmak için...

- Hastalık taşıması muhtemel kişilerle ilişkiye girmekten kaçınılmalı!
- Tek eşlilik
- Prezervatif kullanılmalı
- İlişkiden sonra idrara çıkılmalı
- İlişkiden sonra sabunla banyo yapılmalı
- Eş ile beraber aynı anda tedaviye başlanmalı
- Tedavi esnasında cinsel perhiz uygulanmalı

Sorularınız için www.drfhcam.20m.com

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..